Boj o RTVS pokračujeRtvs/
StoryEditor

Boj o RTVS pokračuje: Verejnoprávna televízia zorganizovala diskusiu. Ministerka Šimkovičová sa neukázala

Viktória Revajová14.03.2024., 22:00h

Ministerka síce bola pozvaná, no v diskusii ju nakoniec zastúpil generálny tajomník ministerstva kultúry Lukáš Machala (SNS). Na záver diskusie pripustil, že od zámeru odvolania generálneho riaditeľa RTVS pravdepodobne upustia.

Lajkuj Brainee.sk na

Moderátorka relácie na úvod pripomenula, že voči avizovanej novele zákona o RTVS sa ohradili zamestnanci, ako aj študenti žurnalistiky troch slovenských univerzít.

Verejnoprávna televízia RTVS zorganizovala diskusiu s názvom Ako ďalej RTVS?, po tom, čo Ministerstvo kultúry SR avizovalo zmenu zákona, ktorá by zásadne zmenila spôsob jej fungovania.

Pozvanie do diskusie prijali generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj, predseda Výboru pre kultúru a médiá NR SR Roman Michelko (SNS), tajomník Ministerstva kultúry Lukáš Machala (SNS) a podpredsedníčka Výboru pre kultúru a médiá NR SR Zora Jaurová (PS).

Jedným z hlavných argumentov vlády pre zmenu zákona o verejnoprávnej televízii a rozhlase je neobjektívne informovanie a jednostranné presadzovanie názorov. Generálny riaditeľ RTVS s argumentom s argumentom nesúhlasí a polemiku o objektívnosti a tézu o odklone divákov od tradičných médií zmietol zo stola. „V porovnaní s minulým rokom všetky naše programové služby, rozhlasové aj televízne stúpli,” povedal. „Sme najobjektívnejšie spravodajstvo, stúpli sme o jeden a pol percenta,” dodal.

image

Tlačová konferencia o zmenách v RTVS sa zvrtla: Taraba zaútočil na Machaja. Pred novinárskymi otázkami zutekali

Šimkovičovej neúčasť

Poslankyňa Zora Jaurová (PS) kritizovala neúčasť ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Moderátorka relácie Marta Jančkárová pripomenula, že ministerku do diskusie pozývali, no konečná zostava vznikala veľmi komplikovane. 

Následne položila otázku tajomníkovi ministerstva kultúry Lukášovi Machalovi, na základe akých dát hodnotia objektivitu RTVS. „Podania občanov alebo právnických osôb sú na dennom poriadku. Môžem vás ubezpečiť, že tých podaní je niekoľko desiatok mesačne,“ uviedol. Konkrétne štatistiky však nespomenul. 

Riaditeľ RTVS pripomenul, že väčšinu sťažností Rada pre mediálne služby vyhodnocuje ako neopodstatnené. Machaj zopakoval, že za zmenou zákona vidí pokus vlády o ovládnutie verejného priestoru.

image

Satirická scéna nepoľavuje. Šimkovičej snaha o ovládnutie RTVS je zdrojom vtipov, hviezda STaR mlčí

Jaurová a Machaj sa zhodli na tom, že ide o tak zásadné zmeny, že si vyžadujú hlbšiu diskusiu. Kritizovali predloženie zákona do medzirezortného pripomienkového konania.

Machaj zareagoval na útok Tarabu

Na dnešnej tlačovej konferencii minister životného prostredia Tomáš Taraba adresoval riaditeľovi RTVS ostré slová. Označil ho za „bezdomovca, ktorý má na krku exekúcie.“ Generálny riaditeľ vo večernej diskusii na jeho slová zareagoval. „Odzneli tam veci, ktoré ma zasiahli,“ povedal a avizoval podniknutie právnych krokov. „Je takéto označenie podľa vás v poriadku?,” opýtala sa Jančkárová Michelku. Ten sa komentára k slovám svojho kolegu zdržal. “To je medzi nimi dvomi,” povedal.

image

Diskusia o budúcnosti RTVS

Rtvs/

Poslankyňa Jaurová sa pozastavila nad tým, či hlavným dôvodom zmeny zákona je to, že riaditeľ RTVS mal finančné problémy. „Prosím vás, vráťme sa do reality a do nejakých štandardných legislatívnych procesov, ktoré sú prijateľné v EÚ,“ zdôraznila. „Som presvedčená o tom, že ak sa idú robiť nejaké zmeny vo verejnoprávnej televízii, tak sa tie zmeny majú robiť na základe dát a majú sa robiť riadnym legislatívnym procesom a tí, ktorí tie zmeny robia, ich musia vedieť vysvetliť a obhájiť. Obávam sa, že tu sa nestalo nič z tohto,” povedala. Na obšírnejšiu diskusiu vyzval rovnako Machaj. „Vy ste legislatívnym procesom predbehli diskusiu,” kritizoval predkladateľov zákona.

Machala pripustil ústupok

Jedným z diskutabilných bodov zákona je vznik programovej rady, ktorá má mať 11 členov. Deväť z týchto členov má voliť parlament, v ktorom má súčasná koalícia väčšinu. Machaj ju označil za cenzorský úrad. Štátny tajomník Machala to však odmietol s tým, že navrhované zmeny nepredstavujú ohrozenie pre verejnoprávnosť.

image

Protivládne protesty na Slovensku si všimli zahraničné médiá. Demonštrácie pokračujú aj najbližšie dni

Zástancovia nového zákona obhajujú zmeny tým, že inšpiráciu čerpali v modeloch verejnoprávnych médií iných európskych krajín. Poslankyňa Jaurová mu však veľmi rázne oponovala. „Takýto model, ktorý sa tu presadzuje nemá v EBU (Európska vysielacia únia) obdobu,” zdôraznila. „Ten zákon je pripravený extrémne zle,” dodala.

Zmena spôsobu odvolávania generálneho riaditeľa RTVS by nakoniec nemusela byť v zákone, pripustil Machala. Dôvodom je, že tento bod by bol v rozpore s európskym aktom o slobode médií, ktorý včera prijal Európsky parlament.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 20:12