Týchto päť vecí si o Tutanchámonovi určite nevedel.Wikipedia/
StoryEditor

Tutanchamonovu hrobku opradenú legendami objavili pred sto rokmi. Toto si o mladom faraónovi určite nevedel

Michal Čiernik12.11.2022., 14:00h

Pred sto rokmi sa archeológom podaril jeden z najväčších objavov v histórií. Nedotknuté nálezy v hrobke egyptského faraóna zmenili kompletný pohľad na život v tomto období.

Lajkuj Brainee.sk na

Tutanchamon, narodený okolo roku 1305 pred Kristom, vládol Egyptu len asi desať rokov. No jeho hrobka bola vybavená dovtedy nevídaným bohatstvom. Objav Tutanchamona na jeho pôvodnom mieste odpočinku, s celým jeho majetkom, preniesol archeológov v čase na pohreb mladého vládcu. V hrobke bolo objavených viac ako 5 000 artefaktov, ktoré nerušene ležali viac ako 3 000 rokov.

Fakty o Tutanchamonovom živote sú často zatienené fámami a legendami, ktoré obklopujú objavenie jeho hrobky. Legendárna Tutanchamonova kliatba sa stal synonymom série podivných náhod a záhadných úmrtí. Niektorí komentátori sa domnievajú, že údajná kliatba si vyžiadala viac ako 25 životov.

Zomrel v 19 rokoch

Tutanchamon zomrel vo veku okolo 19 rokov, čo bolo dosť málo aj na staroveký Egypt. Štúdie využívajúce röntgenové snímky, CT skeny a testovanie DNA ukázali, že Tutanchamon mal maláriu spolu s niektorými ďalšími zdravotnými problémami, ako je napríklad rázštep podnebia. Tesne pred smrťou si tiež zlomil nohu. Tieto informácie nám pomáhajú vytvoriť si obraz o Tutanchamonovom zdraví pred jeho smrťou. 

image

Tutanchamon, narodený okolo roku 1305 pred Kristom, vládol Egyptu len asi desať rokov. No jeho hrobka bola vybavená dovtedy nevídaným bohatstvom.

Facebook/výstava Tutanchamon Brno/

Pochovaný s kvetmi

Keď bola v roku 1922 otvorená Tutanchamonova hrobka, mal na sebe golier vyrobený z kvetov. Boli v dobrom stave, pretože boli zapečatené vo vnútri rakvy s ním. Na iných múmiách sa síce tiež našli pohrebné kytice. Ale toto je jediný kráľovský pohreb, kde sa našli všetky kvety presne tak, ako ich zanechali staroegyptskí smútočníci, píše The Conversation. Tutanchamón bol pochovaný na prelome marca a apríla. Keďže príprava tela na pohreb trvala približne 70 dní , faraón bol s najväčšou pravdepodobnosťou zomrel v zime.

Posmrtná plastická operácia

Starovekí Egypťania na mumifikáciu presný postup. Po odstránení mozgu a vnútorných orgánov sa na vysušenie tela použila soľ nazývaná natron. Vznikla tak múmia, ktorá mohla prežiť tisíce rokov, ale mala scvrknutý, vychudnutý vzhľad. Egypťania však verili, že duša nazývaná aj Ka sa potrebuje vrátiť do svojho tela, aby mohla existovať v posmrtnom život. Ka však musela byť schopná rozpoznať svoje telo. Takže, aby faraónova tvár vyzerala živšie, pod tvárovu kožu mu vtlačili živicu, aby ju vyplnili.

image

Objav, na ktorý sa čakalo storočia? Archeológ tvrdí, že našiel múmiu Nefertiti

Bol pochovaný so svojimi deťmi

Štúdia publikovaná v roku 2011 ukázala, že tieto rakvy obsahovali dva ženské plody. Jedna bola približne v piatom až šiestom mesiaci tehotenstva, druhá bola približne v deviatom mesiaci tehotenstva a zomrela v čase alebo približne v čase narodenia. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o dcéry Tutanchamona a jeho manželky Ankhesenamun, ktoré zomreli skôr ako ich otec. Je zriedkavé nájsť mumifikovaný plod. Starí Egypťania mumifikovali niektoré deti, ale aj to nebolo bežné. Strata jeho detí bola pre Tutanchamóna očividne veľmi dôležitá, preto ich chcel mať so sebou aj v posmrtnom živote.

image

Dočkáme sa najväčšieho archeologického pokladu? Vedci tvrdia, že odhalili tunel vedúci ku Kleopatrinej hrobke

Násilné zaobchádzanie s mŕtvolou.

Tutanchamon je pravdepodobne najštudovanejšia múmia na svete, možno s výnimkou ľadového muža Otzi. Obrovská sláva a nadšenie z tohto objavu viedlo k veľmi horlivému a ničivému zaobchádzaniu s telom. V túžbe vidieť samotného Tutanchamona ho vedci, počas prvej väčšej štúdie v roku 1925, ktorí ho študovali, násilne vybrali z jeho rakvy. Keďže bol k nej prilepený živicou, tak hrubé zaobchádzanie mu oddelilo končatiny a hlavu od trupu. Tutanchamon je jedinou známou kráľovskou múmiou, ktorá zostala vo svojej hrobke v Egypte. Počas druhej svetovej vojny, do jeho hrobky vstúpili vykrádači hrobov. Ktorí faraónovi prerazili a odstránili rebrá za honbou po amuletoch a šperkoch.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 14:19