Špicberské globálne úložisko semienSvalbard Global Seed Vault/Riccardo Gangale
StoryEditor

Noemova archa chráni milióny semien rastlín z celého sveta. Špicberské globálne úložisko ich chráni pred apokalypsou

Miroslav Kamody07.07.2023., 08:00h

Vzhľadom na svoju veľkosť a bezpečnosť má nórska „Noemova archa” slúžiť aj ako záložný sklad pre iné podobné zariadenia pre prípad, že by ich vzorky zničili prírodné katastrofy alebo vojny.

Lajkuj Brainee.sk na

Svet môže kedykoľvek postihnúť katastrofa, z ktorej sa bude ľudstvo spamätávať dlhé roky. Nehovoríme teraz o apokalypse, ktorá nás vyhubí - stačí sa pozrieť na niekoľko posledných rokov či následky klimatickej krízy.

Extrémne suchá, dvíhanie hladiny oceánov či vojna ohrozuje nielen ľudí, ale aj rastliny. Práve na ne myslí Špicberské globálne úložisko semien, ktoré funguje už od roku 2008. 

image

Rastliny „kričia“, keď ich zraníš, zistili výskumníci. Ľudské ucho to len nie je schopné zachytiť

Ideálne miesto

Táto zabezpečená semenná banka bola vybudovaná za polárnym kruhom na nórskom súostroví Špicbergy, blízko hlavného mesta súostrovia Longyearbyen. Takto sa má zachovať široká rozmanitosť semien rastlín z celého sveta.

Spitsbergen, najväčší ostrov súostrovia, sa považoval za ideálnu lokalitu, pretože ide o veľmi bezpečné miesto, najmä pre veľmi nízke riziko vulkanickej aktivity a teda žiadne riziko zemetrasení. Svojou nadmorskou výškou 130 metrov nad morom a hĺbkou 120 metrov vo vnútri pieskovcovej hory zaručuje, že by sa úložisko nezaplavilo ani po zdvihnutí hladiny morí po roztopení ľadovcov.

Vyskytuje sa tu permafrost, ktorý pomáha konzervácii. Lokálne vyťažené uhlie poskytuje energiu pre chladiace jednotky, ktoré ďalej ochladzujú semená na odporúčanú úroveň -18°C. To by malo umožniť napríklad slnečnicovým semienkam alebo kukurici prežiť stovky rokov.

Miliardy semien

Ak by aj zariadenie zlyhalo, uplynie najmenej niekoľko týždňov, kým sa teplota úložiska zvýši na teplotu okolitého podložia, ktorá je -3 °C. Odhaduje sa, že zahriatie na 0 °C by trvalo dve storočia. Nórska vláda v plnej miere financovala výstavbu trezoru v približnej hodnote 45 miliónov nórskych korún (8,8 milióna dolárov).

image

Alergici sa musia pripraviť na hotové peklo. Klimatické zmeny totiž výrazne predlžujú peľovú sezónu

Ukladanie semien v trezore je pre koncových používateľov bezplatné, Nórsko a Crop Trust platia za prevádzkové náklady. Kapacita zariadenia je 4,5 milióna vzoriek, čo predstavuje 2,5 miliardy semien. Veľkosť jednej vzorky je 500 semien.

Poslaním Špicberského globálneho úložiska semien je poskytnúť bezpečnostnú sieť proti náhodnej strate rozmanitosti v tradičných génových bankách. Mimochodom, svoje vzorky má na tomto unikátnom mieste uskladnené aj Slovensko.

Už sa osvedčila

Kým populárna tlač zdôraznila svoju možnú užitočnosť v prípade veľkej regionálnej alebo globálnej katastrofy, bude častejšie dostupné, keď dôjde k strate vzoriek z génových bánk v dôsledku nesprávneho riadenia, havárie, zlyhania zariadenia, nedostatku financií a živelných pohrôm.

image

Špicberské globálne úložisko semien

Svalbard Global Seed Vault/Riccardo Gangale

Tieto udalosti sa dejú s určitou pravidelnosťou. Vojny a konflikty v histórií zničili niektoré génové banky. Národná banka semien na Filipínach bola poškodená povodňami a neskôr zničená požiarom. Semenné banky v Afganistane, Sýrii a Iraku boli úplne zničené.

Bez obsluhy

„Bunker nebude mať žiadnu stálu obsluhu. Len z času na čas vyšleme inšpekčný tím, aby skontroloval, či je vo vnútri všetko v poriadku,” citovala v roku 2008 BBC News Caryho Fowlera, jedného zo spolutvorcov projektu.

Špicbergy, vzdialené tisíce kilometrov od severného pólu, sú podľa tvorcov bunkra ideálne na uskladnenie vzoriek semien. Súostrovie leží v tektonicky pokojnej oblasti a okolitý chlad pomôže vzorky uchovať. Nórske súostrovie je tiež politicky stabilné, čo nie je prípad mnohých z 1 400 menších svetových bánk semien.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 17:55