StarfieldBethesda
StoryEditor

Sprievodca vesmírnym Starfieldom: Týchto 12 tipov ti pomôže užiť si hru ešte viac

iDnes.cz11.09.2023., 11:00h

Svet Starfieldu je obrovský, plný mechanizmov, ktoré nie sú skoro vysvetlené aj zákernosťou a trikov. Pokiaľ sa chcete ponoriť naplno do NASA Punku, tu je pár tipov, ako si hru ešte viac užiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Ťažký život pašeráka

Samozrejme, že nemusíte rešpektovať zákony a stanete sa postrachom z hviezd mordujúcim nebohých kolonistov pre pár konzerv. Niektorí vaši parťáci to neuvidia radi. Aj keď budete v medziach dobrák, prevádzkovať nelegálnu činnosť a zároveň zostať v očiach zákonodarcov aj útlocitnejších parťákov bez poškvrny, možno.

Pri explorácii narazíte na kontraband - v inventári označený žltou ikonkou. V strážených sústavách je nelegálne. Akonáhle ho budete mať na lodi, zavrú vás, vezmú všetky ukradnuté veci a ešte donútia zaplatiť tučnú sumu.

Kým sa nedostanete k odtieneným skladom, je lepšie nelegálny tovar pekne po pirátsku ukryť mimo strážených systémov. Nájdite si zapadnutý mesiac, postavte základňu a debnu. Všetok kontraband syslite tu, kým nenájdete kupca, ktorý ho od vás rád odkúpi za lukratívnu čiastku. Sú kúty vesmíru, kam radšej zákon ani nepáchne.

image

Projekt Trinity. Sony má predsa len chystať výkonnejšiu konzolu PlayStation 5, čo všetko ponúkne?

Upgradovať Frontier?

Vaša prvá loď Prometheus, pardon, chcem povedať Frontier, je pekný kus techniky. Nemôže sa však rovnať pokročilým bojovníkom brázdiacim hviezdny oceán. Rozpráši vás počas sekundy. Možnosť vylepšiť Frontier je lákavá, ale neoplatí sa. Oveľa rozumnejšie je zaopatriť si novú loď. Z kraja hry je možné rozbehnúť hneď dva questy, ktoré vás na konci odmenia novou loďou, ktoré predbehne Frontier vo všetkých ohľadoch.

Útrapy s inventárom

Práca s inventárom je nutné zlo. Obzvlášť, keď budete čo chvíľu čachrovať s vybavením kvôli preťaženiu. Zvýšiť nosnosť je možné permanentne skilly a časopisy – niektoré knihy v Starfielde dávajú rôzne trvalé zlepšováky. Ďalšou možnosťou je oblečenie s daným vylepšením. Krátkodobo si zvýšite nosnosť istými požívatinami. Tak ako tak bude váš parťák slúžiť väčšinu času ako ťažná mula, aby pobral všetky krámy.

Ak rovnako ako ja máte zo Skyrimu vo zvyku brať každú blbosť, tak preťažíte seba i parťáka skôr, ako dokončíte prvú misiu. V Starfielde sú niektoré veci naozaj len šunt na predaj za pár šupov. Choďte len po hodnotných veciach. Pokiaľ vec nemá popis, nemá väčšinou žiadny účel. Craftovacie materiály a dôležité vybavenie je z 90 percent označených. Pri zvyšku Bethesda zabudla na popis. Tou výnimkou je digitálny šperhák - digipick a prenosná batéria. Šikne sa, ak nájdete zamknuté dvere, kde batéria chýba. Zbierajte ale aj každú zbraň, na ktorú narazíte. Získate z nej muníciu navyše. A munícia nie je nikdy dosť.

image

Starfield

Bethesda

Po každej misii sa pokúste prebytočné vybavenie predať, alebo uskladniť na svojej lodi. Aspoň malým uľahčením je, že craftovacie zdroje je možné stlačením klávesu T presunúť z inventára priamo na palubu lode a to aj nejakých 200 metrov od nej. Pri predaji klávesom Q prepnete na predaj priamo z lodného skladu. Škoda, že takto jednoducho nemožno predávať aj vybavenie od parťáka. Pokiaľ vám dochádza miesto aj na lodi, tak ešte menší skladovací priestor do 40 kg máte na mostíku.

Ako debna poslednej záchrany vám poslúži bezodný trezor vo vašej izbe v HQ Constellation. V HQ je možné zúročiť aj pozbierané materiály a súčiastky. V pivnici sú všetky typy craftovacích stolov.

Rezák vždy so sebou

Laserový rezák je neoddeliteľnou súčasťou výbavy. Jeho funkcia ale nie je len dolovať užitočné materiály. Slúži aj ako zbraň a tiež na rezanie bezpečnostných dverí, ktorá vám sprístupní nové cesty. Dolovať môžete ale aj vo vesmíre. Asteroidy je možné rozstrieľať a získať z nich materiály. Tie idú priamo do lodného skladu. Je to rýchla a pohodlnejšia forma získavania materiálov.

image

Ako vo videohre. Ukrajinci pomocou populárnej hernej konzoly kosia guľometom nepriateľa

Skryté ovládanie

Na množstvo ovládacích prvkov i vychytávok prídete skôr náhodou. Častým trikom je podržanie tlačidla. Pri podržaní klávesy F si zapnete svietidlo, podržaním R založíte zbraň a pokiaľ podržíte E, môžete voľne pohybovať s predmetmi, rovnako ako v Skyrim alebo Fallout.

Sú tu však aj pokročilejšie ovládacie fígle. Pri pilotovaní môžete prejsť do pokročilého ovládania postranných trysiek stlačením medzerníka, pokiaľ investujete do skillu pilotovania lode. Kláves V je pre melee útok strelnou zbraňou. Odporúčam aj vžiť si klávesové ovládanie menu, pretože si celý pohyb v menu a podmenu značne urýchlite.

Nebojte sa módov

Skyrim by nebol taký populárny ešte dnes, keby išlo o vanilla verziu. Mody hrám môžu darovať nesmrteľnosť a pri Starfielde nás snáď čaká rovnako žiarivá budúcnosť. Možnosti sú obrovské a moderi šikovní. Často si dokážu poradiť s technickými obmedzeniami engine lepšie ako Bethesda. Najlepší zdroj módov je Nexus Mods, ktorý pripravuje úplne nový intuitívnejší mod manager Nexus Mod App, nástupca Vortex. Starfield sa ešte len na Nexus Mods udomácňuje, ale už tam nejaký obsah je. Po registrácii uvidíte aj ten hanbatý.

image

Starfield

Bethesda

To by na začiatok mohlo stačiť, zámerne som nešiel veľmi do hĺbky, nechcem vás ochudobniť o ten pocit prieskumníka. Teraz už sa vydajte neohrozene bádať na vlastnú päsť. A nezabudnite sa podeliť o vlastné poznatky a tipy. Pri Starfielde je pravdepodobné, že nové vychytávky budeme objavovať ešte dlhé roky.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

ANKETA
Zahral si si už nový Starfield?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. máj 2024 06:21