Lesný požiarUnsplash/Marcus Kauffman
StoryEditor

Klimatický konšpirátor tvrdil, že vláda úmyselne zakladá lesné požiare. Teraz sa priznal, že 14 zapálil on sám

Miroslav Kamody21.01.2024., 10:00h

V Kanade riešia bizarný prípad. Z muža, ktorý obviňoval vládu zo sprisahania a zakladania lesných požiarov, sa vykľul podpaľač.

Lajkuj Brainee.sk na

Kanaďan Brian Paré svojho času na sociálnych sieťach vo veľkom šíril konšpiračné teórie, v ktorých tvrdil, že vláda úmyselne zapálila masívne lesné požiare. Ako však informuje CNN, ukázalo sa, že minimálne 14 z nich zapálil on sám, vďaka čomu sa postaral nielen o obrovské zdevastované územia, ale z domovov vyhnal aj stovky ľudí, ktorí pred plameňmi utekali.

Muž sa na súde v Quebecu priznal k 13 činom podpaľačstva a jednému podpáleniu s ignorovaním ľudského života v súvislosti s udalosťami medzi májom a septembrom minulého roka. Prokurátorka uviedla, že jeden z požiarov, ktoré Paré založil, si vynútil evakuáciu približne 400 ľudí v meste Chapais v Quebecu. Najväčší požiar, ktorý Paré priznal, zničil viac ako 870 hektárov.

image

Smrtiace fosílne palivá. Znečistené ovzdušie zabíja ročne milióny ľudí po celom svete

Všetky požiare si nepamätá

„Pán Paré si nepamätá všetky požiare, ktoré mohol založiť, takže momentálne máme 14 požiarov,“ povedala prokurátorka pre CNN. „Je možné, že ich je viac, ale nemáme o tom dôkazy,“ dodala. Polícia a záchranári začali byť podozrievaví, keď v krátkom čase došlo k niekoľkým požiarom bez jasnej príčiny.

Policajti sa o Parého začali zaujímať po tom, čo ho spozorovali v oblastiach niekoľkých požiarov. Našli tiež niekoľko jeho príspevkov na sociálnych sieťach, ktoré obviňujú kanadskú vládu z úmyselného zapálenia ohňa, aby presvedčili ľudí, že zmena klímy je reálny problém.

Po získaní povolenia na pripevnenie sledovacieho zariadenia k jeho vozidlu sa polícii podarilo vypátrať ho k miestu iných požiarov. Keď ho v septembri zatkli, k niektorým požiarom sa priznal.

image

Lesný požiar

Unsplash/sippakorn yamkasikorn

Rekordná sezóna požiarov

Sezóna lesných požiarov v Kanade v roku 2023 bola rekordná a spálila približne 18,4 milióna hektárov (184-tisíc kilometrov štvorcových). Pre porovnanie, rozloha Slovenska je 49 035 kilometrov štvorcových. Dym z požiarov sa valil na juh, dusil mestá v Spojených štátoch a dokonca sa dostal až do Európy.

Požiare sú už dlho stredobodom záujmu konšpiračných teoretikov s tvrdeniami, že ich spúšťajú vlády, klimatickí aktivisti alebo dokonca laserové lúče z vesmíru. Bezprecedentné požiare v Kanade spustili vlnu dezinformácií, uvádza sa v správe globálnej koalície Climate Action Against Dezinformation z roku 2023.

image

Lesy nám miznú pred očami, ale situácia v európskych krajinách sa výrazne líši. Ako je na tom Slovensko?

(Ne)úmyselne

To zahŕňalo nepravdivé tvrdenia, že požiare boli založené úmyselne, aby vystrašili ľudí a podporili klimatické opatrenia. Ľudská činnosť zohráva úlohu pri zakladaní lesných požiarov, či už úmyselne, alebo prostredníctvom náhodných činov, ako je odhodenie zapálenej cigarety, ale zapojené sú aj prírodné faktory.

Obrovskú úlohu pri minuloročných požiaroch zohrali podľa Quebeckého úradu pre ochranu lesných požiarov údery blesku.  Zameranie sa na jedinú príčinu však môže zakryť úlohu globálneho otepľovania spôsobeného človekom, ktoré podporuje veľmi horúce a suché podmienky, ktoré pomáhajú rýchlejšie sa šíriť požiare a horieť dlhšie a intenzívnejšie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 19:22