Netflix
StoryEditor

RECENZIA: Druhá séria Zaklínača drtí sledovanosť na Netflixe. Ide však len o predvarené fantasy

iDnesTomáš Šťástka22.12.2021., 09:00h
Druhá séria seriálového Zaklínača ubrala na horore a epizódnosti, aby sa vrhla do veľkého sveta národnostných presunov a politiky. Bohužiaľ sa tak zmenila v zameniteľnú instantnú fantasy bez emócií.
Lajkuj Brainee.sk na

Ponechajme bokom zvady, poznámky a protesty, ktoré seriálové spracovanie hlavného diela poľského spisovateľa Andrzeja Sapkowskiho vyvolá(va) medzi všetkými milovníkmi a znalcami knižnej predlohy. Pozrime sa na seriálový hit, ktorého druhú sériu v piatok kompletne zverejnil Netflix, pohľadom diváka neznalého kníh, a teda nezaťaženého očakávaním či naopak obavami.

Aj keď nezaťaženého... Vyhnúť sa milovníkom Sapkowskiho opus magnum je takmer nemožné, takže nečitateľ zbežne orientovaný v žánri fantasy niečo tuší a akúsi predstavu o svete nájomného zabíjača monštier má. Aké je teda univerzum, ktoré pre svoju surovosť a nadhľad znalci stavajú do protikladu k vznešeným bájam Tolkienovej Stredozeme?

Značné rozdiely

Zo seriálových dojmov sa po dvoch sériách zdá byť naozaj farebné, (miestami) zábavné, avšak zároveň zúfalo generické a neatraktívne. Prvá séria vychádzala zo Sapkowskiho poviedok, takže tvorcovia divákom tak predstavili Zaklínačov svet čriepkovito a v pútavých náznakoch.

V záplave mien a miestopisov sa takmer nedalo vyznať, samotnú sériu však ťahalo podarené herecké obsadenie (Henry Cavill, Anya Chalotra, Joey Batey) a svižná epizódnosť, kedy si hlavný hrdina musel takmer každý diel poradiť s iným monštrom.

Originalita Sapkowskiho námetu spočíva vedľa iného v zapojení slovanských (ale vlastne celoeurópskych) mýtov, rozprávok a bájnych bytostí. A tvorcovia seriálu pojali spracovanie bruxy, lešija či černoboga v hororovom duchu. Seriál sa k tomuto žánru (a jeho priznanej a s ním spojenej béčkovitosti) v prvej sérii otvorene hlásil. Vznikol tak originálny a zábavný prienik hororu a fantasy.

Formát prvej série išiel bokom

V novej sérii sa úvodným dielom Zrnko pravdy začína v rovnakom štýle. Samostatný, v rámci celkového deja vlastne nepodstatný príbeh o jednom prekliatí obstojí sám o sebe. Prináša emócie: napätie, strach aj dojatie. A bohužiaľ sa tým zároveň úplne vymyká všetkému, čo nasleduje.

Neprehľadný, ale atraktívny poviedkový formát totiž tvorcovia opustia, aby sa naplno vrhli do sveta Sapkowskiho ságy o strete ríše Nilfgaard so severnými kráľovstvami či odkrývaní osudu a poslaní princeznej Ciri.

V presunoch národov a zákulisnom politikárčení ale doteraz komorný seriál náhle stráca dych a mení sa na generickú ukážku žánru, plnú chronicky známych motívov zablatených dedín, hmlistých hvozdov, zhora videných vežatých miest, konských kopýt a rinčania mečov na bojisku.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Witcher (@witchernetflix)

Cieleným nedôrazom na toľko ospevovanú „slovanskosť“ predlohy síce tvorcovia vytvorili dielo pre celý západný svet pochopiteľné, ale zároveň zúfalo zameniteľné. Čo bohužiaľ nevytrhne ani Cavillom bezchybne stvárnená nevrlosť a rozpoltenosť titulného hrdinu.

Súvislosti nelákajú

Dovoľme si jedno jediné porovnanie s inak námetom (aj subžánrom) celkom odlišnou Hrou o tróny: oproti nej totiž televízny Zaklínač nepodnieti pálčivú potrebu sa hneď po titulkoch ponoriť do knižnej predlohy či aspoň preskúmať fanúšikovské wikistránky, a vďaka tomu prenikať hlbšie do naznačených reálií, mýtov a histórie.

K iste nemenej premyslenému svetu Andrzeja Sapkowskiho totiž seriálový divák zostáva úplne ľahostajný - vedľajšie postavy sú vykreslené nezaujímavo, historické súvislosti bezkrvne, jednotlivé krajiny a mestá zameniteľne. Čo ide s ohľadom na slávu knižného Zaklínača celkom iste na vrub tvorcov seriálovej adaptácie.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 10:18