Tieto katastrofy za posledné dni si vyžiadali tisíce obetí.Twitter/fastnews77, Sarawahedi, Newshrstweet/
StoryEditor

Tisíce obetí, katastrofy či útoky: PREHĽAD toho, čo sa za posledné dni vo svete udialo. Nie je to nič pozitívne

Michal ČiernikTASR09.10.2023., 12:00h

Prívalové povodne na severovýchode Indie či smrtiace zemetrasenie v Afganistane. Akoby sa príroda v posledných dňoch zbláznila.

Lajkuj Brainee.sk na

Za posledný týždeň sa s prírodnými katastrofami roztrhlo vrece. Obrovské množstvo zemetrasení striedajú záplavy a požiare po celom svete. A nepomohol tomu ani človek.

Vojna v Izraeli

Palestínske militantné hnutie Hamas spustilo v sobotu ráno z pásma Gazy masívne raketové útoky na Izrael, pričom militanti súčasne na mnohých miestach prenikli na izraelské územie. Izrael reagoval intenzívnymi leteckými a delostreleckými útokmi na Gazu.

image

Teroristi z Hamasau zabili stovky nevinných, na hudobnom festivale našli 250 mŕtvych. Medzi nimi aj veľa cudzincov

Viaceré izraelské médiá informovali o tom, že počet obetí masívneho útoku Hamasu na Izrael stúpol už na približne 800, informuje denník The Times of Israel. Nová bilancia obetí prišla popoludní aj z pásma Gazy. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva si izraelské letecké a delostrelecké útoky vyžiadali už viac než 558 životov a 2800 zranených.

Doteraz najväčší masaker tohto konfliktu zaznamenali na hudobnom festivale Supernova pri kibucu Re´im. Izraelskí záchranári tam našli vyše 260 tiel. Podľa správ izraelských médií zároveň z miesta uniesli mnoho ľudí do pásma Gazy.

Tragédia v Afganistane

Asi najväčšia katastrofa sa stala v sobotu 7. októbra približne o jedenástej hodine miestneho času (8:30 SELČ) v okolí mesta Herát v Afganistane. Zemetrasenie s magnitúdou 6,3 postihlo takmer 11-tisíc miestnych obyvateľov, uviedol Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

V minimálne 13 afganských obciach boli pri zemetrasení zničené všetky domy, uviedol v nedeľu večer OCHA. Podľa úradu OSN zahynulo pri zemetrasení vyše tisíc ľudí, afganské úrady pritom informovali už o vyše 2500 obetiach na životoch. „Očakáva sa, že počet obetí a postihnutých domácností porastie, keď sa podarí dostať aj do odľahlých lokalít,“ uviedol OCHA.

 Vyše 550 zranených vrátane takmer 230 detí sa momentálne lieči len v regionálnej nemocnici v meste Herát.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 21:11