MozogPixabay.com/
StoryEditor

Toto je nová najčastejšia príčina zdravotných problémov na svete. Po rokoch predbehla aj srdcové ochorenia

Miroslav Kamody19.03.2024., 08:00h

Analýza zistila, že viac ako 3,4 miliardy ľudí (43 percent svetovej populácie) zažilo v roku 2021 neurologický stav. A vyzerá to tak, že sme na ceste k ešte horším číslam.

Lajkuj Brainee.sk na

Stavy ovplyvňujúce nervový systém – ako sú mŕtvice, migrény a demencia – oficiálne trápia ľudí viac ako srdcové ochorenia a stali sa hlavnou príčinou zlého zdravia na celom svete, uviedla v piatok veľká nová analýza. Informuje o tom portál ScienceAlert na základe správy AFP.

Analýza zistila, že viac ako 3,4 miliardy ľudí (43 percent svetovej populácie) zažilo v roku 2021 neurologický stav, čo je oveľa viac, ako sa doteraz predpokladalo. Štúdiu vykonali stovky výskumníkov pod vedením Inštitútu pre metriky a hodnotenie zdravia (IHME) so sídlom v USA, ktorý sa stal globálnou referenciou pre zdravotnícke štatistiky.

image

Poznám ľudí, ktorí mali sex prvýkrát v živote a nakazili sa HIV. Nemusíš ísť prvú ligu, aby si to dostal, hovorí Ján

Raketový nárast

Vedúci autor štúdie Jaimie Steinmetz z IHME uviedol, že výsledky ukázali, že stavy nervového systému sú teraz „najčastejšou príčinou celkovej záťaže chorobami na svete”. Prípady týchto stavov vzrástli za posledné tri desaťročia o 59 percent, pričom tento nárast bol spôsobený najmä skutočnosťou, že svetová populácia starne.

Vedci skúmali, ako 37 rôznych neurologických stavov ovplyvnilo zlé zdravie, invaliditu a predčasnú smrť v 204 krajinách a územiach od roku 1990 do roku 2021. Tieto údaje sa použili na odhadnutie toho, koľko rokov zdravého života sa stratilo v dôsledku každého stavu, nazývaného roky života upraveného podľa zdravotného postihnutia (DALY).

V roku 2021 sa celosvetovo stratilo viac ako 443 miliónov rokov zdravého života kvôli poruchám nervového systému, čo je 18-percentný nárast oproti roku 1990. Ak sa však prispôsobí vek a rastúca veľkosť populácie, DALY a úmrtia na tieto podmienky v skutočnosti klesli približne o tretinu, uviedli vedci.

image

Bolesť hlavy

Pixabay.com/

Zmena klasifikácie

Mŕtvica, ktorá sa predtým považovala za srdcovú chorobu, bola zďaleka najhorším analyzovaným neurologickým stavom a spôsobila stratu 160 miliónov rokov zdravého života. Po ňom nasledovala forma poškodenia mozgu nazývaná novorodenecká encefalopatia, migréna, demencia vrátane Alzheimerovej choroby, poškodenie nervov cukrovkou, meningitída a epilepsia.

Kognitívne poruchy spôsobené Covid-19 sa umiestnili na 20. mieste. Hlavným dôvodom, prečo stavy nervového systému v najnovšej analýze prekonali kardiovaskulárne choroby, bola nedávna zmena klasifikácie Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá presunula mŕtvicu do neurologickej kategórie, povedal Steinmetz pre agentúru AFP.

Podľa štúdie v časopise The Lancet Neurology v roku 2021 zomrelo na 37 neurologických ochorení viac ako 11 miliónov ľudí. Kardiovaskulárne ochorenia však zostali hlavnou príčinou úmrtí, pričom v roku 2022 na celom svete zabilo 19,8 milióna ľudí, uviedol minulý rok IHME.

image

Súčasná generácia sa už nikdy nemala dostať k cigaretám. Novozélandský parlament prelomový zákaz fajčenia nakoniec zrušil

Môže to byť ešte horšie

Najčastejšími neurologickými poruchami boli tenzné bolesti hlavy a migrény. Najrýchlejšie rastúcim stavom bolo poškodenie nervov nazývané diabetická neuropatia v dôsledku prudkých prípadov cukrovky. Väčšina týchto stavov sa nedá vyliečiť.

Existujú však spôsoby, ako znížiť riziko, vrátane zníženia miery vysokého krvného tlaku, cukrovky a konzumácie alkoholu, uviedli vedci. „Celosvetová neurologická záťaž veľmi rýchlo rastie a v nasledujúcich desaťročiach bude vyvíjať ešte väčší tlak na zdravotné systémy,” varoval spoluautor štúdie Valery Feigin.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 06:37