Dedko desať rokov ilegálne krížil obrie chránené ovce, aby ich neskôr predával lovcom ako trofeje.Profimedia.cz/
StoryEditor

Farmársky Frankenstein. Dedko desať rokov ilegálne krížil obrie chránené ovce, aby ich neskôr predával lovcom ako trofeje

Petr LánskýiDnes.cz20.03.2024., 10:00h

Cieľom chovateľa bolo replikovať gigantický druh oviec z pohoria Pamír ​​a ponúkať ho za lukratívne peniaze lovcom v Amerike. Projekt trval vyše desať rokov a jeho hlavný tvorca, dnes osemdesiatročný farmár Arthur Schubart, bol vskutku úspešný. Mega ovcu naklonoval. Teraz je však stíhaný, celé úsilie bolo totiž ilegálne.

Lajkuj Brainee.sk na

Jej špirálovité rohy sa rozpínajú až do dĺžky meter a pol, žiadny iný ovčí druh sveta ich nemá väčšie. Tie celkom najdlhšie, ktoré boli zaznamenané, merali 190 centimetrov, vážili neuveriteľných dvadsaťsedem kilogramov. Ovce majú na výšku meter, barani o niečo viac a vážia v priemere k 130 kilogramom. 

image

Vedcom sa podarilo hacknúť kravu. Vložili do nej ľudskú DNA, nápad môže pomôcť miliónom ľudí po celom svete

Obývajú pohoria Pamíru, okolo štyroch tisíc metrov nad morom. Miestni prezývajú gigantické ovcu nakhjipar alebo ra-ma-poy, svoje globálne pomenovanie dostala po cestovateľovi Marcovi Polovi, ktorý obrie zviera opísal vo svojom cestopise.

Práve kráľovnú z Pamíru si vybral starý farmár z Montany, aby ovcu a jej krížencov preniesol do americkej prírody. Celé sprisahanie bolo praktikované s premysleným plánom, kompetenciou a trpezlivosťou. A tiež s vidinou obrích ziskov.

Mega ovce z laboratória

Podľa súdnych dokumentov začala organizácia celého podniku v roku 2013, vtedy Schubarth a prinajmenšom päť ďalších ľudí podnikli prvé kroky na vytvorenie „hybridnej gigantickej ovce“ cez medzidruhové kríženie. Cieľ? Zbierať vysoké zisky cez poplatky, za ktoré si lovci kupujú možnosť zastreliť si trofejné zvieratá zo špeciálnych rezervácií, opisuje denník The Guardian.

Pilierom projektu bolo biologické tkanivo, ktoré chovatelia získali od lovca, ktorý zastrelil v Kirgizsku práve ovcu Marco Polo. Podľa portálu USA Today sa im ju po viac ako dvanástich mesiacoch v laboratóriu podarilo naklonovať. 165 vytvorených embryí následne v roku 2016 podľa denníka The New York Times implantovali do vybraných Schubarthových oviec. Tak prišiel na svet exemplár obrieho barana, ktorý dostal honosné pomenovanie Montana Mountain King, Kráľ montanských hôr, a skratkou MMK.

Ovca za 10-tisíc 

Jednu z takto počatých oviec predali dvom kupcom z Texasu. Cena? Desať tisíc dolárov. Okrem toho predali záujemcom mimo Montany aj spermie MMK. Istý minnesotský farmár do Montany dopravil sedemdesiatštyri svojich oviec, aby boli spermiou MMK umelo oplodnené. Sprisahanecký podnik kvitol.

image

Cieľom chovateľa bolo replikovať gigantický druh oviec z pohoria Pamír ​​a ponúkať ju za lukratívne peniaze lovcom v Amerike.

X/Cartographer_s/

Hlavným organizátorom, architektom a veliteľom celého spolčenia bol Arthur Schubarth, prezývaný Jack. Majiteľ firmy Sun River Enterprises LLC, známej ako Schubarthov ranč, podľa tlačovej správy montanských trestných orgánov prezentoval ako farmu s „alternatívnymi druhmi hospodárskych zvierat“.

„Bol to smelý, trúfalý plán na vytvorenie masívneho hybridného ovčieho druhu na predaj a lov ako trofej,“ cituje server ABC News asistenta generálneho zástupcu Todda Kima . V čom spočívala nezákonnosť celého podniku?

Ohrozený druh

Ovce Marco Polio sú totiž chránené ako ohrozený druh a ich dovoz do Montany je zakázaný kvôli ochrane miestnych oviec pred cudzími chorobami a hybridizáciou. Okrem toho získal Schubarth tiež nelegálne genetický materiál samca montanskej divoko žijúce ovce hruborohej. Za štyri stovky dolárov kúpil od lovca semenníky, extrahoval z nich spermie, tie použil na kríženie s veľkými montanskými ovčími druhmi aj s druhom, ktorý vznikol krížením s oviec Marco Polo. Okrem toho pre prevoz nelegálnych oviec medzi americkými štátmi falšoval veterinárne certifikáty a kvôli svojmu podnikaniu páchal aj ďalšie prečiny.

image

Ovce Marco Polio sú totiž chránené ako ohrozený druh a ich dovoz do Montany je zakázaný kvôli ochrane miestnych oviec pred cudzími chorobami a hybridizáciou.

Facebook/Jack_schubarth/

Podľa webu EE News sa farmár k činu priznal, celú vec však nechcel komentovať ani on, ani jeho právnik. „Rád by som o tom hovoril, ale teraz nemôžem,“ odpovedal denníku The Guardian. 

„Prvýkrát za osemdesiat a niečo rokov svojho života som zlomený,“ napísal v jednom zo svojich facebookových príspevkov Schubarth. Vysvetlil, že Marco Polo má byť utratený, že sa aspoň snaží o legalizáciu predaja jeho hybridných potomkov. Obchod s hybridmi ovce hruborohé mu vraj už úrady povolili.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 02:18