Tieto katastrofy za posledné dni si vyžiadali tisíce obetí.Twitter/fastnews77, Sarawahedi, Newshrstweet/
StoryEditor

Tisíce obetí, katastrofy či útoky: PREHĽAD toho, čo sa za posledné dni vo svete udialo. Nie je to nič pozitívne

Michal ČiernikTASR09.10.2023., 12:00h

Prívalové povodne na severovýchode Indie či smrtiace zemetrasenie v Afganistane. Akoby sa príroda v posledných dňoch zbláznila.

Lajkuj Brainee.sk na

Zemetrasenie v Neapole

Zemetrasenie s magnitúdou 4,0 postihlo v pondelok 2. októbra neskoro večer taliansku sopečnú oblasť Campi Flegrei západne od Neapola. Zemetrasenie sa vyskytlo približne tri kilometre medzi mestami Neapol a Pozzuoli, oznámil Národný ústav geofyziky a vulkanológie (INGV).

image

Viac ako dvetisíc mŕtvych. Toľko obetí si vyžiadalo zemetrasenie v Maroku, stovky ďalších bojujú o život

Oblasť známa ako Campi Flegrei (Flegrejské polia) je menej známa než neďaleká sopka Vezuv, no nedávna tunajšia seizmická aktivita vyvolala obavy. Zemetrasenie z 27. septembra s magnitúdou 4,2, bolo najsilnejšie za posledných 40 rokov.

Supervulkán Campi Flegrei naposledy vybuchol v roku 1538 a v prípade erupcie by ohrozil pol milióna obyvateľov, ktorí žijú v oblasti. Pri posledných otrasoch sa našťastie nikto nezranil.

Otrasy v Nepále

O deň neskôr 3. októbra zaznamenali zase dve zemetrasenia s magnitúdou 5,3 a 6,3 severozápade Nepálu. Otrasy boli také silné, že ich bolo cítiť až v indickom hlavnom meste Naí Dillí. Informovalo o tom nepálske centrum pre monitorovanie zemetrasení.

Niekoľko domov bolo poškodených v nepálskom okrese Badžhang, ale zatiaľ neboli hlásené žiadne obete, uviedol šéf okresu Narajan Pandej. Obrovským šťastím je fakt, že zemetrasenie zasiahlo riedko obývanú časť krajiny.

Smrtiace záplavy v Indii

Okrem zemetrasení Indiu pred piatimi dňami zasiahli aj smrtiace záplavy. Záplavy spôsobil silný dážď, po ktorom sa pretrhla hrádza vysokohorského jazera Lhonak, ležiaceho na úpätí ľadovca neďaleko tretieho najvyššieho vrchu sveta Kančendžonga.

Podľa najnovších správ si tragédia vyžiadala najmenej 40 obetí. Podľa agentúry Reuters je však naďalej nezvestných asi 75 ľudí. Z postihnutých oblastí bolo zatiaľ evakuovaných asi 2400 osôb a ďalších 7600 hľadá útočisko v provizórnych táboroch.

Požiar na Tenerife

Smrtiace a ničivé požiare v obľúbených dovolenkových destináciách pokračujú aj na jeseň. Najnovšie plamene zasiahli ostrov Tenerife. Lesný požiar, ktorý za nezvyčajne teplého počasia vyčíňal na španielskom ostrove, si v stredu vynútil evakuáciu približne 3000 ľudí - obyvateľov miest Santa Ursula a La Orotava. Do likvidácie lesného požiaru boli už nasadené aj vrtuľníky.

image

Havaj v plameňoch. Ľudia pred požiarmi utekali do oceánu, celé historické mesto ľahlo popolom

Podľa miestnych úradov požiar vypukol v stredu popoludní v oblasti strmých roklín na severovýchode ostrova, ktorú rozsiahly lesný požiar spustošil aj v auguste.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. máj 2024 21:09