Masaker na hudobnom festivale.Twitte/bno News/
StoryEditor

Teroristi z Hamasau zabili stovky nevinných, na hudobnom festivale našli 250 mŕtvych. Medzi nimi aj veľa cudzincov

iDnes.czČTK09.10.2023., 09:00h

Zatiaľ najhorším masakrom sa počas útoku radikálov z Hamasu na Izrael sa stal hudobný festival Supernova neďaleko Pásma Gazy. Extrémisti zabili vyše 250 ľudí. Medzi mŕtvymi je aj mnoho cudzincov.

Lajkuj Brainee.sk na

Že sa niečo deje, vedela Ortel v momente, keď sa v sobotu skoro ráno rozozneli sirény varujúce pred raketami z Pásma Gazy. Krátko potom sa začala ozývať aj streľba. „Vypli elektrinu a z ničoho nič sa v areáli objavili ozbrojenci a začali strieľať všetkými smermi,“ povedala priama účastníčka masakru izraelskej televízii Channel 12. „Päťdesiat teroristov oblečených vo vojenských uniformách prišlo v dodávkach,“ poznamenala.

image

Američania zabili vplyvného veliteľa Islamského štátu, ktorý plánoval útoky v Európe. Al-Džabúrí zomrel na neznámom mieste

Ľudia sa z miesta snažili utiecť a odísť autami, ale tam už čakali džípy plné ozbrojencov. „Strieľali a my sme sa dostali do bodu, keď všetci zastavili svoje vozidlá a začali utekať. Schovala som sa do takého kríka. Videla som masy zranených ľudí okolo. Ja som bola v kríku a snažila sa pochopiť, čo sa deje,“ uviedla.

Čakali ich na parkovisku

Festival Supernova, ktorého súčasťou boli tri pódiá, kemp, bar a jedáleň, sa uskutočnil v Negevskej púšti pri kibucu Reim, ktorý leží len pár kilometrov od Pásma Gazy. „Nastal čas, kedy sa celá rodina opäť zíde,“ lákali naňho organizátori pred jeho zahájením. „A aká to bude zábava!“ písali bez toho, aby tušili, že sa premení na horor.

Ďalší účastník festivalu Adam Barel povedal, že si bol vedomý toho, že sa v oblasti môžu objaviť rakety, streľba pre neho ale bola šokom. Rovnako ako mnoho ostatných sa snažil prejsť autom, a keď to nešlo, tak vystúpil a bežal. „Schovali sme sa. Každý bežal niekam inam,“ opísal útok.

Prejsť autom sa pokúšala aj Ester Borochová, ale niekto do nej narazil, tak musela ďalej pešo. O chvíľu išiel okolo mladý muž, ktorý jej povedal, nech si nastúpi. Krátko po tom, čo to urobila, ho niekto zastrelil. Ester potom hodiny predstierala, že je mŕtva, kým ju zachránila izraelská armáda.

„Bol to masaker,“ spomínal zase záchranár Janiv, ktorý na mieste zasahoval. „Nikdy som nevidel nič také. Bolo to plánované prepadnutie. Keď ľudia utekali únikovými východmi, čakali na nich skupinky teroristov a začali ich jednoducho zabíjať.“ Je presvedčený o tom, že o akcii, na ktorej bolo asi 3000 ľudí, museli mať teroristi dopredu dobré informácie.

Doteraz si útok palestínskych radikálov na juhu Izraela vyžiadal vyše 700 obetí a viac ako 2 300 zranených. Medzi mŕtvymi je aj množstvo cudzincov, vrátane niekoľkých Američanov, ako v noci na dnešok potvrdili tamojšie úrady.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 21:38