Petíciu proti Šimkovičej podpísalo takmer trikrát viac ľudí, ako ju volilo.Martin Baumann/Tasr
StoryEditor

Petíciu proti Šimkovičej podpísalo takmer trikrát viac ľudí, ako ju volilo. Postavili sa proti nej osobnosti z každej umeleckej sféry

Michal Čiernik19.01.2024., 10:00h

Vyčíňanie novej ministerky kultúry presiahlo mieru únosnosti. Známe tváre slovenskej kultúrnej obce sa spojili a spísali petíciu na odstúpenie Martiny Šimkovičovej z jej postu. A ľudia ju vo veľkom podpisujú.

Lajkuj Brainee.sk na

V otvorenej výzve prirovnávajú umelci vedenie ministerky kultúry k autokratickému výkonu moci. Podľa desiatok signatárov z umeleckej obce, ktorí sa pod petíciu podpísali, sú Šimkovičovej rozhodnutia realizované bez akejkoľvek verejnej diskusie alebo rokovaní s odbornou verejnosťou. „Mnohé sú, naopak, v rozpore so Stratégiou kultúry a kreatívneho priemyslu 2030, ktorá bola schválená vládou a je výsledkom dlhoročnej práce a participácie odbornej verejnosti,“ uvádza sa v petícii.

image

Šimkovičová preráža kultúrne dno. Na oficiálnom účte ministerstva spustila homofóbnu anketu, podpory od ľudí sa nedočkala

Doterajšie rozhodnutia a aktivity ministerstva kultúry sú podľa umelcov nesystematické, deštruktívne, netransparentné, vykonávané výlučne z pozície moci, bez odborných kompetencií. A posledné homofóbne vystúpenie Šimkovičovej pod hlavičkou ministerstva bolo zrejme poslednou kvapkou v mori. „Diskriminačné vyhlásenia Vás ako verejnej reprezentantky Ministerstva kultúry SR sú v príkrom rozpore s podstatou súčasnej kultúry, ktorou je inkluzívnosť,“ tvrdia umelci vo výzve.

Rozdelenie RTVS či neodborné zlučovanie inštitúcií 

Toto však boli len všeobecné dôvody a námietky proti pôsobeniu ministerky kultúry. Z konkrétnych plánovaných aktivít spomenutých v petícii, ktoré skôr uškodia ako pomôžu umelcom na Slovensku, je spomenuté zlúčenie Fondu na podporu umenia, Audiovizuálneho fondu a Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Alebo zlúčenie Kunsthalle Bratislava so Slovenskou národnou galériou. Aj napriek vyšším nákladom na ich oddelené fungovanie, umelci vnímajú toto zlúčenie bez akejkoľvek odbornej diskusie ako kontraproduktívne.

Kultúrna obec taktiež vzniesla výhrady voči rozdeleniu RTVS na dve samostatné inštitúcie. Tento krok považujú za pokus o mocenské ovládnutie verejnoprávnych médií. 

image

V otvorenej výzve prirovnávajú umelci vedenie ministerky kultúry k autokratickému výkonu moci.

Martin Baumann/Tasr

Rovnako tak protestujú aj proti navrhovaným legislatívnym zmenám, ktoré by umožnili menovať štatutárov a štatutárky zriaďovaných inštitúcií pod patronátom Ministerstva kultúry, ale aj ostatných verejných kultúrnych inštitúcií bez výberového konania s účasťou odbornej komisie. „Politické čistky a politické nominácie do funkcií, ktoré by mali byť na úkor odborných kompetencií, považujeme za významnú prekážku rozvoja kultúry a umenia na Slovensku,“ dodali umelci, ktorí na záver spomenuli aj vytváranie rozporov medzi „tradičnou“ a „súčasnou“ kultúrou.

Na otvorenú výzvu nepriamo reagovala aj samotná Šimkovičová. „Pani ministerka berie petíciu na vedomie a rešpektuje názor ľudí. Sme v demokracii a každý má právo na svoj názor, aj na spisovanie petície,“ uviedol v reakcii pre TASR hovorca Ministerstva kultúry SR Pavol Čorba.

Petíciu zverejnenú 17. 1. podpísalo za dva dni už viac ako 79-tisíc ľudí (info k 19.1. 9:49). To Martine Šimkovičovej, ktorú vo voľbách volilo 27-tísc voličov dáva jasné zrkadlo.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 11:02