Pastor Pastor David MacLellan.David Maclellan/yt/
StoryEditor

Extrémne pravicová cirkev nabáda k nepokojom a podnecuje agresivitu. Jej členom je aj Trumpov poradca

Michal Čiernik17.11.2022., 13:00h

Cirkev by mala ľudí spájať a nie v nich podnecovať agresiu a rozdeľovať spoločnosť. V modernom svete sa však nájdu aj zástancovia nepochopiteľných názorov.

Lajkuj Brainee.sk na

„Za Boha a za národ!“ Či za Boha a za kráľa, to je úplne jedno. Význam ostáva rovnaký, len obdobia sa zmenili. Práve v dobe, keď sme si mysleli, že spoločnosť necháva za sebou malicherné predsudky a násilie v mene takého či onakého boha, príde niekto, kto to musí pokaziť.

Národné, náboženské, politické hnutie Black Robe Regiment je moderná skupina inšpirovaná mýtom o skupine militantných pastorov počas americkej revolúcie, ktorí sa chopili zbraní, aby viedli svoje "stádo" do boja proti Britom. Pastori v čele tejto náboženskej skupiny veria, že zachraňujú demokraciu, aj keď v skutočnosti podnecujú podporovateľov, aby podkopali demokratický proces.

Pastor David MacLellan je mohutný muž s dlhou šedivo-čiernou bradou v saku, ktoré zakrýva tetovania z jeho motorkárskych čias, keď hrával v punkových kapelách v New Yorku. Dnes je hrdý člen Black Robe Regiment a zo svojej obývačky sprostredkováva video kázne pre svoje ovečky. Jeho príhovory miešajú biblické verše s poznámkami o evolúcii, káže o násilí voči skupinám proti potratom a opisuje židov ako „bohatú skupinu ľudí, ktorí neverili v nebo ani peklo, neverili v anjelov a mali nad všetkým politickú kontrolu.“ V rozhovore pre Vice nazval Judaizmus antikristovským náboženstvom a poznamenal, že „celý koncept antisemitizmu je teraz strašne nafúknutý, najmä kvôli vyhláseniam Kanye Westa“.

image

Ak zomriete za vlasť, odpustíme vám hriechy. Povedal patriarcha Kiril ruským vojakom

MacLellan je jedným z mnohých pastorov po celých Spojených štátoch, ktorí sa snažia oživiť hnutie Black Robe Regiment a využiť nárast podpory kresťanského nacionalizmu. Zatiaľ čo MacLellan pracuje na šírení posolstva, iní sa koordinujú, aby priviedli hnutie na národnú scénu. Bývalý Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť Michael Flynn je jedným z najväčších podporovateľov pravicového pluku. Počas ReAwaken America Tour - politického, protestného hnutia proti opatreniam na zmiernenie covid-19, vystúpil vo vo Virginia Beach pred tisíckami ľudí. V prejave hlásal kresťanskú nacionalistickú ideológiu o tom, ako by mala byť cirkev v centre všetkých aspektov americkej spoločnosti. „Ak máme byť jeden národ pred Bohom, musíme mať pred Bohom len jedno náboženstvo.“ vyhlásil Flynn.

image

Proti LGBTQ komunite, konzervatívne ladený, katolícky aktivista. Máme nového ministra školstva

Nie je to však on, kto stojí za Black Robe. Je to Reverend William Cook, ktorý si dal za cieľ umiestniť pastora Black Robe do každého jedného volebného obvodu v Spojených štátoch. chce, aby pastori kázali Trumpovo evanjelium, aktívne šírili konšpirácie o vakcínach proti COVID a ukradnutých voľbách a aby sa viac zapájali do miestnej politiky. Ako však vieme z našej vlastnej nedávnej skúsenosti, alebo aj z historických faktov, cirkev a náboženstvo v politike nerobí dobrotu.

image

Arcibiskup Orosch spochybňuje teroristický útok spred Teplárne. Polícia sa voči jeho vyjadreniam ostro ohradila

Toto náboženské extrémistické hnutie však nezostalo len pri prázdnych rečiach. Mnohí z pastorov zapojených do hnutia boli zapojení do nepokojov v Kapitole 6. januára 2021, vrátane niekoľkých, ktorí povzbudili svoje stáda, aby sa zúčastnili na proteste, a potom sami odcestovali do DC. „Táto násilná rétorika duchovného boja môže ľudí inšpirovať a viesť k skutočnému fyzickému násiliu, aké sme videli 6. januára,“ povedal pre VICE News Brian Kaylor, bývalý baptistický kazateľ.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:53