Koláž - New Line Cinema, Warner Bros.
StoryEditor

Keď štúdio zlyhá, nastupuje režisér. Sleduj výber najlepších Director´s Cutov známych filmov

Miroslav Kamody14.08.2021., 12:00h
Režisérske verzie filmov často zachraňujú spackanú robotu filmových štúdií, inokedy len rozvíjajú skvelý príbeh o nové scény. Vo výsledku však musíme povedať len jedno - našťastie.
Lajkuj Brainee.sk na

Vízia filmového štúdia a samotného režiséra sa často v mnohom razantne líšia. Zatiaľ čo režisér chce preniesť svoju víziu (mnohokrát až príliš tvrdohlavo) filmu priamo divákovi, štúdio myslí aj na to, aby diváci v kine vydržali. Aby „nudné” pasáže netrvali príliš dlho a aby vo výsledku išlo o film, ktorí bude baviť čo najviac ľudí. 

Keď medzi týmito dvomi elementmi nastane príliš veľký rozkol, filmové štúdio vo veľkom prestrihá film a pošle ho do kín. A tu prichádza zásadný problém - výsledný produkt totiž trpí nelogickými scénami, ale napríklad aj zmenami výzoru (ak si videl len kinoverzie Pána Prsteňov, vieš, prečo Gandalf v Návrate kráľa zrazu nemá palicu?).

Keď si nakoniec štúdio uvedomilo, že nič nedopadlo podľa predstáv, jednoducho povedané dovolí režisérovi, aby svoju víziu pretavil do vlastnej verzie, ktorá sa potom distribuovala ako Director´s Cut (prípade Extended Cut, no to nie vždy znamenalo, že režisér mal nad filmom plnú kontrolu). 

My sme si pre teba pripravili tie najlepšie. Nielenže si opäť užiješ mimoriadne kvalitné filmy, ale ešte k tomu si ich užiješ omnoho viac, než kedykoľvek predtým. 

Kráľovstvo nebeské (Kingdom of Heaven)

Historický vojnový epos Ridleyho Scotta s Orlandom Bloomom v hlavnej úlohe kováča Baliana by mal vidieť každý minimálne raz za život. Epické boje a cesta naprieč kontinentami do legendárneho svätého mesta sú prešpikované silnými scénami, na ktoré len tak nezabudneš. 

Pôvodná kinoverzia mala 144 minút, čo je samo o sebe poriadne veľa, no Director´s Cut samotného režiséra filmu pridal takmer hodinu ďalších záberov. Práve tie robia z projektu nezabudnuteľný zážitok, ku ktorému sa budeš rád vracať. 

Priepasť (The Abbys)

V čase studenej vojny napadnutá americká jadrová ponorka uviazla v hĺbke 20 000 stôp. Námorníctvo požiadalo špeciálne vybavený tím ropných ťažbárov, aby sa ju pokúsili lokalizovať a určiť príčinu havárie. Pri riskantným zostupe pod hladinu zisťujú, že morské hlbiny skrývajú tajomstvá, ktoré nepochádza z tohto sveta. Viac o deji filmu nepotrebuješ vedieť.

Skvelý a neprávom prehliadaný film Jamesa Camerona (Titanic, Avatar, Terminátor) sa do kín dostal s dĺžkou 139 minút. Masívne prestrihávanie však spôsobilo, že úplne prišiel o pointu. Keď totiž sleduješ 171 minút dlhú Special Edition, uvedomíš si, že v nej nie je jediné hluché miesto, ktoré by sa malo vystrihnúť. 

Vtedy v Amerike (Once Upon a Time in America)

Legendárna sága talianskeho režiséra Sergia Leoneho patrí medzi najlepšie diela gangsterského žánru. Tvorca ju pripravoval dvanásť rokov a ide o strhujúci epos o násilí, moci, vášni a solidarite. Premiéry sa snímka dočkala v Cannes v roku 1984 a mala takmer štyri hodiny.

Americkí distribútori však s dĺžkou nesúhlasili a vynútili si skrátenie o zhruba hodinu. Dielo tak bolo nekonzistentné a dokonca nezískalo ani žiadnu oscarovú nomináciu. Pokiaľ si však na sledovanie vyberieš 251 minút dlhý Director's Cut, určite nebudeš ľutovať a čaká ťa jeden z najlepších gangsterských filmov celej kinematografie. 

Blade Runner

Azda žiadny film sa tak veľmi nezmenil po vydaní režisérskej verzie, ako práve Blade Runner, cyber-punkové dielo od Ridleyho Scotta (ktorý má vo všeobecnosti problém s kinoverziami svojich filmov). Film sa od uvedenia každých desať rokov dočkal novej verzie, pričom tá jediná „správa” sa ukrýva pod názvom The Final Cut. 

O to väčším paradoxom je, že existuje aj Director's Cut, nad ktorým však Scott nemal plnú kontrolu, i keď sa v mnohom približuje jeho vízii filmu. Nechýba ani sen o jednorožcovi a množstvo ďalších detailov, nehovoriac o tom, že film mal kompletne remastrovaný zvuk aj obraz. 

Trilógia Pána Prsteňov (The Lord of the Rings)

Máš pocit, že celá trilógia je dlhá a zaberie veľa času na sledovanie? Skús to niekedy povedať milovníkovi tejto série, ktorý pozerá takzvané Extended Editions. Ten robí z filmov, ktoré mali v kinách 178, 179 a 201 minút, eposy dlhé 208, 226, 252 minút. 

Čaká na teba to najkrajšie, čo si kedy mohol vidieť zo Stredozeme a koniec koncov sa dozvieš aj to, kde zmizla tá Gandalfova palica. To je však len zrnko v piesku celej rozšírenej verzie, ktorú si ako fanúšik Stredozeme určite určite obľúbiš a nebudeš ľutovať ani jednu minútu zo svojho súkromného víkendového premietania. 

Samozrejme, my sme pre teba vybrali len tie najzásadnejšie Director´s Cuty, no je ich omnoho viac. Viacerí určite ocenia, že existuje verzia filmu Ja, legenda, v ktorej na konci hlavnú postavu postrehne opačný osud. Oplatí sa však siahnuť aj po režisérskych verziách filmov Aliens, Brazil, Das Boot, Touch of Evil či Apocalypse Now Redux. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 22:49