Plyšový macko, bude pomocou umelej inteligencie rozprávať deťom príbehy pred spanímLeonardo.ai/
StoryEditor

Číňania plánujú na trh priniesť hračku ako z hororu. Plyšový macko porozpráva deťom príbehy pred spaním

Michal Čiernik01.07.2023., 11:30h

Generálny riaditeľ ázijskej firmy VTech si myslí, že plyšové medvedíky s podporou AI vydajú do roku 2028. Príbehy budú deťom prispôsobovať podľa údajov, ktoré budú navnímajú z detskej izby.

Lajkuj Brainee.sk na

Plyšové medvede, ktoré čítajú deťom rozprávky, znejú ako námet na horor. Podľa odborníka sa však stanú realitou už o päť rokov. Allan Wong, spoluzakladateľ výrobcu hračiek VTech, si myslí, že plyšové hračky budú vybavené umelou inteligenciou, ktorá dokáže tvoriť a čítať originálne rozprávky pre deti.

Hračka by ako kríženec ChatGPT a Furbyho počúvala všetko, čo dieťa povie, a na základe týchto údajov by vytvárala personalizované rozprávky na dobrú noc. Podľa Wonga budú plyšové hračky s umelou inteligenciou k dispozícii pravdepodobne v roku 2028, hoci pripustil, že možnosti inteligentných technológií sú "trochu desivé".

Wong uviedol, že medvedíky s umelou inteligenciou budú používať metódy v štýle chatbotov na generovanie príbehov prispôsobených dieťaťu namiesto čítania z knihy, čím sa rodičom uvoľní čas na iné aktivity.

image

Môže sa stať horor M3gan realitou? Odborníci sa vyjadrili, či podobný robot môže fungovať už onedlho

Keď sa dieťa viac pripúta k svojej hračke a prezradí viac o svojom každodennom živote, medvedík bude čoraz inteligentnejší. „Môžete do neho zahrnúť nielen meno dieťaťa, ale aj jeho každodenné aktivity,“ povedal Wong pre Financial Times. „Vie, do ktorej školy chodí, kto sú jeho kamaráti. V skutočnosti bude môcť s dieťaťom hovoriť takmer ako dobrý priateľ,“ opísal Wong, no znel presne ako v nedávnom horore Megan.

Zraniteľné voči hackerom

Inteligentné hračky vytvorené Wongovou firmou už boli predmetom diskusie, pretože by mohli byť potenciálne zraniteľné voči hackerom.

Jake Moore, bezpečnostný špecialista spoločnosti ESET, povedal, že takáto hračka by mohla potenciálne odhaliť množstvo citlivých údajov - potenciálne aj o mame alebo otcovi. „Zakaždým, keď sa do akéhokoľvek algoritmu umelej inteligencie zadajú informácie, ako napríklad meno a záujmy dieťaťa, údaje sa ukladajú, analyzujú a potenciálne aj za určitú cenu zdieľajú s tretími stranami, čo môže v budúcnosti spôsobiť problémy s bezpečnosťou a ochranou súkromia,“ povedal Moore pre MailOnline.

image

Bývanie budúcnosti bude mať pod palcom umelá inteligencia. Odborníci však varujú pred jej zásadnými rizikami

Na "desivý" koncept plyšových hračiek s umelou inteligenciou už upozornila londýnska nezisková organizácia 5rights Foundation, ktorá sa zaoberá ochranou detí na internete. V roku 2021 organizácia 5rights odhalila rad hračiek s názvom "Twisted Toys" v rámci kampane, ktorej cieľom je upozorniť na potenciálne nebezpečenstvá spojené s poskytovaním inteligentných zariadení deťom.

Sortiment obsahoval medvedíka Share Bear, ktorý zhromažďuje a zdieľa údaje dieťaťa, a vreckového trolla, ktorý kontroluje každý okamih dňa dieťaťa a bombarduje ho nepríjemnými komentármi.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 19:07