Necelý týždeň po tom, čo čínska vláda po vlne protestov zrušila prísne obmedzenia v rámci politiky „nulovej tolerancie voči covidu“, je Peking znovu zavretý v karanténe.Ap/
StoryEditor

Covid znovu udrel. V uzavretom meste dochádzajú zásoby liekov a jedla

ČTKiDnes.cz18.12.2022., 12:00h

Necelý týždeň po tom, čo čínska vláda po vlne protestov zrušila prísne obmedzenia v rámci politiky „nulovej tolerancie voči covidu“, je Peking znovu zavretý v karanténe. Tentoraz sa pre ňu ale rozhodli samotní obyvatelia.

Lajkuj Brainee.sk na

„Reštaurácie sú kvôli chorým zamestnancom pozatvárané. Inokedy všadeprítomné skútre donáškových služieb sa z ulíc takmer vytratili. Z lekární zmizli lieky proti prechladnutiu a v supermarketoch chýbajú základné potreby, ako je dezinfekčný roztok a antibakteriálne obrúsky,“ píše spravodajský server The New York Times. 

Chodníky a pešie zóny sú podľa serveru vyľudnené a kedysi rušné dopravné tepny opustené. Obyvatelia sa schovávajú doma a hromadia zásoby liekov kvôli vlne nákazy koronavírusom, ktorá teraz mesto sužuje.

image

Ťažko dostupné sú aj lieky, a to ako v lekárňach, tak v nemocniciach.

Ap/

„Nikto sa teraz neodváži vyjsť von,“ povedal majiteľ pekinskej reštaurácie, pán Jüe Ťia-ťün. Keď sa minulý týždeň dozvedel, že zákazníci budú môcť opäť navštevovať reštaurácie, mal veľkú radosť. Tá ale čoskoro spľasla, keď zistil, že ľudia kvôli stúpajúcemu počtu nakazených aj tak neprídu.

Obyvateľov zachvátilo skľučujúce poznanie, že vírus, ktorý už väčšina sveta zažila, sa v krajine tri roky po svojom objavení po prvýkrát voľne a rýchlo šíri. Na čínskej sociálnej sieti Weibo sa objavila záplava správ od ľudí z celej Číny, ktorí zdieľajú svoje skúsenosti s covidom. „Päťdesiat až šesťdesiat percent mojich príbuzných a priateľov malo pozitívny test,“ napísal jeden z užívateľov siete.

Dochádzajú lieky aj základné potraviny

Jedným z najžiadanejších druhov tovaru sú teraz v Pekingu rýchle antigénne testy, ktoré sú v obchodoch skoro vypredané. Ťažko dostupné sú aj lieky, a to ako v lekárňach, tak v nemocniciach. Mnohí obyvatelia sa sťažujú, že mesto sa malo na epidémiu covidu lepšie pripraviť. 

image

Svet je v pozore. Objavilo sa neznáme ochorenie X, podľa WHO môže spôsobiť medzinárodnú epidémiu

Keď z pekinských lekární zmizla väčšina žiadaných liekov, objavili sa na sieti Weibo rôzne návody na domácu liečbu a rôzne alternatívy k liekom. V obchodoch preto napríklad dochádzajú konzervované broskyne. ľudia veria, že sú plné živín, ktoré dokážu koronavírus zahnať. Tento sladký kompót je obľúbený predovšetkým v severovýchodnej Číne, kde sa používa na liečbu príznakov prechladnutia, ale zdá sa, že si získava priaznivcov aj inde, kde sa ľudia snažia mať nad chorobou navrch. Štátne médiá už vydali vyhlásenie, podľa ktorého neexistuje žiadny dôkaz, že by broskyne mali na liečbu akýkoľvek vplyv.

image

Prísne opatrenia proti covidu vyvolali v Číne vlnu demonštrácií. Študenti protestovali s matematickými rovnicami

Nárast infikovaných pracovníkov v čínskej metropole sa okrem štandardných služieb týka aj pohrebných ústavov.  Pracovníci zariadení a vodiči pohrebných vozidiel majú pozitívne testy na infekciu a neprišli do práce, napísala v sobotu agentúra Reuters„Máme teraz menej áut aj zamestnancov,“ povedal pracovník pohrebného ústavu Mi-jün a dodal, že v zariadení rastie počet nevybavených žiadostí o kremačné služby.

image

Jedným z najžiadanejších druhov tovaru sú teraz v Pekingu rýchle antigénne testy, ktoré sú v obchodoch skoro vypredané.

Ap/

Oficiálne štatistiky údajne skresľujú

Peking oficiálne neoznámil žiadnu novú smrť v súvislosti s touto nákazou od 7. decembra, keď Čína zmenila stratégiu v boji s koronavírusom. Čínske úrady dovtedy uplatňovali takzvanú politiku nulového covidu a nariaďovali uzávery hneď pri výskyte prvých prípadov nákazy.

image

Chrípku by si nemal podceňovať. Zo soplíka sa rýchlo môže stať boj o život na nemocničnom lôžku

Po demonštráciách proti koronavírovým opatreniam Peking stratégiu zmenil a minulú stredu oznámil zrušenie kľúčových reštrikcií. Neskôr národná zdravotná komisia oznámila, že prestáva do štatistík zahŕňať asymptomatické prípady nákazy.

Nedostatok hlásených úmrtí na covid-19 za posledných desať dní vyvolal na sociálnych sieťach debatu o zverejňovaní údajov, podnietili ju aj chýbajúce štatistiky o hospitalizáciách a počte vážne chorých, píše Reuters. Oficiálne údaje sa podľa agentúry stali nespoľahlivým vodítkom, pretože v dôsledku uvoľnenia politiky boja s nákazou sa v krajine menej testuje.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 18:42