Hrobka sa má nachádzať na konci novoobjaveného tunela, v hĺbke vyše trinásť metrov pod chrámomTwitter.com/istockhisotry/
StoryEditor

Dočkáme sa najväčšieho archeologického pokladu? Vedci tvrdia, že odhalili tunel vedúci ku Kleopatrinej hrobke

Michal Čiernik08.11.2022., 14:00h

Archeológovia pracujúci na nálezisku v Egypte veria, že našli tunel, ktorý vedie ku Kleopatrinej hrobke.

Lajkuj Brainee.sk na

Pod starovekým egyptským chrámom Taposiris Magna známym ako „Veľká Osirisova hrobkoa“ bol objavený tunel vytesaný do skaly, ktorý môže viesť k dávno stratenej hrobke poslednej egyptskej faraónky Kleopatry. Tunel, ktorý je označovaný ako geometrický zázrak, sa tiahne takmer 1,5 kilometra a meria asi 1,8 metra na výšku, uvádza Dailymail.

Archeologička Kathleen Martinez z Univerzity v San Domingu je už viac ako desať rokov presvedčená, že Kleopatra a jej milenec Marcus Antonius boli položení na odpočinok v chráme spolu. Je si istá, že objavený tunel v hĺbke vyše trinásť metrov pod chrámom, by mohol byť cestou k tomuto nálezu. Chrám sa nachádza neďaleko staroegyptského hlavného mesta Alexandrie. Martinez pre Heritage Key povedala, že nájdenie pozostatkov poslednej egyptskej faraónky by bolo „najdôležitejším objavom 21. storočia“.

image

Hrobka sa má nachádzať na konci novoobjaveného tunela, v hĺbke vyše trinásť metrov pod chrámom

Twitter.com/istockhisotry/

Archeologička verí, že po tom, čo sa Marcus Antonius zabil po porážke Octavianom, Kleopatra pripravila podrobné plány, aby mohli byť obaja pochovaní na štýl mýtického páru bohyne Eset (grécky Isis) a jej manžela Usira (grécky Osiris). „Kleopatra vyjednávala s Octavianom, aby jej umožnil pochovať Marka Antonia v Egypte. Chcela byť s ním pochovaná, pretože chcela znovu stvárniť legendu o Isis a Osirisovi a ich večnej láske až za hrob,“ povedala Martinez pre National Geographic.

Tímy pracujúce na mieste našli časť tunela, ktorá bola ponorená pod vodou Stredozemného mora. Pod nánosom bahna sa našlo množstvo keramiky a cenných artefaktov. Martinez tiež odhalila niekoľko dôležitých nálezov vo vnútri chrámu vrátane mincí s obrázkami a menami kráľovnej Kleopatry, Alexandra Veľkého a niekoľkých sťatých sôch a sôch bohyne Isis.

image

Obrovský objav v Egypte. Archeológovia našli legendárneho Imhotepa, stovky sarkofágov a bronzových sôch

Kleopatra, často známa ako prvá svetová celebrita, bola poslednou z dlhého radu ptolemaiovských vládcov Egypta, potomka gréckeho generála Alexandra Veľkého. Vládla od roku 51 pred Kristom do roku 30 pred Kristom, kedy zomrela. Kleopatra sa stala egyptskou kráľovnou, po smrti svojho otca Ptolemaia XII. a jej brat sa zároveň stal kráľom Ptolemaiosom XIII.. Súrodenci vládli Egyptu pod formálnym titulom manžel a manželka. Na získanie podpory medzi staroegyptským ľudom bola Kleopatra vyhlásená aj za dcéru Re, egyptského boha slnka.

image

Objav, na ktorý sa čakalo storočia? Archeológ tvrdí, že našiel múmiu Nefertiti

Kleopatra sa však zamilovala do Marka Antonia, ktorý bol druhým veliteľom Juliusa Caesara. Antonius sa však z politických dôvodov oženil s vládcovou sestrou Octaviou. Krátko po svadbe však svoju ženu opustil a podľa History Channel utiekol ku Kleopatre. Octavianus následne vyhlásil vojnu Kleopatre a Antoniovi, pričom ich oboch porazil. Egyptská vládkyňa spáchala samovraždu krátko po tom, čo jej milenec podľahol zraneniam. Octavianus sa vrátil do Talianska, kde sa stal prvým rímskym cisárom, zatiaľ čo Kleopatru a Antona pochovali v Egypte. Možno páve na konci tohto novoobjaveného tunela.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 23:02