Harry Potter a VoldemortWarner Bros.
StoryEditor

Seriálový remake Harryho Pottera: Toto sú veci z kníh, ktoré neboli vo filmoch a nutne ich potrebujeme vidieť

Miroslav Kamody13.12.2023., 08:00h

Zo seriálu je nadšený len málokto, na druhú stranu však môže napraviť chyby v podobe chýbajúcich scén, ktoré mali na príbeh zásadný vplyv, no do filmov sa nedostali.

Lajkuj Brainee.sk na

Obojsmerné zrkadlo

Spomínaš si, ako sa vo filmoch z ničoho nič objaví zrkadlo, vďaka ktorému potom Dumbledorov brat pomôže Harrymu, Ronovi a Hermione dostať sa do Rokfortu a zachráni ich z domu Malfoyovcov? Vo filme sa však objaví len tak z ničoho nič.

V knihách mu ho dáva Sirius vo Fénixovom ráde, aby spolu mohli komunikovať. Tvorcovia filmu totiž nepredpokladali, že bude nejakým spôsobom dôležité. Nuž...

Harryho obeta vrhá na každého ochranné kúzlo

Harry je známy ako chlapec, ktorý prežil. Ako jediný prežil vražednú kliatbu, pred ktorou ho ochránila mama, ktorá sa pre neho obetovala. To isté sa však v knihách stane ešte raz.

Keď totiž Harry príde zomrieť do Zakázaného lesa, ochranné kúzlo prenesie na celú čarodejnícku komunitu, pre ktorú sa obetoval. Práve tento kľúčový detail vytvára v sérii uzavretie mimoriadne dôležitého kruhu. A to ani nehovoríme o tom, že finálny súboj medzi týmito postavami sa odohráva vo Veľkej sále a je omnoho veľkolepejší.

image

Rodisko Harryho Pottera či chata Tonyho Starka? Airbnb ponúka ubytovanie v slávnych domoch

Rozchod Harryho a Giny

Možno ťa to ako diváka filmov prekvapí, no Giny má v knihách aj nejakú osobnosť. A čo je ešte dôležitejšie pre dej - Harry sa s ňou rozišiel. Stalo sa tak na konci šiestej knihy tesne po pohrebe Dumbledora a smútočnej piesni fénixa Félixa (obe mimoriadne dôležité a emotívne udalosti). Harry ju síce ľúbi, no snaží sa ju udržať v bezpečí pred Voldemortom a smrťožrútmi, kým sa vydáva na cestu lovu horcruxov.

Metlobalová sezóna vo Fénixovom ráde

Vo filme úplne chýba, no pritom je mimoriadne zásadná pre vývoj postavy Rona. Ten sa k tímu pripojil ako brankár (podobný príbeh potom na filmovom plátne vidíš v šiestom filme, no zostáva nerozvinutý) a nahradil odchádzajúceho kapitána Olivera Wooda.

Práve počas tejto sezóny sa Ron postupne vymaňuje z Harryho tieňa. Iba vďaka nemu sa totiž nakoniec Chrabromilu podarí vyhrať pohár, pretože Harryho z tímu vylúčili.

image

Ron

Warner Bros.

Nižšie sme v skratke vybrali ďalšie scény, ktoré podľa nás mali byť vo filmoch, respektíve dúfame, že sa objavia v seriáli:

Harry sa stane pánom smrti - ako je možné, že Harry sa vrátil do sveta živých, keď ho Voldemort zabil? Film to len naznačuje, no v knihe je jasne vysvetlené. Harry je totiž v čase zabitia pánom smrti - držiteľom neviditeľného plášťa, kameňa oživenia a bazového prútika.

Príbeh Ariany Dumbledorovej - práve odhalenie mladosti riaditeľa Rokfortu výrazne ovplyvnilo jeho konanie v budúcnosti. Jej príbeh mala ukázať séria Fantastické zvery, no tej sa už nedočkáme.

Teta Petunia a Dumbledore - Petunia si svojho času dopisovala s rokfortským riaditeľom, keď bola ešte malá. Prosila ho, aby ju pustil do Rokfortu so sestrou Lily, čo však nebolo možné. Práve tu sa začala jej nenávisť k čarodejníckemu svetu.

Schody sa zmenia na šmýkačku - Hermiona sa môže dostať na chlapčenský internát za Ronom a Harrym, no ak by chlapci chceli urobiť to isté, schody sa premenia na šmýkačku - žiadni chlapci na dievčenských izbách!

image

Vymazaná scéna z Harryho Pottera šokovala fanúšikov. Ukazuje, ako sa v poslednom filme Slizolinčania dostali z väzenia

Piesne triediaceho klobúka - Na začiatku každého roka spieva triediaci klobúk pieseň, vždy je však iná. Je pochopiteľné, prečo tieto scény vo filmoch chýbajú, v seriáli by však mohli byť neoddeliteľnou súčasťou začiatku každej série.

Rita Skeeterová je animágus - Dokáže sa premeniť na chrobáka, vďaka čomu sa dokázala dostať na miesta, kde iní nie. Aj preto písala také články.

Filch nevie čarovať - Rovnako tak aj pani Figgová. Patria totiž do ojedinelej skupiny ľudí, ktorí majú rodičov čarodejníkov, no narodili sa bez schopnosti čarovať.

Elektronika a neviditeľný Rokfort - Muklovia nevidia Rokfort. Namiesto neho nájdu len zlovestne vyzerajúce ruiny s varovaním, aby sa k nim nepribližovali. Okrem toho na škole nefunguje elektronika - jednoducho skratuje a prestane fungovať.

image

Rokfort

Warner Bros.

Harry si nevšimne dva horcruxy - V priebehu rokov Harry nájde dva horcruxy, no nevie o tom. Najprv vo Fénixoom ráde nájde v dome na Grimmauldovom námestí medailón, ktorý považuje za bezvýznamný šperk, neskôr v Polovičnom princovi zase diadém v miestnosti najvyššej potreby.

Harry a Hermiona boli prefekti - Stalo sa tak v piatom ročníku. Harry bol zmätený, prečo sa tak stalo na jeho úkor, no Dumbledore mu neskôr vysvetlil, že Rona vybral preto, že ho nechcel zaťažovať ďalšími problémami.

Harry dal Fredovi a Georgovi peniaze - Súčasťou výhry trojčarodejníckeho turnaja je aj suma tisíc galeónov. Harry, znechutený a zničený smrťou Cedrica Diggoryho, dá výhru dvojičkám. Práve vďaka tomu si inak chudobní Weasleyovci mohli otvoriť svoj obchod.

Weasleyovci u Dursleyovcov - Jedna z najvtipnejších scén, kedy ryšavá rodina príde k Harrymu domov, aby ho v Ohnivej čaši mohli zobrať na finále majstrovstiev v metlobale. Vidieť v nej môžeš všetko od zničenej obývačky až po naprávanie Dudleyho jazyka popri tom, ako Vernon hádže po pánovi Weasleym porcelán.

image

Vedel si, že na Slovensku máme metlobalové družstvá? Zlatú strelu má na sebe pripevnenú rozhodca

Harryho kariérne poradenstvo - Vynikajúca scéna, ktorá ukazuje kombináciu profesoriek McGonagallovej a Umbridgeovej osamote v kancelárii s Harrym. Ich vzájomný súboj názorov je humorný a ukazuje odpor profesorov voči novej riaditeľke.

Záškodníci - Záškodnícku mapu so všetkými tajnými cestami a osobami na hrade vytvoril Sirius Black, Remus Lupin a Peter Pettigrew. Posledný z nich ich potom zradil. 

Druhý minister - Kniha Polovičný princ pôvodne začína scénou, v ktorej sa minister mágie stretáva s britským premiérom, aby spolu hovorili o narastajúcom napätí a zrútení muklovského mosta (to sme vo filme videli priamo). Scéna ukazuje, ako je vlastne čarodejnícky svet prepojený s tým muklovským. A minister mágie zároveň priznáva, že už nevie nečarodejníkov chrániť pred Voldemortom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 04:23