Ženy na prosteste nosia masku spisovateľkySusana Vera/Reuters
StoryEditor

Autorka Harryho Pottera prehovorila o svojich homofóbnych komentároch. Množstvo fanúšikov vraj bolo rado za to, čo povedala

Miroslav Kamody15.03.2023., 14:00h

Už niekoľko rokov kritizuje transgender komunitu a proti nej sa otočili filmové hviezdy aj knižní fanúšikovia. Ona však tvrdí presný opak.

Lajkuj Brainee.sk na

Britská spisovateľka Joanne Rowling je presvedčená, že existuje veľa fanúšikov Harryho Pottera, ktorí údajne podporujú jej anti-transgender vyjadrenia. Uctievaná autorka totiž už niekoľko rokov otvorene kritizuje celú komunitu, pripomína portál Unilad.

Azda najviac sa zviditeľnila po tom, čo pred necelými tromi rokmi uverejnila príspevok s článkom, kde sa spomínali „ľudia, ktorí majú menštruáciu“. Spisovateľka k tomu napísala: Som si istá, že pre tých ľudí kedysi existovalo slovo. Pomôžte mi niekto. Wumben? Wimpund? Woomud?“ tweetovala a narážala na anglické slovo women (v preklade ženy).

image

Rowlingovú obviňujú z nenávisti k trans ľuďom. Za aké výroky ju hejtujú a čo si o tom myslí herec Draca Malfoya?

Bála sa o svoju bezpečnosť

To odštartovalo veľkú diskusiu o jazyku a inkluzívnosti. Rowlingová rýchlo stratila množstvo priaznivcov, no zároveň získala tých, ktorí súhlasili s jej myšlienkou. V epizóde podcastu The Witch Trials of J. K. Rowling priznala, že si bola vedomá kontroverznosti svojich komentárov.

„Absolútne som vedela, že ak prehovorím, veľa ľudí, ktorým sa moje knihy páčili, by boli zo mňa hlboko nešťastní,“ povedala „Osobne to nebola zábava a občas som sa bála o svoju vlastnú bezpečnosť a v drvivej väčšine aj o bezpečnosť mojej rodiny.“

Podľa nej až „čas ukáže, či som sa mýlila.“ Priznala, že o tom hlboko tvrdo a dlho premýšľala a zároveň zdôraznila, že počúvala aj druhú stranu. Nič to už však nezmenilo na to, že po zverejnení kontroverzných tweetov sa proti jej názorom ozvali aj hviezdy Harryho Pottera - Daniel Radcliffe, Rupert Grint či Emma Watson.

Kritika od fanúšikov

Mnohí fanúšikovia jej magického sveta na Twitteri reagovali, že ich láska k magickému svetu bola definitívne zničená. Rowlingová je však presvedčená, že tento názor nezdieľajú všetci. „Musím vám povedať, že stále so mnou bolo veľa fanúšikov Pottera,“ povedala v podcaste.

„A v skutočnosti veľa fanúšikov Pottera bolo vďačných, že som povedala, čo som povedala. Stojím si za každým slovom, ktoré som tam napísala, ale otázka znie: Čo je pravda? A ja argumentujem proti ľuďom, ktorí doslova hovoria, že sex je konštrukt, [že] nie je skutočný,“ dodala autorka.

image

Ženy na prosteste nosia masku spisovateľky

Susana Vera/Reuters

Za nebezpečné označuje to, čo nebezpečné nie je

Rowlingová je presvedčená, že transgender hnutie je „nebezpečné“ a obáva sa „vo forme, ktorú v súčasnosti naberá, odráža práve to, pred čím som varovala v Harrym Potterovi“. 

V predchádzajúcej epizóde podcastu však povedala, že nikdy nemala za cieľ nikoho rozrušiť svojím presvedčením. Stále však cítila, že je potrebné vysloviť sa proti tomu, čoho sa obávala, a to je vymazanie ženskej identity.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:41