Domy v budúcnosti budú vyzerať inak, ako sme zvyknutí.Andrea Camila Interiors, Brainee X Canva/Twitter
StoryEditor

Bývanie budúcnosti bude mať pod palcom umelá inteligencia. Odborníci však varujú pred jej zásadnými rizikami

Nikola Michalkova03.06.2023., 15:00h

Pozri si fotografie vygenerované umelou inteligenciou, ako bude vyzerať bývanie o niekoľko rokov. Aj napriek tomu, že to vyzerá skutočne luxusne, nová technológia môže zničiť ľudstvo.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak pozeráš sci-fi filmy, v ktorých sú domy inteligentné a prepojené s technológiami, čoskoro to bude aj realita. Futuristi predstavili koncept domov, ako budú vyzerať v roku 2050 a použili na to program Midjourney, ktorého súčasťou je aj umelá inteligencia, aby sme si to vedeli lepšie predstaviť. 

Hologramy 

Súčasťou domov s umelou inteligenciou budú pravdepodobne hologramy. To znamená, že ak si budeš chcieť uvariť večeru a zabodovať s ňou u niekoho s fajnovým jazýčkom, nebude problém, aby sa ti v kuchyni objavil hologram napríklad Gordona Ramsaya, aby ti ponúkol tipy.

„Hologram Gordona Ramsayoho, ktorý vás učí variť alebo J.R.R Tolkien, ktorý rozpráva svoje vlastné knihy vo vašej spálni vďaka technológii umelej inteligencie a rozšírenej reality, môže prísť skôr, ako si myslíte,“ hovorí Ian Silvera, píše sa na portáli Daily Mail.

image

Ľudia sa začínajú zahrávať s históriou. Pomocou umelej inteligencie vytvorili falošné udalosti

Každý povrch v dome by sa pravdepodobne zmenil na dotykovú obrazovku, ktorá bude ovládať rôzne úlohy. Napríklad steny sa na požiadanie môžu zmeniť na okná a tak presvetliť váš domov alebo na veľkú televíznu obrazovku podľa chuti. 

Domácnosť budú mať pod palcom humanoidní androidi, pričom prvé modely už privádza na trh Tesla. Podľa predpovedí odborníkov ale budú do roku 2050 schopní variť, upratovať či dokonca starať sa o deti. Silvera tiež tvrdí, že súčasťou nových domov budú zábavné kapsuly, ktoré ponúknu súkromie a zároveň možnosť užívať si vlastnú zábavu.

„Keďže žijeme v ére smartfónov a streamovania, naše praktiky konzumácie médií sa dramaticky zmenili v porovnaní s érou televízie, keď sa ľudia na účely zábavy sústredili na jedno miesto v domácnosti,“ povedal Silvera. 

Bývanie môže byť stiesnenejšie

Nie všetky predpovede vyzerajú optimisticky. Nadácia NHBC vypracovala Správu Futurology: The New Home in 2050, ktorá hovorí, že bývanie v budúcnosti môže byť viac stiesnené. Okrem toho bude s veľkou pravdepodobnosťou opäť bežné aj viacgeneračné bývanie.

image

Dom v budúcnosti na základe umelej inteligencie

Andrea Camila Interiors/Twitter

Mike Ralphs, vedúci digitálnej technológie v Quintain Living, verí, že domy budú oplývať aj obnoviteľnými zdrojmi energie, ako napríklad materiálmi na zber energie či solárne panely. To môže znamenať, že domy v budúcnosti budú také účinné, že budú schopné prispievať energiou do siete. „Do roku 2050 bude umelá inteligencia predvídať potreby obyvateľov a riadiť spotrebu energie,“ hovorí Ralphs. 

„Hlasové príkazy a rozpoznávanie gest nahradia tradičné vypínače a tlačidlá a domácnosti budú mať personalizované systémy, ktoré budú pomáhať pri každodenných úlohách. Budú tiež plné rastlín a zelene a možno budú aj pestovať potraviny,“ povedala Rebecca Armstrongová, výkonná riaditeľka spoločnosti Making Energy Greener. 

Umelá inteligencia môže byť aj nebezpečná

Hoci bývanie budúcnosti s umelou inteligenciou znie super a niektorí sa na to aj tešia, vo všeobecnosti skrýva aj rôzne riziká. Odborníci či veľké mená v oblasti technológií prišli s varovaním, že umelá inteligencia môže viesť k zániku ľudstva, uvádza sa na portáli Daily Mail.

V dramatickom vyhlásení, ktoré podpísali medzinárodní odborníci, sa uvádza, že umelá inteligencia by sa mala zaradiť medzi priority popri iných rizikách vyhynutia, ako sú pandémie či jadrová vojna. Medzi tými, ktorí toto vyhlásenie podpísali, sú desiatky akademikov, vysokí šéfovia spoločností ako je Google, DeepMind, spoluzakladateľ Skype a Sam Altman, výkonný riaditeľ spoločnosti OpenAI. 

image

Umelá inteligencia prevalcuje mnoho profesií. Odborníci radia, čo sa máš naučiť a rozvýjať, aby si nebol ohrozený

Doktor Hinton, ktorý sa počas svojej kariéry venoval aj výskumu využitia technológie umelej inteligencie, uviedol, že pokrok, ktorý sa za posledných päť rokov podaril dosiahnuť v oblasti umelej inteligencie, je „desivý.“ Povedal tiež, že chcel diskutovať o „existenčnom riziku, čo sa stane, keď budú tieto veci inteligentnejšie ako my.“

Umelá inteligencia by bola napríklad v armáde „mimoriadne škodlivá“, pretože by mohla byť použitá na vývoj nových chemických zbraní či zlepšenie vzdušného boja. Ďalšou rizikovou stránkou je, že rozsiahle používanie umelej inteligencie môže spôsobiť, že spoločnosť sa stane „úplne závislou od strojov, podobne ako vo filme WALL-E.“

A tento fakt by mohol viesť k tomu, že ľudia sa stanú „ekonomicky bezvýznamnými“, práve preto, že umelá inteligencia sa bude používať na automatizáciu pracovných miest a ľudia tak budú strácať motiváciu získavať nové vedomosti či zručnosti. Nehovoriac o tom, že niektorí ľudia už v súčasnosti využívajú umelú inteligenciu na šírenie falošných informácií. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 14:37