Unsplash/Mollie Sivaram
StoryEditor

Nebyť zabudnutej kazety, Netflix by nevznikol. Prečítajte si príbeh streamovacieho fenoménu

Miroslav Kamody05.06.2021., 09:00h
Príbeh najväčšieho hráča na poli streamovacích služieb začal pomerne paradoxne - zabudnutou VHS kazetou.
Lajkuj Brainee.sk na

Streamovací gigant zmenil dejiny kinematografie a nastavil smerovanie budúcej distribúcie filmov a seriálov. Koncom minulého roka počet predplatiteľov prekonal hranicu 200 miliónov a príjmy prekonali 25 miliárd dolárov.

40-dolárová pokuta

Všetko začalo, keď počítačový vedec Reed Hastings nevedel nájsť VHS kazetu s filmom Apollo 13. Keďže ju neodovzdal včas, musel zaplatiť pokutu 40 dolárov. Na tomto príbehu so spoluzakladateľom Marcom Randolphom demonštrovali motiváciu a budúci biznis model. Chceli, aby si ľudia mohli film zakúpiť alebo požičať, zároveň sa ale nemuseli pohnúť z domu.

VHS kazety ale boli krehké a nikto nevedel zaručiť, či cestu poštou prežijú. V marci 1997 však na trh uviedli Digital Video Disc (DVD). Hastings s Randolphom boli z novinky unesení a koncept doručovania filmov naberal reálne kontúry.

Unsplash/Daniel von Appen

Spustenie Netflixu

Aby Hastings získal peniaze na založenie Netflixu, predal za 700 miliónov dolárov spoločnosť Pure Atria. Išlo vtedy o najväčšiu akvizíciu v Silicon Valley. Netflix bol spustený 29. augusta 1997 a ponúkal 925 titulov, a teda takmer všetky filmy dostupné na DVD.

O dva roky bol predstavený koncept mesačného predplatného a začalo budovanie reputácie na modeli paušálneho poplatku s neobmedzenými výpožičkami bez poplatkov za omeškanie, poštovného či balného.

Miliónové problémy

V roku 2000 mal Netflix 300-tisíc predplatiteľov a pri posielaní DVD-čiek sa spoliehal na americkú poštu. To spôsobilo stratu 60 miliónov dolárov. V tom čase ponúkla konkurenčná spoločnosť Blockbuster odkúpenie za 50 miliónov. Ponuku majitelia odmietli. Blockbuster s kamennými prevádzkami neskôr neustál rozbeh Netflixu a zbankrotoval.

Veľký problém prišiel s prasknutím internetovej bubliny, počas ktorej spoločnosti napumpovali s vidinou rýchleho zisku milióny do webových start-upov. Všetko zmenili Vianoce, pretože zníženie ceny spôsobilo raketový nárast predaja DVD prehrávačov.

Unsplash/Marvin Meyer

Cesta na vrchol

Začiatkom roka 2002 preto Netflix zaznamenal nárast predplatného, ktorý firmu vyšvihol späť do sedla. Úpadok DVD nosiča začínal byť v roku 2007 citeľný a Netflix preto predstavil streamovanie.

Za osem dolárov bolo možné sledovať neobmedzené množstvo filmov a seriálov. Kľúčovým pre popularitu služby bol systém odporúčaní, vďaka ktorému sa k ľuďom dostali aj kritikou nedocenené filmy.

Éra streamovania

V roku 2010 sa Netflix dostal aj na mobilné zariadenia a o dva roky neskôr už bol so svojou divíziou Red Envelope Entertainment veľkým hráčom na poli nezávislých filmov. Tie si takto naši cestu k miliónov divákov.

Najväčší úspech prišiel v roku 2013, kedy Netflix začal pracovať na svojich originálnych seriáloch. Medzi najznámejšie z tohto obdobia patria House of Cards, Arrested Development či Orange Is the New Black.

Celosvetový fenomén

Netflix v roku 2015 uverejnil prvý originálny film Beasts of No Nation. Okrem toho priniesol aj veľký seriálový hit Daredevil, ktorý na platforme odštartoval niekoľkoročnú éru komiksových projektov.

6. januára 2016 bola služba spustená aj u nás. Na výber máš z troch verzií predplatného. Najlacnejšie stojí 7,99 eur, za Full HD si priplatíš dve eurá a 4K ťa vyjde na 11,99 eur mesačne.

Kráľa filmového obsahu covid nezastavil

Spoločnosť do vlastných projektov naliala miliardy dolárov a obsah jeho knižnice neustále rastie. Takmer každý týždeň sa môžeš tešiť na nový originálny film či seriál.

Okrem toho sa v roku 2019 Netflix stal členom Motion Picture Association of America, čo znamená, že sa stal samostatným filmovým štúdiom, akými sú napríklad The Walt Disney Studios či Warner Bros.

Spoločnosť sa zamerala na tvorbu rôznych žánrov, čo nakoniec vyústilo aj ku zisku troch Oscarov a dvoch Zlatých Glóbusov pre snímku Roma.

Na rozdiel od kín vyšiel Netflix z pandémie úspešne. Lockdown priniesol výrazný nárast o 16 miliónov nových účtov, čo je približne dvojnásobok oproti posledným mesiacom roka 2019.

V súčasnosti má Netflix vo svojej ponuke tisíce titulov, medzi nimi aj hity, ako Stranger Things, The Witcher či La Casa de Papel. Okrem toho minulý rok spustil Top 10 lists, vďaka ktorým predplatitelia vidia, ktoré filmy a seriály sú momentálne najsledovanejšie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 05:51