StoryEditor

Queer filmy na Slovensku? Gayov zobrazujú ako karikatúry, to nechcem podporovať, hovorí režisér

Dominika Pacigová09.10.2022., 17:55h

Queer postavy sú zvyčajne použité ako karikatúry. To však Gregor Valentovič nechce podporovať.

Lajkuj Brainee.sk na

Na Karlovarskom festivale predstavil svoj absolventský film Kid, zaradili ho medzi 10 najlepších mladých tvorcov filmu z Európy. Teraz naň nadväzuje celovečerným debutom s názvom Dvadsaťsedem. Je to príbeh s queer hlavnou postavou a mnohými vedľajšími. 

Čo je dôvodom zníženej produkcie queer filmov na Slovensku? Vníma v priebehu rokov nejaký posun v tom, ako konzervatívni Slováci alebo ľudia, ktorí sedia v komisiách, pristupujú k filmom s queer tematikou? Do akej miery je film Dvadsaťsedem jeho osobnou výpoveďou? Snaží sa vyhýbať stereotypom v zobrazovaní postáv? Aj to sme sa pýtali filmového režiséra a scenáristu Gregora Valentoviča

image

Transrodová Charlotte: Chalani zo Spišskej tvrdili, že ma treba obesiť. Vypisujú mi aj známi Slováci

Situácia sa postupne mení 

V slovenskej kinematografii je minimum queer filmov. „Queer postavy sú zvyčajne použité ako karikatúry, bočné postavy či najlepší kamaráti ženskej postavy, no to som nechcel podporovať,“ prezradil filmový režisér vo videorozhovore. 

Dôvodom zníženej produkcie LGBT filmov je podľa neho celkové nastavenie spoločnosti. „Queer témy nie sú populárne v slovenskom parlamente. Taktiež sa stačí pozrieť na komentáre väčšiny slovenskej populácie. Väčšinou sú typu – neotravujte s LGBT. Postupne sa to však mení, mladá generácia sa chce rozprávať o tejto téme a považuje ju za relevantnú,“ dodal.

Viac sa dozvieš v priloženom videorozhovore.  

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:32