Netflix/Kimberley French
StoryEditor

Sandra Bullock ako si ju ešte nevidel. Oplatí sa vidieť chladný film The Unforgivable od Netflixu?

Miroslav Kamody17.12.2021., 17:00h
Nový film od Netflixu si ťa získa mrazivou atmosférou a vynikajúcim výkonom Sandry Bullock.
Lajkuj Brainee.sk na

Streamovacej platforme Netflix už niekoľko dní kraľuje film The Unforgivable so Sandrou Bullock v hlavnej úlohe. My sme si mrazivú drámu pozreli za teba a prinášame ti naše dojmy. Tie ti môžu pomôcť pri rozhodovaní, či dať snímke šancu. 

20-ročný trest za brutálny zločin

Ruth Slaterovú (Sandra Bullock) prepustia z väzenia po odpykaní si trestu za násilný zločin. Po dlhých dvadsiatich rokoch sa dostáva opäť do spoločnosti, ktorá jej odmieta odpustiť to, čo spáchala. Jej jedinou nádejou na vykúpenie z miesta, ktoré kedysi nazývala domovom, je nájdenie odcudzenej mladšej sestry, ktorú bola nútená opustiť.

Záber z filmu The Unforgivable Netflix/Kimberley French

​Snímka ťa hneď od začiatku pripúta svojou ťaživou atmosférou k obrazovke a ty sa budeš snažiť, aby ti neunikol ani ten najmenší detail z deja. Pre jeho celkové pochopenie je to mimoriadne dôležité. Sandra Bullock podáva jeden zo svojich najlepších hereckých výkonov, keď sa ako odsúdená kriminálnička snaží zaradiť po dlhých rokoch späť do spoločnosti.

Všetci a všetko však hrá proti nej, pretože, ako si sa už ty zrejme na vlastnej koži presvedčil, pred svojou minulosťou jednoducho neutečieš. Bullock sa do postavy zničenej ženy vžila dokonale a ty jej uveríš každú jednu emóciu, ktorú na plátne servíruje. 

Film v dobrých rukách

Pomáha k tomu aj kamera oscarového Guillerma Navarru (Faunov Labyrint), ktorý si zrejme potreboval napraviť chuť po vlažne prijatom Dolittlovi z minulého roka. Na režisérskej stoličke sedela Nemka Nora Fingscheidt. Tá si po svojom debute Narušiteľ systému opäť vybrala ťažkú tému so sociálnym presahom, tentokrát však s hviezdnym hollywoodskym osadenstvom. 

Príbeh vychádza z britskej minisérie Unforgiven, ktorú do celovečernej adaptácie pre Netflix pretavilo silné trio scenáristov v zložení Peter Craig (Bad Boys For Life či budúcoročný Batman), Hillary Seitz (Insomnia od Christophera Nolana) a Courtenay Miles (seriál Mindhunter). 

Zabudnuté vedľajšie postavy

Tí dokázali preniesť do filmového spracovania dusivú chladnú atmosféru spoločnosti, v ktorej nikto nikomu nedokáže nič odpustiť, no v niektorých častiach snímky zabúdajú na silu vedľajších postáv a nezmyselne ich posielajú na vedľajšiu koľaj.

Akokoľvek sa teda Jon Bernthal, Vincent D'Onofrio či Viola Davis snažia vydolovať zo svojich charakterov čo najviac, sú brzdení okliešteným scenárom. Milovníkov artových filmoch môže sklamať uponáhľaný záver s klišéovitým ukončením, čo je vzhľadom na budovanú atmosféru naprieč filmom pochopiteľné. 

Záber z filmu The Unforgivable Netflix/Kimberley French

Dobrá voľba na chladný večer

Ako celok však The Unforgivable ponúka silný a dojímavý crowd-pleaser, ktorý rozhodne stojí za tvoju pozornosť. Neprekvapilo by ma, ak by Sandra Bullock získala za svoj herecký výkon získala nominácie na zlaté sošky, no vzhľadom na silnú tohtoročnú konkurenciu bude náročné ich premeniť. 

Snímka je o level nižšie ako oscarový Manchester by the Sea, no na druhú stranu je divácky prístupnejšia, zrozumiteľnejšia a svojou atmosférou mrazivo pohlcujúca. Pokiaľ teda nevieš, čo si dnes večer zapnúť, dráma The Unforgivable je tou správnou voľbou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:12