Olympiáda sa koná každé tri roky v rôznych kútoch sveta.Youtube/eden/
StoryEditor

Na tejto „olympiáde“ súťažia kúzelníci z celého sveta. Vyhrá iba ten, ktorému sa podarí každého oklamať

mor13.04.2023., 10:00h

Každé tri roky súťažia kúzelníci z celého sveta v najprestížnejšej súťaži tohto odvetvia: World Championship of Magic. Podujatie sprevádza aj množstvo vystúpení a prednášok skúsených kúzelníkov.

Lajkuj Brainee.sk na

Na to, aby si bol na tejto kúzelníckej olypiáde považovaný za najlepšie na svete, musíš oklamať všetkých naokolo. Pričom tvoji kolegovia sú rovnako skúsení klamári ako aj ty.

image

Ilegálna rave párty pri španielskej dedine. Domáci nechápali, tisíce ľudí sa šesť dní nonstop bavili

Každé tri roky organizuje Medzinárodná federácia magických spoločností (FISM) súťaž, ktorá „zapadá niekde medzi súťaž Harry Potter of Fire Goblet of Fire a Westminster Dog Show“, zažartoval jeden kúzelník na podujatí, opisuje National Geographic.

Narazíš tam na rôznych obchodníkov s kúzlami, ktorí ti ponúknu svoje najnovšie vynálezy. A ak si od televíznych špeciálov Davida Copperfielda nevideli veľa magických trikov, FISM ťa asi prekvapí. Móda funguje aj vo svete kúzel a rozrezávanie tiel na poly, vyťahovanie králikov z klobúka či lietajúce holubice z rukáva už nie sú in. Za to tam narazíš na naozaj veľa hracích kariet či levitovanie po javisku.

Len veľmi málo účastníkov FISM zarába sa mágii venuje na plný úväzok. Sú tam jadroví fyzici, šachisti či gastroenterológovia. Pred rokmi sa jedna účastníčka stala letuškou, aby si zaplatila cestu do FISM, a teraz navštevuje svojich kolegov kúzelníkov na medzipristátiach.

image

Ženu s jej štyrmi deťmi zavraždili, ich telá vyhodili do studne. Lov na čarodejnice je globálny problém 21. storočia

Trik, ktorý zapôsobí na 10 člennú porotu, šťastlivcovi otvára dvere k ďalším kariérnym možnostiam. Môže dokonca vyvolať nové trendy v magickom svete. Ale je to tiež miesto, kde za celoživotný pot a cvičenie získaš maximálne tak strohý potlesk.

FISM začal v roku 1948 a dnes sa ho zúčastňuje takmer 100 magických spoločností z 50 krajín sveta, čo predstavuje približne 70 tisíc kúzelníkov. Pričom predvádzať svoje triky pred takýmto publikom nie je to isté ako pred bežnými ľuďmi, ktorí magické triky vidia párkrát za život a aj elementárne triky sú pre nich niečím ohromujúcim.

Skúsení kúzelníci však takmer vždy rozlúsknu záhadu, ktorá stojí za tvojím trikom. Ak naj nepoznajú presnú mechaniku kúzla, tak minimálne teóriu a techniku, ktorá sa za ním skrýva. Istý 15 ročný nemecký študent, vystupujúci pod menom Magic Maxl, bojoval s vajcom uvareným namäkko, ktoré ožilo, zatiaľ čo on predstieral, že sa chystá do školy.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 03:06