VedkyňaUnsplash/CDC
StoryEditor

Svet je v pozore. Objavilo sa neznáme ochorenie X, podľa WHO môže spôsobiť medzinárodnú epidémiu

TASR23.11.2022., 14:00h

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok uviedla, že pripravuje nový zoznam prioritných patogénov, ktoré môžu spôsobiť vypuknutie pandémie alebo vznik ohnísk nákazy, a mali by byť preto pozorne sledované.

Lajkuj Brainee.sk na

Cieľom je podľa WHO aktualizovať zoznam používaný na usmernenie investícií do globálneho výskumu a vývoja (R&D - Research and Development) - najmä vakcín, testovania a liečby.

image

Vedci prišli so zásadným objavom. Alzheimerova choroba môže byť infekčná, problém môže byť v našich ústach

Neznáme ochorenie X

Zdravotnícka agentúra OSN z tohto dôvodu zvolala viac ako 300 vedcov, aby preskúmali dôkazy o viac ako 25 rodinách vírusov a baktériách. Preskúmajú aj takzvané „ochorenie X” - neznámy patogén, ktorý by mohol spôsobiť vážnu medzinárodnú epidémiu.

„V rámci výskumu a vývoja protiopatrení je nevyhnutné zamerať sa na prioritné patogény a rodiny vírusov pre rýchlu a efektívnu reakciu na epidémiu a pandémiu,” povedal riaditeľ WHO pre núdzové situácie Michael Ryan.

image

Laboratórium

Unsplash/Julia Koblitz

Nový zoznam už o pár mesiacov

„Bez významných investícií do výskumu pred pandémiou ochorenia covid-19 by nebolo možné vyvinúť v rekordnom čase bezpečné a účinné vakcíny,” dodal. Zoznam patogénov bol prvýkrát zverejnený v roku 2017.

V súčasnosti zahŕňa koronavírus covid-19, vírusové ochorenie ebola a vírus marburg, horúčku Lassa, ochorenia MERS a SARS, vírusy Nipah a zika a ochorenie X. Očakáva sa, že upravený zoznam bude zverejnený do apríla 2023.

image

Čierna smrť spred 700 rokov ovplyvňuje naše zdravie ešte aj dnes. Vďaka čomu sme vtedy prežili, nás teraz môže zabiť

Pre každý patogén identifikovaný ako priorita odborníci určia medzery v poznatkoch a priority výskumu, píše portál ScienceAlert. Potom je možné zostaviť požadované špecifikácie vakcín, liečby a diagnostických testov. Vyvíja sa aj úsilie na uľahčenie klinických skúšok na vývoj nástrojov, pričom sa zvažuje aj úsilie o posilnenie regulačného a etického dohľadu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:37