Pripravili sme pre teba zoznam tohtoročných filmových noviniek s queer tématikou.Unsplash/
StoryEditor

Zbúraj predsudky. Tipy na filmy s LGBTQ tematikou, niektoré premiéra eštelen čaká

Marek Moravčík09.10.2022., 12:00h

Október za oknom a v obývačke či v posteli ideálna atmoška na pozeranie filmov. V článku nájdeš tipy na filmy s queer hercami aj postavami a nižšie tipy na filmy, ktoré sú síce obsadením teplé, ale z príbehu skôr mrazí, než hreje.

Lajkuj Brainee.sk na

Sychravá jeseň so svojou zamračenou oblohou je najlepším obdobím na pozeranie filmov a seriálov. Pripravili sme pre tebatipy na tohtoročné filmy s LGBTQ tématikou - nebudeš sa ani musieť zakrývať, s týmito novinkami ti bude dostatočne teplo. Na konci článku nájdeš aj tipy na horory.

 

Please Baby Please

Režisérka Amanda Kramer predstavujú vizuálne nesmierne pútavú a štylizovanú „West Side Story“. Režisérka spája muzikál s thrillerom.  Partia mladých mužov oblečených vo vybíjanej koži si pretancujú ulice neónového, zahmleného mesta a obkľúčia nič netušiaci pár, ktorý ubijú na smrť. Túto haštieriacu sa skupinu prerušia až dvaja zhrození okoluidúci - manželský pár Suze a Arthur, ktorým incident obráti celý život naruby a následne začnú prehodnocovať svoju sexualitu. V tomto filme nám Kramer načrtne jasný queer manifest.

 

 

High School

Amazon prináša adaptáciu memoárov queer popového dua Tegan a Sara. Vo filme hrajú dvojičky Railey a Seazynn dobre známe z TikToku. V príbehu sestry Tegan a Sara riešia nástup na strednú školu a konfrontujú sa so svojou sexualitou ako aj zložitým sesterským vzťahom. Čo ich spája je však spoločná láska k hudbe. Film Ťa nadchne svojím retro nádychom 90. rokov.

 

 

My Policeman

Ak sa ti zapáčilo herecké nadanie Harryho Stylesa, máš sa na čo tešiť. Vo filme narazíme na Patricka, kurátora v múzeu, ktorý vstupuje do milostného trojuholníka medzi policajtom Tomom a jeho ženou, učiteľkou Marion. Príbeh má dve časové linky: jedna sa odohráva v roku 1957, keď je láska medzi ľuďmi rovnakého pohlavia ešte trestným činom a druhá v 1999, kedy trojica postáv rieši zrady a rozhodnutia svojich mladších ja. 

Film do kín poputuje 24. 10. 

 

 

TÁR

Režisér Todd Field (Malé deti, 2006) sa po viac ako 15 ročnej prestávke vracia späť na strieborné plátno. Prichádza s filmom Tár, ktorý napísal špeciálne pre Cate Blanchett. Ústrednou postavou príbehu je talentovaná hudobníčka Lydia Tár. Tá je sukničkárkou a popri svojej práci randí s množstvom žien. Lydia svoj orchester pripravuje na historické, veľkolepé vystúpenie a príbeh sa pozvoľna mení na psychologický thriller, ktorý ťa drží v napätí až do konca. Cate Blanchett si už teraz za herecký výkon odnáša ocenenia z rôznych festivalov.

 

 

Chucky 

Tento seriál Dona Manciniho možno poznáš alebo si minimálne narazil na množstvo odporúčaní a recenzii, ktoré dielo sprevádzajú na internete. A ak nie, je najvyšší čas zoznámiť sa s Chucky, ryšavou bábikou, ktorá má rada ostré predmety. Nová séria sa rozbieha uprostred vrážd, ktoré sa začali ešte v prvej sérii, keď Jake, 14 ročný gej a zberateľ bábik, nachádza Chucky v garáži.

 

 

Wendell & Wild

Režisér Henry Selick predstavuje svoj nový strašidelný príbeh, tentokrát zameraný na tému detstva. Film je animovaný, robený metódou stop-motion, na príbehu spolupracoval aj úspešný Jordan Peele (Us, Get Out), ktorý čo sa týka hororového žánru, je priekopníkom a majstrom. Dej sa zameriava na mladé dievča Kat, ktoré je nútené pomôcť dvom démonickým bratom Wendellovi a Wildovi vrátiť sa späť do krajiny živých, aby mohli čeliť svojmu úhlavnému nepriateľovi - desivej mníške. V obsadení sa nachádza aj transrodový herec Sam Zelaya, ktorý dal svoj hlas transrodovej postave Raule. 

Film má premiéru na Netflixe 28. októbra.

 

 

Hellraiser

Film už jednu adaptáciu má (The Night House), režisér sa o svojom diele však nevyjadruje ako o remake-u, ale ako o reštarte. Dej sa točí okolo od zariadenia, ktoré je akousi šifrou či lepšie rébusom. Zariadenie dokáže otvárať dimenziu do pekla, ktoré je obývané démonickými a sadistickými Cenobitmi. V predchádzajúcich adaptáciach hrali Cenobitov výrhradne muži, v novom Hellraiseri bola do role ich vodcu obsadená trans žena. Režisér tak chcel podčiarknuť status postavy, ktorej identita v knihe je bezvýhrady queer. Tento antagonista je častokrát zobrazovaný ako androgýnna postava, no v knihe vystupuje viac ako žena. 

 

 

Monster: The Jeffrey Dahmer Story

Jeffrey Dahmer sa "preslávil" v dejinách tým, že zabíjal výhradne gejov. Bol uznaný z vraždy 16 ľudí (aj keď sa priznal k 17), mnohí z nich boli muži inej ako bielej farby pleti. Zomrel v roku 1994, keď ho zabil spolubývajúci vo väzení. Film je na jednej strane znepokojujúcim historickým dokumentom a na druhej strane aj kritikou amerického justičného systému, ktorý dlhodobo ignoroval podozrenia spájané s osobou vraha. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 18:55