Príbeh ľadového muža Ötziho.Twitter/Muséum De Toulouse
StoryEditor

Príbeh ľadového muža Ötziho možno nie je až taký unikátny. Archeológovia prišli s novými zisteniami

pc18.11.2022., 13:00h

Nepotrebujeme šnúru zázrakov, Ötziho zachovali pravidelné prírodné procesy, tvrdí skupina vedcov okolo popredného archeológa Larsa Piløa.

Lajkuj Brainee.sk na

Múmia pravekého muža, ktorú v ľadovci Ötztalských Álp v septembri 1991 objavili turisti, nedá vedcom spať ani dnes. Nová štúdia, ktorá vyšla v odbornom časopise, mení pohľad na „ľadového muža“. Jeho osud mohol byť úplne iný, píše portál Science Norway

Stal sa svetovou senzáciou 

Príbeh muža z ľadu sa začína v septembri 1991, keď nemecký pár objavil jeho telo vyčnievajúce z ľadu v Alpách, na hranici medzi Rakúskom a Talianskom. Napriek tomu, že sa neskôr ukázalo, že má 5300 rokov, jeho telo bolo výnimočne dobre zachované.

Na ľavom ramene muža sa našiel šíp a stopy krvi, ako aj hlboká rezná rana na ruke. Mal byť zavraždený. Poškodené bolo aj jeho vybavenie, podľa archeológov s najväčšou pravdepodobnosťou v boji. 

Teória rakúskeho archeológa Konrada Spindlera bola taká, že Ötzi zomrel tam, kde ho našli počas jesene - v rokline v priesmyku Tisenjoch. Jeho telo sa potom lyofilizovalo a ležalo tam nedotknuté, ako v časovej kapsule, vyše 5000 rokov. Následne prišlo mimoriadne teplé leto v roku 1991, a Ötzi sa prvýkrát od svojej smrti rozmrazil z ľadu. Stal sa tak svetovou senzáciou.

image

Tutanchamonovu hrobku opradenú legendami objavili pred sto rokmi. Toto si o mladom faraónovi určite nevedel

Nové zistenia 

Nová štúdia pod vedením ľadovcového archeológa Larsa Piløa však hovorí, že tento príbeh je príliš dobrý na to, aby bol pravdivý. Dáta boli publikované vo vedeckom časopise Holocene. 

„Nepotrebujeme šnúru zázrakov, Ötziho zachovali pravidelné prírodné procesy,“ hovorí Pilø.

Štúdie všetkého, od zvyškov jedla v Ötziho žalúdku až po analýzu jeho oblečenia, preukázali, že nezomrel na jeseň, ale na jar alebo v lete. 

Vedci taktiež dospeli k záveru, že jeho telo nebolo trvale konzervované v ľadovom puzdre. „Naša dôkladná analýza ukazuje, že sa roztopil z ľadu, pravdepodobne niekoľkokrát, aspoň počas prvých 1500 rokov,“ približuje Pilø s tým, že počas niektorých období bolo jeho telo ponorené do vody. 

To vysvetľuje, prečo boli Ötziho nástroje a zbrane poškodené. Stalo sa tak v dôsledku prebiehajúcich prírodných procesov na mieste, čo znamená, že Ötzi nezomrel násilnou smrťou.

image

Na svete je zamrznutých okolo 500 tiel. Spoločnosti ich chcú oživiť, za pacienta pýtajú 200-tisíc

Cez roklinu, kde ležal Ötzi, sa podľa výskumníkov nepohyboval žiadny ľadovec. Nenastalo tak žiadne náhle klimatické ochladenie, ktoré by viedlo k rýchlemu zamrznutiu. „Podmienky, za ktorých bol zakonzervovaný a následne nájdený, nie sú výnimočné. A ak máme v tomto pravdu, potom by mala existovať reálna šanca, že takéto ľadovcové múmie sa v budúcnosti objavia v horách,“ dodáva Pilø.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 11:09