StarfieldBethesda
StoryEditor

Sprievodca vesmírnym Starfieldom: Týchto 12 tipov ti pomôže užiť si hru ešte viac

iDnes.cz11.09.2023., 11:00h

Svet Starfieldu je obrovský, plný mechanizmov, ktoré nie sú skoro vysvetlené aj zákernosťou a trikov. Pokiaľ sa chcete ponoriť naplno do NASA Punku, tu je pár tipov, ako si hru ešte viac užiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Toho, čo sa dá v Starfielde robiť, je toľko, že vás to v prvých hodinách môže ochromiť. Neviete, čo skôr, a tak tápete. Niektoré mechanizmy a možnosti vám hra navyše neoznámi a bez dôkladného preštudovania ingame manuálu nebudete tušiť, čo všetko je možné, alebo čo robíte zle.

Pokiaľ si chcete trochu uľahčiť začiatok, aby to nebol až taký krok do neznáma, je tento článok práve pre vás. Samozrejme, že v článku nebudú žiadne spojlery, čo sa príbehu týka, píše Jan Kouba z portálu iDnes.

image

Závody na Havaji či vytúžený Starfield. Toto sú najočakávanejšie hry, ktoré vychádzajú v septembri

Filmovejšie cestovanie

Na to, že Starfield je simulátor načítacej obrazovky a fast travel, som v recenzii už poukázal, ale pokiaľ chcete aspoň trochu nasávať bezbrehosť vesmíru a viac sa ponoriť do hry, je tu cesta. Nie je úplne najšikovnejšie a nie vždy funguje, ale lepšie ako drôtom do oka. Je rozdiel, či používate fast travel z navigačnej mapy alebo z kokpitu lode. Z mapy vás čaká akurát nudný loading a bum, ste na zvolenom mieste, či už to je iná planéta, alebo rovno vaše HQ.

Zážitok si môžete urobiť oveľa atraktívnejší, pokiaľ priamo z kokpitu nastavíte kurz na dané miesto označené misiou. Stlačte F pre skener a loď otočte smerom k značke. U ukazovateľa by sa vám mala zobraziť možnosť cestovať. Odmenou vám bude krásna animácia lode putujúca kozmom. Je to oveľa lepšie, než sledovať čo chvíľu načítaciu obrazovku a aspoň máte pocit nejakého prirodzeného prechodu. Pokiaľ je vám toto fuk a len vás irituje stále liezť do navigačnej mapy, tak aj pre vás mám uľahčenie. V zozname misií môžete rovno skočiť na danú lokáciu na mape, stačí stlačiť kláves R.

Bez skillu si neškrtneš

Skilly sú v Starfielde extrémne dôležité. Priamo odomykajú mnohé herné mechanizmy. Bez skillu Boost pack nemožno využívať Jet pack, ktorý uľahčí pohyb po planétach. Demolitions je skvelý pre tých, čo radi používajú granáty – uvidíte dráhu letu a nebudete ich mrskať naslepo. A takýto Targeting Control Systems sprístupní pri pilotovaní možnosť cieliť na jednotlivé lodné systémy nepriateľov. Vďaka tomu je možné vyradiť motory a následne loď zajať.

Ani stealth či hackovanie nemožno vykonávať bez naučených skillov. Pokiaľ viete, že istý skill určite budete využívať, zohľadnite to pri tvorbe postavy. Práve hackovanie – Security, je skill, ktorý je na dokončenie hry priamo nutný. Je ale dobré odomknúť si čo najskôr aj ďalšie často využívané skilly, nech ich plynule trénujete postupom hrou. Ďalšie úrovne zručnosti nemožno odomknúť, kým nesplníte nejakú podmienku. Napríklad odomknúť 5, 15, 30 zámkov. Čím skôr teda začnete skillovať, tým lepšie. Nech sa nezaskeniete na zbytočnom grinde.

image

ROZHOVOR: Príbeh 11-ročného génia. Dominik zarába servisom počítačov, sám cestuje po svete

Čo robiť skôr?

Pokiaľ sa rozhodnete vykašľať na hlavný príbeh a ihneď skúmať vesmír, ochudobníte sa o isté pokročilejšie prvky hrateľnosti. Navyše prvé misie hlavného príbehu vás prirodzene uvedú do tunajšieho sveta. Osobne si myslím, že je dobré sledovať hlavnú questovú líniu až za úlohu In Into the Unknown a až potom sa vydať poriadne skúmať svet. Pozadie tunajšieho sveta a nejaký ten lor do začiatku je v obsiahlej forme v múzeu na New Atlantis, ktoré tiež nie je na škodu navštíviť čo najskôr.

Veľmi podarený a lukratívny side quest vám do začiatku dajú Freestar rangeri. Niektoré zaujímavé úlohy sa ukrývajú za „aktivitami“. Čas od času len začujete pri prechádzke mestom niečí rozhovor a ponúkne sa vám nová aktivita. Môže to byť len niekto s potrebou sa rozprávať, ale aj rozľahlý quest. Oplatí sa aj čítať všetky nájdené logy, aj tam sa ukrývajú zaujímavé úlohy s ešte zaujímavejšími odmenami – Secret Outpost, napríklad. Nie je na škodu ani ľahko porušiť zákon, pretože aj to vám sprístupní ďalšie úlohové línie.

Potom, čo sa plne ponoríte do sveta Starfieldu a odohráte časť príbehu, tak naopak nabádam, aby ste vyskakovali z rozbehnutých questov do tých, ktoré sa vám nazbierajú. Práve som plnil úlohu pre Rangerov a začul zúfalé volanie z jedného z obývaných mesiacov. Ukázal som odznak a prisľúbil pomoc. Celý vedľajší quest vyvrcholil v epickej bitke dvoch flotíl na orbite planéty. Zhrabol som odmenu a letel plniť ďalej pôvodnú misiu. Vôbec to nepôsobilo rušivo, naopak, túto dynamiku zrejme tvorcovia zamýšľali.

image

Starfield

Bethesda

Robte si poznámky

Bethesda sa naozaj zo všetkých síl snaží udržať interface svojich hier za každú cenu. K tomu patrí aj absencia mapy prostredia či nejakého logu navštívených miest. Pokiaľ nemáte slonie pamäť, asi tak po hodine už nebudete ani vedieť, odkiaľ ste prileteli. Nieto, kde nájsť tú zaujímavú továreň so zatvorenými dverami, ktorú ste videli na nejakom mesiaci v nejakej sústave a prisahali, že sa tam vrátite, až budete vedieť líčiť pokročilé zámky.

So Starfieldom si pripomeniete drevné doby hrania, kedy sme si písali poznámky a kreslili mapičky. Niektoré lokácie sú manuálne vytvorené designermi, ale hromada je procedurálne generovaná a žiadny návod z internetu vám ju znova nájsť nepomôže.

Spánok je zdravý

Nie, to vám neprehováram do duše, aby ste si namiesto hrania Baldur‘s Gate 3 a Starfieldu tiež niekedy zdriemli. Ja by som o tom mal čo rozprávať. Výdatný spánok v Stafielde v pohodlnej posteli vám dáva boost do XP. Takže spite veľa, nielen keď sa potrebujete vyliečiť. Využite aj boost pri craftení a skúmaní. Priamo na Frontier máte k dispozícii laboratórium.

image

Nové sci-fi bomby, Forza Motorsport či dodatok ku Cyberpunku. Prichádzajú ďalšie herné novinky, tentokrát od Xboxu

Pred bitkou preskúmajte prostredie

Súboje dokážu byť veľmi tuhé. Ale jazýček váh ľahko prevážate na svoju stranu zmapovaním bojiska. Vidíte automatické obranné veže alebo korzujúce roboty? Je veľká šanca, že niekde blízko je terminál, ktorým je možné AI hacknúť. Buď ju vyradíte, alebo ešte lepšie, poštvete proti bývalým majiteľom. Ono sa bojuje ihneď veselšie, keď do nepriateľov šijú zo všetkých strán hacknuté veže.

Ďalšiu polovicu tipov nájdeš na druhej stránke! 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 18:36