Hoci typický vzhľad M3gan sa nepochybne stane základom Halloweenu, mnohí etici neveria, že roboti by mali vyzerať ako ľudia.Twitter/mcumagik.jpg/
StoryEditor

Môže sa stať horor M3gan realitou? Odborníci sa vyjadrili, či podobný robot môže fungovať už onedlho

Michal Čiernik17.01.2023., 11:00h

Hi-tech hviezda hororového filmu môže byť fikciou, no obavy týkajúce sa ľudského vzťahu s AI sú skutočné.

Lajkuj Brainee.sk na

Čo hovoria odborníci o M3gan? Katie Darling, popredná odborníčka na technickú etiku a vedecká pracovníčka v MIT Media Lab tvrdí, že svet je ďaleko od skutočnej verzie bábiky. „Nemyslím si, že v nasledujúcom desaťročí alebo dvoch budeme mať niečo na takej úrovni sofistikovanej AI,“ povedala  pre The Guardian. „Ľudia úplne skreslili očakávania toho, čo dokáže robotika v tomto okamihu vďaka filmom ako je tento.“

Darling je však presvedčená, že by sa ľudia mali báť iných vecí ako toho, že by sa umelá inteligencia vzbúrila a prestala počúvať príkazy. „Neznepokojuje ma to, čo som videla vo filme. Skôr sa obávam, či by sa AI mala vôbec použiť na nahradenie ľudských schopností vo vzťahoch ako takých,“ povedala.

Stroje nemyslia a nekonajú ako ľudia, povedala Darling. Iste, existujú určité druhy robotických pestúnov, ako napríklad iPall. Meter vysoký spoločník, ktorý dokáže spievať, tancovať, odpovedať na otázky a podľa jeho tvorcov dokáže zabaviť deti „na pár hodín“, kým sú ich rodičia preč.

image

Horor M3gan priniesol novú vraždiacu bábiku. Za prvý víkend zarobil trojnásobok peňazí, ktorý minuli na tvorbu filmu

Opatrovanie však neznamená len dohľad. Výchova detí má aj emocionálny aspekt, ktorého sú schopní len ľudia, hovorí Darling. „Roboty môžu byť použité ako doplnok, ako keby sme použili domáceho maznáčika alebo spoločníka. Nie na priame nahradenie vzťahu,“ dodala.

image

Sedemročné ruské dieťa bolo pri hraní šachu rýchlejšie ako robot. Ten mu zlomil prst

Hoci typický vzhľad M3gan sa nepochybne stane základom Halloweenu, mnohí etici neveria, že roboti by mali vyzerať ako ľudia. „Neznášam, že na marketingové účely jednoducho predvolíme ľudskú podobu,“ povedala vedkyňa. „Existuje toľko iných spôsobov, ako vytvoriť robotický dizajn, ktorý je presvedčivý, ale nevytvára falošné očakávania, že sa robot bude správať ako človek,“ dodala.

Rovnaký názor má aj Ronny Bogani, etik umelej inteligencie a právnik pre práva detí. „Neviem prečo sa musí robot podobať na človeka?“ Bogani si myslí, že ak sa v budúcnosti budú roboty používať na starostlivosť o deti, mal by existovať štandardný dizajn označujúci samostatnú triedu robotov, vybavenú vyššou ochranou údajov.

image

Umelá inteligencia ako budúcnosť vojenstva. Z robotov s AI sa môžu stať vraždiace mašiny

Bogani ďalej verí, že správcovia robotov by mohli „úplne zmeniť dynamiku rodiny“.  Čo ak sa dieťa opýta, či môže ísť v noci na prechádzku? Rodič povie nie a potom robotická opatrovateľka vychrlí dôkazy o peknom počasí a žiadnej kriminalite v okolí. „Ak robot poskytne empirický dôkaz, ktorý ukazuje, že pravidlá rodiča sú nesprávne. Ako dlho potrvá, kým dieťa stratí dôveru a rešpekt k rodičom alebo sa zmení jeho vzťah k nim?“ Pýta sa právnik.

image

Bývalý inžinier SpaceX založil startup s pizza robotmi a kritizuje Muska: Riešenie problémov na Zemi je dôležitejšie ako Mars

Ale zatiaľ čo príbeh o morálke AI dnes môže dnes divákov vydesiť, v budúcnosti určite bude existovať trh pre (dúfajme, že zákon rešpektujúcich) robotických opatrovateľov. „Na výchovu dieťaťa je potrebné prostredie a momentálne vstupujeme do obdobia digitálnej prostredia,“ povedal Bogani. „Táto technológia je fenomenálna a neuveriteľná, ale bez správnej ochrany by mohla byť aj nebezpečná,“ dodal.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 11:27