Škandál s retušou fotografie má na svedomí KateX/the Prince And Princess Of Wales/
StoryEditor

Škándál v kráľovskej rodine: S photoshopom sa mala hrať samotná Kate. Upravená fotografia má až 18 chýb

Viktória Revajová12.03.2024., 14:00h

Po tom, čo sa prevalilo, že fotografia mala byť zmanipulovaná, tlačové agentúry rodinnú snímku stiahli. Nejde o prvý škandál súvisiaci s retušou fotografií.

Lajkuj Brainee.sk na

Zverejnenie prvej oficiálnej snímky princeznej z Walesu (42) po tom, čo absolvovala operáciu, nevypálilo práve najlepšie. Niektoré z agentúr si totiž všimli, že isté detaily na nej nesedia, a tak vzniesli pochybnosti, či nebola digitálne upravovaná.

Kate nebolo vidieť na verejnosti od bohoslužby v kostole na prvý sviatok vianočný, čo spustilo špekulácie o jej zdraví po januárovej operácii. Jej úrad v londýnskom Kensingtonskom paláci sa v nedeľu snažil rozptýliť fámy zverejnením oficiálnej fotografie. Usmievajúcu sa Kate a deti princa Georgea, princeznú Charlotte a princa Louisa odfotil následník trónu princ William a uverejnili ju pri príležitosti Dňa matiek.

Ospravedlnila sa

Po chvíli polemík vyšla pravda najavo. K zásahom do fotografie sa verejne priznala samotná Kate. „Tak ako mnoho amatérskych fotografov aj ja občas experimentujem s upravovaním (snímok),” napísala. „Ospravedlňujem sa za zmätok okolo rodinnej fotografie, ktorú sme včera zdieľali,” vysvetlila. Fotografia je aj napriek tomu stále dostupná na oficiálnom účte princa a princeznej z Walesu.

Viaceré tlačové agentúry a médiá stiahli fotografiu, lebo nespĺňala redakčné štandardy. Povolené sú len obmedzené úpravy ako orezanie fotografie či úprava odtieňa a farieb. 

Fotka má až 18 chýb

Odborník na úpravu fotografií upozornil na množstvo chýb, ktoré našiel na snímke kráľovskej rodiny, píše portál Indy 101. Stephen Davies, ktorý pracuje ako fotograf a editor snímok 25 rokov, zachytil na obrázku päť rôznych chýb. Od tých nenápadnejších ako to, že zips na Katinej bunde nesedí, až po výrazné, ako chýbajúci kus Charlottinho rukávu, Katina ruka rozmazaná na pixely, či vrch Luisovho svetra, ktorý nie je v jednej línii. Odborník si všimol aj chyby na pozadí, jedna z líšt do seba nezapadá.

image

Na fotografii nesedí až 18 vecí.

X/the Prince And Princess Of Wales/

Podľa Daviesa mal tento nepodarok vzniknúť klasickou metódou maskovania fotografií, pomocou ktorej sa dá spojiť viacero snímok dohromady. Profesionáli ju využívajú pri úprave hromadných fotiek. Davies sa domnieva, že pri úprave tejto konkrétnej snímky bola použitá umelá inteligencia.

Ľudia na sociálnych sieťach v reakcii zverejnili aj vlastné postrehy. Jeden si všimol, že Kate na ľavej ruke chýba obrúčka, a tiež že jej vlasy sú rozmazané. Ďalší sa pozastavil nad neprimeranou dĺžkou Georgovej ruky. Najviac chýb však objavili na princeznej Charlotte. Najvýraznejšou je useknutý kus vlasov, ale aj trčiaci kus sukne pod svetrom.  

Nejde o prvý škandál

Je to prvýkrát čo sa medzinárodné agentúry uchýlili k stiahnutiu fotografie oficiálne vydanej kráľovskou rodinou, no ani zďaleka nemá ísť o prvé fopá, ktoré sa týka zásahov do fotografií. 

image

Kate Middleton sa stiahla z verejného života: Zomrela, je v kóme, zamknutá v kúpeľni alebo odletela na Mesiac? Pýtajú sa konšpirátori

Fotky kráľovskej rodiny sú často kritizované za to, že pôsobia príliš dokonalo a ľudia sa právom pýtajú, či nie sú dodatočne upravené. Jedným z takýchto príkladov z minulosti je aj fotografia rodiny z roku 2015, na ktorej pozornosť vyvolal najmä neprirodzený úsmev princeznej Charlotte. Minulý rok vyvolal rozruch rodinný portrét, na ktorom ako sa zdá chýba malému princovi Luisovi prostredník. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 13:37