Vysoké teploty môžu za extrémny nárast predčasných narodení.Unsplash/Alexander Grey/
StoryEditor

Všade vo svete evidujú extrémny nárast predčasne narodených detí. Môže za to jeden spoločný dôvod

Michal Čiernik04.03.2024., 15:00h

Klimatické zmeny majú škodlivé účinky na zdravie detí. Čoraz väčší počet dojčiat sa rodí predčasne, sú hospitalizované a trpia respiračnými chorobami.

Lajkuj Brainee.sk na

Nový výskum austrálskeho tímu vedcov, ktorý skúmal 163 zdravotných štúdií z celého sveta, odhaľuje mimoriadne znepokojujúci obraz chorôb u detí, ktoré sa stále zhoršujú v dôsledku klimatických zmien.

Odhaduje sa, že je momentálne 600 miliónov ľudí vystavených teplotám mimo toho, čo sa považuje za ideálne pre zdravie ľudí. A do konca storočia má tento počet vrásť až na 3 miliardy ľudí.

Predčasné narodenia

Jedno z alarmujúcich výsledkov výskumu bolo zistenie, že teplotné extrémy spojené so zmenou klímy zvýšili riziko predčasného pôrodu v priemere až o 60 percent. „Identifikovali sme mnoho priamych súvislostí medzi klimatickými zmenami a zdravím detí, z ktorých najvýraznejšie bolo až o 60 percent zvýšené riziko predčasného pôrodu v dôsledku vystavenia teplotným extrémom,“ prezradil Corey Bradshaw, globálny ekológ z Flinders University v Austrálii.

image

Riaditeľka Greenpeace: Následky klimatickej krízy sa zhoršujú každý mesiac, Slovensko pod zemou ukrýva veľký potenciál

Vedci zaznamenali aj nárast nebezpečných častíc a alergénov vo vzduchu, ktoré vznikajú stále početnejšími požiarmi, suchami a nepravidelnými ročnými obdobiami. Tie zapríčiňujú častejšie rôzne respiračné ochorenia u detí.

Napríklad najmenej sedem rôznych štúdií uviedlo, že zvýšené koncentrácie častíc vo vzduchu sa zhodovali s nárastom počtu detí, ktoré prichádzajú na pohotovostné oddelenia s dýchacími problémami. Štyri z týchto štúdií konkrétne skúmali znečistenie dymom z lesných požiarov, ktorý v súčasnosti vdychujeme častejšie ako kedykoľvek predtým.

Corey Bradshaw, sa obáva, že zmena klímy môže spôsobiť celoživotné komplikácie miliónom detí na celom svete. „Spracovali sme údaje, aby sme ukázali, ako určité typy budúcich poveternostných udalostí zhoršia konkrétne zdravotné problémy v populácii,“ hovorí.

Vedci však zdôrazňujú, že krajiny s nízkym a stredným príjmom sú vo výskume nedostatočne zastúpené. Takže tento pochmúrny obraz môže byť v skutočnosti ešte horší, pretože väčšina analyzovaných štúdií bola vykonaná v rozvinutejších krajinách, v ktorých sú deti lepšie chránené pred najhoršími dopadmi zmeny klímy.

„Klimatické zmeny sú globálne a nepriaznivo ovplyvňujú všetky krajiny a ľudí. Musíme preto pripraviť spoločnosti na rastúce hrozby pre zdravie detí,“ dodáva lekár Lewis Weeda z University of Western Australia.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 17:37