Tlačová konferencia o zmenách v RTVSTasr/pavel Neubauer/Tasr
StoryEditor

Tlačová konferencia o zmenách v RTVS sa zvrtla: Taraba zaútočil na Machaja. Pred novinárskymi otázkami zutekali

Viktória RevajováTASR14.03.2024., 13:50h

Po včerajších avizovaných zmenách v RTVS zvolalo Ministerstvo kultúry brífing, kde malo vysvetliť svoj zámer ohľadom verejnoprávneho média. Vyhlásenie sa však zvrhlo, keď novinárom odmietli odpovedať na otázky.

Lajkuj Brainee.sk na

Na brífingu vystúpila ministerka kultúry Martina Šimkovičová, štátny tajomník MK Lukáš Machala, podpredseda parlamentu Andrej Danko a minister životného prostredia Tomáš Taraba. 

Dôvodom na zmeny vo fungovaní RTVS je potreba posilnenia jej finančnej stability, ako aj fakt, že inštitúcia nedokázala po rokoch fungovania svojím obsahom a činnosťou preukázať, že je skutočne verejnoprávna. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedli predstavitelia Ministerstva kultúry SR a predseda koaličnej SNS Andrej Danko. 

Za prioritu považujú výmenu generálneho riaditeľa telerozhlasu, ako aj zmenu spôsobu jeho výberu. Súčasný riaditeľ Ľuboš Machaj nemá ich dôveru, že dokáže dôkladne manažérsky riadiť inštitúciu.

image

Protivládne protesty na Slovensku si všimli zahraničné médiá. Demonštrácie pokračujú aj najbližšie dni

Ako zmeny obhajujú?

Ministerka Šimkovičová uviedla, že ľudia sa v čoraz väčšej miere spoliehajú na iné médiá ako „médiá hlavného prúdu“, pretože tieto podľa jej slov prinášajú informácie len z jedného spektra. Tvrdí, že vo verejnoprávnom médiu sa isté názory cenzurujú. Čo sa týka samotných zmien v RTVS, uviedla, že sú v súlade s ústavou.

Predstavitelia SNS ďalej odmietli, že sa chystajú verejnoprávny rozhlas a televíziu ovládnuť. Podľa ich slov sa snažia len podporiť pluralitu názorov.

Taraba sa obul do Machaja

Hneď v momente, keď zákon vstúpi do platnosti, súčasný generálny riaditeľ Ľuboš Machaj bude odvolaný. Na otázku redaktorky RTVS, kto ho vo funkcii nahradí však ministerka kultúry odpovedať nevedela. Situáciu vraj riešia a o výsledku budú informovať. S riaditeľom majú podľa Danka komunikovať o ďalšom postupe. 

image

Mimovládne organizácie si mali rozdeliť stovky tisíc eur. Nakoniec nedostali nič, toto je dôvod

Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) označil Machaja za bezdomovca.  „Nikdy táto vláda nebude nalievať peniaze do inštitúcie, ktorú riadi bezdomovec zasypaný exekúciami. Čo je toto za kritérium?“ vyhlásil. Taraba dodal, že na čele inštitúcie musí byť človek, ktorý bude pre vládu garanciou, že peniaze v nej ostanú a RTVS sa bude rozvíjať. 

Avizované zmeny zasahujú najmä so spôsobu menovania a odvolávania generálneho riaditeľa. Toho v súčasnosti volí 150 poslancov parlamentu na 5-ročné funkčné obdobie. Nový zákon by však dal väčšiu právomoc koalícii. Po novom by ho menovala a odvolávala 7-členná rada, z ktorej štyroch členov by volil parlament a troch by menovala ministerka kultúry. Práve to vyvoláva obavy, že vláda posilní svoju moc nad verejnoprávnym médiom.

image

Tlačová konferencia o zmenách v RTVS

Tasr/pavel Neubauer/Tasr

Povolili len tri otázky

V súvislosti s tak zásadnými zmenami sa vynára množstvo otázok, predstavitelia SNS však novinárom povolili len tri. Po tom, čo neodpovedali na otázku televízie Markíza, chceli k slovu pustiť redaktora portálu eReport, ktorý je známy nekritickými článkami voči vláde. Vlastní ho Fedor Flašík.

Novinári upozornili, že Taraba neodpovedal na otázku. Štátny tajomník Machala ich následne vyzval, aby sa upokojili. Ministerka kultúry Šimkovičová sa len spoza jeho chrbta usmievala. 

Následne redaktor Markízy ešte raz zopakoval otázku. Žiadal, aby predstavitelia vlády vysvetlili paradox, že hoci tvrdia, že novela zákona nemá mať vplyv na spravodajstvo RTVS, opakovane sa sťažujú na nevyvážené spravodajstvo. „Túto otázku kladie redaktor televízie Markíza, ktorý nazval Slovákov, že sú dezoláti,” odpovedal útokom Taraba, pričom narážal na titulok zo živého vysielania z minuloročných protivládnych  protestov, za ktorý sa televízia v minulosti ospravedlnila. Taraba však opakovane na otázku neodpovedal a brífing uťali. 

Predstavitelia vlády zutekali pred novinárskymi otázkami

RTVS vraj nechcú zoštátniť

Legislatívnymi zmenami nechce MK dosiahnuť žiadne zoštátnenie telerozhlasu, zdôraznil generálny tajomník služobného úradu MK Lukáš Machala. Upozornil, že zrušením koncesionárskych poplatkov prišiel telerozhlas o základný pilier finančnej slobody. Dodal, že legislatívny návrh vychádzal z modelov fungujúcich v Európe, ako napríklad v Nórsku, Slovinsku, Španielsku, Francúzsku či Taliansku. Taktiež doplnil, že pri príprave legislatívy sa budú zaoberať aj schváleným európskym aktom o slobode médií.

Danko pripomenul, že RTVS nie je ekonomicky udržateľná. Financie sa podľa neho míňajú neadresne. Pre telerozhlas by sa mohol podľa jeho slov uvoľniť strop na reklamu, aby mohla RTVS viac zarábať na reklame a dokázala byť konkurencieschopná. „Aby sme z nej urobili inštitúciu, ktorá bude schopná prežiť 20, 30 rokov,“ povedal a zdôraznil potrebu vízie.

Celý záznam tlačovej konferencie si môžeš pozrieť TU:

MK predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Súčasná inštitúcia Rozhlas a televízia Slovenska by sa nemala formálne rozdeliť. Okrem iného má vzniknúť programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom, ktorou sa dopĺňa financovanie.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 12:05