Panický záchvatCanva/
StoryEditor

Keď si voči strachu celkom bezmocný: Panický atak ťa môže paralyzovať. Čo robiť, keď príde záchvat

iDnes.cz24.03.2024., 10:00h

Kto nezažil panický atak, tomu sa to len ťažko vysvetľuje. Ten, koho postihne, má pocit, že umiera, dostal infarkt, dusí sa, rúti sa naňho svet. Poradíme ti, čo v takejto situácii robiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Moment, kedy sa jej prvýkrát urobilo zle, si Eva vybavuje presne. Išla vlakom do práce, vagón bol plný ľudí a jej sa začalo horšie dýchať. Lapala po dychu, triasla sa ako osika a bolelo ju na hrudi. Niekto zavolal záchranku, Evu vyniesli z vlaku a odviezli ju do nemocnice. Vyšetrenia ukázali, že netrpí žiadnou závažnou chorobou.

„Boli takí osvetoví, že ku mne zavolali psychiatra,“ hovorí 45-ročná žena. „Namiesto toho, aby som sa radovala, že mi nič nie je,som im to mala ešte za zlé.“ Vtedy prvýkrát počula pojem panický atak.

image

Vedci prišli na to, ako doslova vypnúť strach. V mozgu objavili jeho spínač, objav môže priniesť liek na vážnu chorobu

„Neverila som, že by sa mohlo človeku urobiť od psychiky tak šialene zle. Myslela som, že umieram. Predstavovala som si, ako ide polícia povedať k nám domov, že som po smrti.“ Od tej doby už Eva vie, čo by mala robiť, keď sa taký stav objaví, dostala lieky proti úzkosti a na upokojenie.

Do vlaku si však už tak skoro nesadne. „Vo vlaku ma chytá panika, spomienky na kolaps sú silné,“ dodáva. Jej príbeh je pomerne typický pre ľudí, ktorí sa niekedy stretli s panickou poruchou. Predpokladá sa, že touto diagnózou trpia zhruba dve percentá populácie, ojedinelé záchvaty ale zažilo oveľa viac ľudí.

image

Zažil si už syndróm vyhorenia? Ak nie, vedci vyvinuli nástroj, ktorý ti prezradí, či máš k nemu blízko

Ako spoznať panický záchvat

Čo teda v takom prípade robiť? Najprv je potrebné naučiť sa panický záchvat rozpoznať. Stalo sa ti, že si sa doslova „vyklepal“ a úplne bez dôvodu? Nebol si schopný nič urobiť? Mal si pocit, že sa udusíš? Pravdepodobne si prekonal panický záchvat. 

Ten sa prejavuje hyperventiláciou, teda zrýchleným dýchaním. Môže ho sprevádzať aj zvracanie a pocit tlaku na hrudi. Mnohých ľudí bolesť na hrudi vystraší natoľko, že si myslia, že majú infarkt. Pri panickej poruche človek trpí aj nespavosťou. Podobné stavy trápia čoraz častejšie aj mladých ľudí. Ak zažívaš podobný stav častejšie, mal by si zájsť za odborníkom. Pokiaľ sa spolu s terapeutom zameriaš na to, kedy ťa ataky prepadajú a čo ich spúšťa, môžeš sa s tým naučiť lepšie pracovať.

image

Panický atak ťa môže aj paralyzovať.

Canva/

Panika nás však môže prepadnúť pri dôležitých životných skúškach, akou bola nedávno maturita. Ako sa rýchlo s ňou popasovať?

Čo robiť, keď príde záchvat

1. Zadrž dych a narátaj do osem.

2. Nasleduje výdych, tiež na osem sekúnd.

3. Pauza štyri sekundy.

4. Opakuj nádych na osem sekúnd.

5. Znovu zadrž dych, tentoraz v plnom nádychu. Napni svaly na ramenách a pažiach a zároveň celou silou vytlač brušnú stenu ako lopta smerom vpred. V tejto pozícii vydrž osem sekúnd.

6. Opakuj výdych na osem sekúnd a uvoľni telo.

7. Zopakuj celý postup od 4. do 6. kroku, až kým ti nebude lepšie.

Poznajú ich aj celebrity

Priznanie ťažkostí a návšteva lekára nie je žiadna hanba, panickou poruchou dnes trpí veľa ľudí, a to aj slávnych. Napríklad herečku Scarlett Johansson postihuje úzkosť vždy, keď sa postaví pred kameru – toľko sa vraj snaží, aby bola dobrá, že ju to úplne zväzuje. 

Hugh Grant dokonca musel režisérov požiadať, aby pri nakrúcaní nekričali slovo „Akcia!“. Spôsobovalo mu to totiž až také problémy, že sa celý roztriasol a úplne sa zablokoval. Aj Leonardo DiCaprio priznal, že sa stretával s panikou, dokázali ju vyprovokovať úplné drobnosti. Musel teda všetko prehodnotiť, poradiť sa a začať sa na svoj život aj dušu pozerať trochu inak.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 01:13