Ruské média rozšírili dezinformáciu o smrti kráľa Karola III.Tasr/royal Household Via Ap/canva/
StoryEditor

Zachytil si správu o smrti Karola III.? Je to hoax. Dezinformácie rozšírili ruské médiá

iDnes.czdtt20.03.2024., 12:00h

Ruské médiá tento týždeň vyvolali rozruch, keď rozposlali falošnú správu o smrti britského panovníka Karola III. Hoax sa začal rýchlo šíriť. Vyvrátilo ho až britské veľvyslanectvo.

Lajkuj Brainee.sk na

Fáma o smrti britského kráľa Karola III. sa začala rýchlo šíriť v ruskom mediálnom priestore po tom, ako ju popredný denník Vedomosti zdieľal na platforme Telegram. „Britský kráľ Karol III. zomrel,“ znel jeho príspevok spolu s fotografiou britského monarchu v slávnostnej vojenskej uniforme. O masové šírenie falošnej správy sa postaral aj prokremeľský kanál Readovka, ktorý má 2,4 milióna odberateľov.

Hoci Buckinghamský palác nevydal žiadne vyhlásenie, Readovka v pondelok zdieľala dokument, ktorý podľa nej dokazoval pravosť informácií. „Nasledujúce oznámenie vydáva Kráľovská komunikácia: Kráľ včera popoludní nečakane zomrel,“ uvádza sa v ňom. 

Hoci nie je jasné, kto falošné oznámenie vytvoril, podľa denníka The Guardian sa nápadne podobalo na oznámenie, ktoré palác vydal v roku 2022 po smrti kráľovnej Alžbety II.

Dezinformáciu prevzala najväčšia spravodajská agentúra v Tadžikistane Asia-Plus, ako aj niektoré ukrajinské médiá, na čo nakoniec reagovalo britské veľvyslanectvo na Ukrajine. „Správy o smrti kráľa Karola III. sú nepravdivé,“ uviedlo. Buckinghamský palác na dezinformácie nereagoval.

image

Škándál v kráľovskej rodine: S photoshopom sa mala hrať samotná Kate. Upravená fotografia má až 18 chýb

Dezinformácie sa šíria ďalej

Niektoré ruské médiá v pondelok večer konečne pripustili, že informácie o smrti britského panovníka nemusia byť úplne pravdivé. „Zomrel britský kráľ Karol III. Informuje o tom Buckinghamský palác. Monarcha mal 75 rokov. Nedávno mu diagnostikovali rakovinu,“ napísal portál Gazeta.ru v pôvodnom príspevku na Twitteri. Neskôr ho však upravil. „Pritom v oficiálnych britských médiách o tom nič nie je. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o nepravdivú informáciu,“ dodal.

Túto fámu napokon vyvrátila ruská štátna tlačová agentúra TASS. „Kráľ Karol III. si naďalej plní svoje oficiálne povinnosti a zúčastňuje sa na súkromných podujatiach,“ uviedla.

Časopis Newsweek konštatuje, že hoci niektoré ruské médiá a informačné služby aktualizovali svoje správy o Karolovej smrti a uviedli ich na pravú mieru, iné ich ponechali v pôvodnom znení, takže dezinformácie sa naďalej šíria.

image

Kate Middleton sa stiahla z verejného života: Zomrela, je v kóme, zamknutá v kúpeľni alebo odletela na Mesiac? Pýtajú sa konšpirátori

Hoaxy o kráľovskej rodine nie sú ojedinelé

Nie je to tak dávno, čo sa internetom šírili končpiračné teórie o princeznej Kate, ktorá sa na dlhší čas stiahla z verejnosti. Konšpirátori prišli so šialenými teóriami o jej smrti, či podstúpení plastickej operácie. V skutočnosti však podstúpila operáciu brucha. 

Dohady o tom, čo v skutočnosti s princeznou Kate je však ešte viac rozvírili po tom, čo na Deň matiek zverejnila rodinnú fotografiu s deťmi. Viaceré médiá si všimli, že snímka bola upravená vo photoshope a nachádzalo sa na nej niekoľko chýb. Následne medzinárodné tlačové agentúry stiahli fotku oficiálne vydanú kráľovskou rodinou. Urobili tak prvýkrát v histórii. Princezná Kate nakoniec priznala, že ju upravila vo Photoshope ona sama.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 14:45