Minister spravodlivosti stopol dotácie pre mimovládkyJakub Kotian, Brainee X Canva/Tasr, Canva
StoryEditor

Mimovládne organizácie si mali rozdeliť stovky tisíc eur. Nakoniec nedostali nič, toto je dôvod

Nikola Michalkova07.03.2024., 11:30h

Prerozdeliť si mali niekoľko stoviek tisíc eur v rámci dotácií, ale pravdepodobne z toho nič nebude. Minister spravodlivosti im dal stopku. Nezostáva im nič iné, len čakať.

Lajkuj Brainee.sk na

Bola polovica februára, keď minister spravodlivosti Boris Susko zrušil dotácie určené pre mimovládne organizácie. Tie mali peniaze využiť na svoje projekty v oblasti ochrany ľudských práv. Presná suma, ktorú si malo rozdeliť 80 organizácií, sa pohybovala okolo 769 tisíc.

Vysvetlenie

Minister dôvod, prečo dal dotáciám stopku, v tom čase bližšie nevysvetlil. Vyjadril sa len, že peniaze sa použijú na pomoc najzraniteľnejším, obetiam násilia a na ochranu ich práv. Počas dvoch týždňov bolo ticho, až napokon konečne prišlo vysvetlenie.

Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Katarína Roskoványi vysvetlila, že výzva týkajúca sa dotácií bola netransparentná a taktiež zvýhodňovala len jednu skupinu organizácií. Tá mala byť údajne prepojená na opozičnú stranu, ktorej predsedá Michal Šimečka (Progresívne Slovensko). Avšak problém je, že Nadáciu Milana Šimečku už aj v minulosti mylne spájali s predsedom Progresívneho Slovenska. Tú ale v roku 1991 založili siedmi priatelia Milana Šimečku (starý otec predsedu strany PS, pozn. red.) po jeho smrti.

„Zistili sme manipulácie pri výbere uchádzačov. Tie podozrenia machinácií sú, že jedna skupina mimovládnych organizácií bola protežovaná pred ostatnými, ktoré dotácie nedostali,“ vysvetlila pre portál sme.sk. Organizáciám odkázala, že musia čakať do výsledkov kontroly účtov ministerstva. To prebieha v utajenom režime a malo by trvať niekoľko týždňov. To, o aké organizácie ide, ďalej nekonkretizovali.

image

Boris Susko

Jakub Kotian/Tasr

Otázky organizácií

V stredu sa konalo zasadnutie Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Zišli sa aj zástupcovia mimovládnych organizácií. Tí chceli od ministra počuť vysvetlenie, prečo im dotácie zrušil. Susko sa ale na zasadnutí nezúčastnil, podľa tajomníčky mal iné povinnosti.

Na zasadnutí sa ale odohrala aj ostrá výmena názorov medzi tajomníčkou a zástupcami mimovládok. Celkovo sa dohadovali tri hodiny. Pýtali sa, prečo ministerstvo trestá všetkých a nielen tie organizácie, ktoré sú podozrivé. „Navrhujeme, aby prebehol proces ďalej, aby pri tých organizáciách, kde máte podozrenie, tak jednoducho zastavte, prešetrite tie podozrenia, ale nech ostatné organizácie dostanú financie už teraz,“ hovorili zástupcovia.

Poradca ministra Martin Čambalík im na to ale povedal, že treba počkať a sľúbil, že po kontrole si budú môcť výsledky pozrieť. Tajomníčka spolu s poradcom ale tvrdia, že pochybila hodnotiaca komisia. „V roku 2017 som aj ja bola členkou komisie a pokiaľ viem, tak sú tam nastavené veľmi prísne pravidlá na zamedzenie tomu, aby tie prostriedky neboli transparentne rozdelené,“ uviedla Adriana Mesochoritisová z organizácie Možnosť voľby. Členmi komisie sú zástupcovia štátu, ale aj mimovládok. Definitívne projekty ale schvaľuje až minister.

image

VYVRACIAME MÝTUS Žiadny Soros ani Amerika. Fico tvrdí, že mimovládky sú zahraniční agenti: Kto ich skutočne financuje?

Požiadavky neschválili

Požiadavky mimovládnych organizácií rada napokon neprijala. Ministerstvo teda získalo neobmedzený čas na to, aby vykonalo kontrolu účtov. Pre organizácie to znamená, že budú mať menej času na organizáciu svojich projektov.

„Ako máme my dôverovať tomu procesu, keď mnohí vládni predstavitelia a predstaviteľky neustále útočia na občiansku spoločnosť a mimovládne organizácie?“ pýta sa Adriana Mesochoritisová. 

K celej veci sa, samozrejme, vyjadril posmešne aj Ľuboš Blaha na sieti Telegram. Inú rétoriku sme od neho asi nemohli čakať. „V minulosti sa z tejto dotačnej výzvy financovali mimovládky, ktoré organizovali dúhové pochody či transsexuálne tance. Naši ministri majú jasnú politickú líniu – slniečkarske mimovládky viac nebudú dojiť štát. Zlaté časy pre rôznych nenažratých Rizmanov a Čaputové skončili,“ píše. Svoj nič nehovoriaci, vyplakávajúci status zakončil: „A najmä – pakujú si vačky. Dopakovali ste, slniečka, dopakovali.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 15:55