Chatbot vyhľadávajú ľudia, ktorí potrebujú odbornú pomocUnsplash/avi-richards
StoryEditor

Kríza duševného zdravia sa prehlbuje. Web s chatbotom, ktorý imituje psychoterapeuta, má až 3,5 milióna návštev denne

ČTK06.01.2024., 13:46h

Čarovný učeň Harry Potter, miliardár Elon Musk, speváčka Beyoncé, taliansky inštalatér Super Mario alebo ruský prezident Vladimir Putin - to je len niekoľko z radu osobností a postáv, s ktorých imitáciami riadenými umelou inteligenciou je možné si písať na chatovacej webovej stránke character.ai.

Lajkuj Brainee.sk na

Čoraz populárnejším sa však stáva chatovací partner imitujúci psychoterapeuta - ľudia s ním zdieľali celkovo 78 miliónov správ - len od novembra ich bolo 18 miliónov - a denne jeho stránku navštívi 3,5 milióna ľudí, píše web stanice BBC.

Chatbot s prostým anglickým menom Psychologist (Psychológ) využíva rovnakú technológiu ako populárny ChatGPT a jeho tvorcom je 30-ročný študent psychológie Sam Zaia z Nového Zélandu, ktorý na webe vystupuje pod prezývkou Blazeman98.

image

Rok 2023 patril umelej inteligencii. Prečítaj si ZOZNAM technológií, ktoré vynašli tento rok a ktoré ešte len prídu

Naberajú na popularite

Spoločnosť z amerického San Francisca, ktorá stojí za webom character.ai, tvrdí, že by sa popularita psychoterapeutického chatbota nemala preceňovať; užívatelia podľa nej na jej web chodia skôr pre pobavenie, než kvôli vážnej konverzácii.

Avšak z miliónov postáv, s ktorými je možné si na webe dopisovať, je 475, ktoré majú v názve anglické slová pre terapiu, terapeuta alebo psychoterapeuta. Sú schopné odpovedať v niekoľkých jazykoch a naberajú na popularite, píše BBC.

image

Chatbot 

Brainee x Canva

„Nikdy som neplánoval z toho vytvoriť nástroj, ktorý by mohol naozaj pomáhať,” hovorí tvorca chatbotu Psychologist Zaia. „Potom som však začal dostávať správy od ľudí, ktorých tie konverzácie pozitívne ovplyvnili a použili nástroj na upokojenie,” dodáva Zaia, ktorý vraj chatbot trénoval na princípoch, ktoré sa naučil pri štúdiu psychológie.

Nie je to skutočný terapeut

Chatbot naučil odpovedať predovšetkým na otázky ohľadom najčastejších duševných ťažkostí, ako sú úzkosti a depresie. S BBC hovorila tiež profesionálna psychoterapeutka Theresa Plewmanová, ktorú popularita tejto platformy neprekvapila, spochybnila však jej efektivitu a podotkla, že nástroj nie je kompetentným terapeutom.

image

Občianske združenie pomáha v najťažších chvíľach. Tento rok riešili tisícky pokusov o samovraždu, niektoré priamo z koľajníc

„Veľa toho píše a robí rýchle závery. Možno mi hneď začal radiť s depresiou, keď som napísala, že sa cítim smutná. Tak by ľudský odborník nereagoval,” uviedla terapeutka. Dodala však, že bezprostredná a spontánna povaha rozhovoru s chatbotom môže byť prospešná pre ľudí, ktorí potrebujú rýchlu podporu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/aplikacie, menuAlias = aplikacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:10