Bored tired dull young girl student with bun sitting at table over white background. Copy space.Freepik/
StoryEditor

Niekedy už jednoducho nevládzeme. Cítiš, že máš low social battery? Tieto tipy ti pomôžu dobiť energiu

Viktória Revajová08.03.2024., 12:00h

Rád tráviš čas s ľuďmi, no po istom čase sa cítiš byť zahltený a tvoja energia rýchlo klesá? Možno potrebuješ dobiť baterky. Tieto užitočné rady ti v tom pomôžu.

Lajkuj Brainee.sk na

Social battery je v podstate množstvo energie, ktorú má človek na socializáciu. Každý z nás má určitý limit podnetov, ktoré za deň dokáže spracovať. Ak to preženieš, môže sa stať, že na konci dňa sa cítiš ako vyžmýkaný. 

U každého z nás sa jej kapacita lýši. Extrovertnejší ľudia prirodzene vyhľadávajú spoločnosť viac ako introverti, a naopak môže im robiť problém samota. Výskum však naznačuje, že väčšina ľudí začína pociťovať únavu zo sociálnych interakcií približne po troch hodinách.

image

Zažil si už syndróm vyhorenia? Ak nie, vedci vyvinuli nástroj, ktorý ti prezradí, či máš k nemu blízko

Čo ju najviac vybíja?

K vyčerpaniu sociálnej batérie môže prispieť celý rad faktorov a líšia sa od človeka k človeku. Dôležité je identifikovať svojich žrútov energie a minimalizovať ich. Možno zistíš, že ťa viac vyčerpáva interakcia s ľuďmi v profesionálnom kontexte, než stretnutia s blízkymi, pri ktorých si viac uvoľnený. Alebo si naopak uvedomíš, že ťa omnoho viac unavujú vyhrotené vzťahy v rodine, než trávenie času s kolegami, s ktorými máš dobré vzťahy.

Ako sa to prejavuje?

Podľa britskej psychoterapeutky Jade Thomas medzi príznaky a symptómy, na ktoré si treba dávať pozor, patrí pocit stresu alebo vyhorenia, menší záujem o konverzáciu, pocit utiahnutosti a depresie, túžba ísť domov počas socializácie a pocit hrôzy pred udalosťou.

image

Justin Bieber oslavuje tridsiatku. Bral som veľa drog a myslel som, že umriem, prezradil o svojom dospievaní

Ako s tým bojovať?

Základom je identifikovať to, čo ťa najviac vyčerpáva. Pochopenie toho, ktoré stresory majú na tvoju energiu najhorší vplyv ti pomôže ich minimalizovať. Ak sa týkajú pracovných stretnutí, samozrejme sa im nemôžeš celkom vyhnúť. Môžeš sa však na tieto situácie lepšie pripraviť a aspoň čiastočne odbúrať stresory. 

Spoznaj svoje limity a nauč sa hovoriť nie. Psychológ Scott Barry Kaufman hovorí o myšlienke zdravého sebectva, ktoré definuje ako „zdravý rešpekt k vlastnému zdraviu, rastu, šťastiu, radosti a slobode“. Ak sa cítiš vyčerpaný, neboj sa dať svoje potreby na prvé miesto a odmietnuť účasť na rodinnej oslave, na ktorú vlastne ani nechceš ísť. Radšej si dopraj chvíľu osamote venuj sa niečomu, čo ti dobíja energiu.

image

Social battery

Unsplash/prakasit Khuansuwan/

Urči si priority. Nikto z nás nedokáže byť na dvoch miestach naraz a pri obmedzenom voľnom čase si musíš dvakrát premyslieť, ako ho chceš stráviť. Preto nehovor na každú príležitosť áno a vyberaj si, ktorých udalostí sa zúčastníš. 

Dopraj si relax. Porozmýšľaj nad tým, pri ktorých aktivitách si dokážeš oddýchnuť nielen fyzicky, ale aj psychicky. Môže to byť pobyt v saune, šport, či kúpeľ. Niekedy stačí aj pol hodina a tvoja hlava zresetuje.

image

Úzkosti, únava aj bolesť hlavy. Dvaja ľudia nám opísali abstinenčné príznaky po vysadení nikotínových vrecúšok

Organizuj svoje aktivity. Ak si tak ešte neurobil, zriaď si diár a poctivo si plánuj pracovný a voľný čas. Pomôže ti to držať si prehľad o tvojich aktivitách a dodržať svoje záväzky. A nezabúdaj na to, že čas strávený odpočinkom je rovnako dôležitý ako splnenie pracovných povinností.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 14:07