Protest zorganizovali aj študenti elitnej univerzity v čínskej metropole Peking.Ap Photo/Tasr
StoryEditor

Prísne opatrenia proti covidu vyvolali v Číne vlnu demonštrácií. Študenti protestovali s matematickými rovnicami

Michal Čiernik01.12.2022., 08:00h

Narastajúce prípady Cćovidu-19 prinútili Čínu k prísnejším opatreniam. Tentokrát sa však nestretli s takým pochopením a Číňania vyšli do ulíc vyjadriť svoju nespokojnosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Protesty vyvolal smrtiaci požiar minulý štvrtok v Urumči, hlavnom meste kraja na západe Sin-ťiangu. Plamene v bytovom dome zabili najmenej 10 ľudí a deväť zranili. Videá z incidentu ukazujú, že opatrenia na zaistenie karantény oneskorili príchod hasičov, ktorí sa nestihli v čas dostať k obetiam. To viedlo k rozhorčeniu verejnosti a protestom proti opatreniam po celej krajine. Mesto bolo viac ako 100 dní uzavreté, pričom obyvatelia nemohli opustiť región a mnohí boli nútení zostať doma.

Do nedele večera sa masové demonštrácie rozšírili do Pekingu, Čcheng-tu, Guangzhou a Wu-chanu, kde tisíce obyvateľov žiadali nielen ukončenie obmedzení ochorenia covid, ale aj politickú slobodu. Niektorí dokonca žiadali odstúpenie vodcu Si Ťin-pchinga. Obyvatelia niektorých zamknutých štvrtí strhli zábrany a vyšli do ulíc.

Protestujúci využili naozaj zaujímavé a originálne spôsoby transparentov, uvádza Unilad. Aby sa náhodou nedostali do konfliktu s vládnucou komunistickou stranou za proti systémové heslá, využívali čisté biele hárky papiera, alebo transparenty s matematickou rovnicou. „Študenti z elitnej školy Tsinghua University protestovali s Friedmannovou rovnicou,“ prezradil na svojom Twitteri hongkonský aktivista Nathan Law. „Je to slovná hračka. Friedmanna využili ako free man (slobodný muž). Je to veľkolepý a kreatívny spôsob vyjadrovania,“ dodal.

Iní, ktorí tejto rovnici rozumejú, však naznačili, že by mohla mať dodatočný význam, pretože súvisí s expanziou alebo otvorením vesmíru. Jeden zástanca tejto teórie na Twitteri napísal: „Študenti Tsinghua, protestujú proti zablokovaniu pomocou Friedmannovej rovnice. Tá zjednodušene znázorňuje expanziu vesmíru, alebo inak povedané rozpínanie sa respektíve otváranie vesmíru.“

image

Vedci varujú: Toto sú dva nové príznaky opičích kiahní, ktoré sa dajú ľahko prehliadnuť

Zatiaľ čo sa zdá, že protesty v niekoľkých častiach Číny sa počas víkendu rozišli väčšinou pokojne, v niektorých mestách úrady zareagovali ráznejšie. Jeden demonštrant zo Šanghaja povedal CNN, že bol jedným z približne 80 až 110 ľudí zadržaných. Opísal, ako ho previezli na policajnú stanicu, kde mu zhabali telefón a zhromaždili biometrické informácie, kým ho o deň neskôr prepustili. Nakrátko boli zadržaní aj dvaja zahraniční reportéri. Novinára BBC Edwarda Lawrencea zatkli v nedeľu večer v Šanghaji, pričom hovorca BBC tvrdil, že ho polícia zbila a dokopala, keď sa snažil informovať o protestoch.

image

VIDEO V čínskej továrni na iPhony vypukli rozsiahle protesty. Ľudia sa sťažujú na zlé pracovné a platové podmienky

Čínska stratégia nulového výskytu Covid, ktorej cieľom je izolovať každého infikovaného človeka, pomohla udržať počty prípadov v krajine nižšie ako v Spojených štátoch a iných veľkých krajinách. Ľudia v niektorých oblastiach však zostali vo svojich domovoch až štyri mesiace a tvrdia, že im chýbajú spoľahlivé zásoby potravín. Mi Feng, hovorca čínskej národnej zdravotníckej komisie uviedol, že politiky týkajúce sa Covidu sa upravujú tak, aby zahŕňali zrušenie blokovania „čo najrýchlejšie“, aby sa znížili nepríjemnosti. Predstavitelia na konferencii tiež oznámili plány na posilnenie očkovania pre starších ľudí. Za posledný mesiac Čína zaznamenala viac prípadov ako za posledné dva roky dohromady. Len za včerajšok podľa Ourworldindata pribudlo viac ako 70 tisíc nakazených. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 05:31