Ľudstvo pravdepodobne zahubí umelá inteligencia.Pixabay/gerald/
StoryEditor

Žiadne klimatické zmeny či štyria jazdci apokalypsy. Odborníci prezradili, čo pravdepodobne zničí ľudstvo

iDnes.cz20.07.2023., 12:00h

Ničové suchá, horiace lesy, zvyšujúce sa teplotné rekordy. Je fatálna nezvratnosť prebiehajúcich klimatických zmien začiatkom konca? Vojna na Ukrajine v nás udržuje neistotu ohľadom možnej eskalácie celého konfliktu a vlastným pričineným spejeme ku záhube. Odborníci však majú o priebehu súdneho dňa úplne iné predstavy.

Lajkuj Brainee.sk na

Pravdepodobnosť, že ľudstvo do roku 2100 vyhynie, je jedna až šesť percent. A pravdepodobnosť, že nás postihne ničivá katastrofa, je deväť až dvadsať percent.

V rozsiahlej štúdii vedci z rôznych odborov posúdili, aké sú najväčšie riziká, ktoré ovplyvnia prežitie a existenciu ľudského druhu v najbližších desaťročiach. Jadrová vojna sa umiestnila až na štvrtom mieste, klimatické zmeny ešte nižšie.

image

VYSVETĽUJEME Prečo sa láme toľko klimatických rekordov naraz? Nemôže za to len globálne otepľovanie, ale aj tieto faktory

Všetci, bez ohľadu na ich odbornosť, sa teraz obávajú predovšetkým jedného nebezpečenstva: vyhynutia ľudstva v dôsledku nekontrolovaného šírenia umelej inteligencie (AI). Riziko, že sa čoraz sofistikovanejšia AI vymkne spod kontroly, sa v rozsiahlej vedeckej štúdii Forecasting Existential Risks Evidence from a Long-Run Forecasting Tournament umiestnilo na prvom mieste.

Štúdia zameraná na možné scenáre súdneho dňa prebiehala od júna do októbra 2022.

Zúčastnilo sa na nej osemdesiat odborníkov, z ktorých tridsaťdva boli výskumníci v oblasti umelej inteligencie. Ďalších dvanásť vedcov sa zapojilo do výskumu biologických rizík a rovnaký počet do výskumu jadrových rizík. Deväť zo zastúpených respondentov pôsobí v oblasti klímy a klimatických zmien, zatiaľ čo zvyšných pätnásť pracuje na rôznych širších témach. Druhú časť respondentov tvorilo 88 superprognostikov, ktorí v minulosti preukázali vysokú úspešnosť krátkodobých predpovedí.

Tí, ktorí pracujú s AI, pred ňou varujú najviac

Bez ohľadu na zameranie výskumu sa všetky zainteresované strany zhodujú v tom, že v najbližších desaťročiach budú ľudstvo najviac ohrozovať inteligentné stroje a softvér, ktoré sa obrátia proti svojim tvorcom. Ich odhady sa líšia len v hodnotení toho, aké veľké riziko predstavuje umelá inteligencia.

Najhlasnejšie varovania pred umelou inteligenciou prichádzajú od tých, ktorí sú sami odborníkmi v oblasti umelej inteligencie. Riziko, že umelá inteligencia v blízkej budúcnosti vyhladí celé ľudstvo, odhadujú na tri percentá.

To znamená, že odborníci na umelú inteligenciu sú oveľa viac znepokojení ako odborníci v iných oblastiach, ktorí odhadujú riziko na dve percentá. Superprognostici sú v tomto smere najspokojnejší: Pravdepodobnosť, že ľudstvo vymrie v dôsledku AI, považujú za riziko v rádoch promile.

Druhý "dinosaurí" asteroid možno nebude

Aj jadrovej vojne pripisujú superprediktológovia nižšiu pravdepodobnosť ako ostatným. Vojenskí stratégovia odhadujú riziko na 0,55 percent, všeobecní vedci na 0,19 percent a superprognostici sú na spodnej hranici rizikovej škály s 0,07 percent. Pokojnejšie hodnotia aj riziko iných extrémnych udalostí, ktoré by mohli viesť k vyhynutiu ľudstva, napríklad pandémie. Či už spôsobené patogénom vytvoreným človekom, alebo takým, ktorý sa šíri prirodzenou mutáciou.

Iba v prípade zániku sveta v dôsledku prírodnej katastrofy, ako je napríklad dopad asteroidu podobného tomu, ktorý spôsobil vyhynutie dinosaurov pred 66 miliónmi rokov, alebo veľkej slnečnej búrky či hviezdnej explózie, sa superprognostici, profesionálni odborníci a všeobecní znalci do veľkej miery zhodujú v odhade rizika. Všetci uvádzajú pravdepodobnosť okolo 0,004 percent. Na príklade laboratórnych experimentov to znamená, že zo stotisíc sa očakávaný výsledok vyskytne len štyrikrát - čo je veľmi nepravdepodobná udalosť.

Zaujímavé je aj to, že predpovede o rôznych rizikách boli u jednotlivých subjektov vysoko korelované. Napríklad účastníci, ktorí uviedli vyššie odhady rizika súvisiaceho s umelou inteligenciou, uviedli v priemere aj vyššie odhady rizika použitia jadrových zbraní alebo rozšírenia globálnej pandémie.

Otázky o možnom konci sveta nie sú len zábavnou témou pre rôznych čudákov. Okrem iného sa ňou celkom vážne zaoberajú aj odborníci na financie a kapitálový trh. Svedčia o tom údaje finančnej poradenskej spoločnosti Bloomberg: len za posledný mesiac sa objavilo viac ako 200 článkov na tému "extinction events", t. j. rizík spojených s možným vyhynutím ľudstva.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 17:21