Kráľ paparazzovX/clod Aurolo/affaritaliani/
StoryEditor

Celebrity ho nenávidia: Schytal od nich facky aj kopance. Počas svojej kariéry skončil v nemocnici až 180-krát. Kto je Rino Barillari?

iDnes.cz01.06.2024., 13:00h

Jedenásťkrát mu zlomili rebrá a raz ho dokonca pobodali. Najslávnejší taliansky paparazzi fotograf počas svojej dlhoročnej kariéry skončil v nemocnici 180-krát. Naposledy ho do nej poslal minulý týždeň rozzúrený Gérard Depardieu. Rino Barillari sa ani v takmer osemedesiatich rokoch nechystá na odchod do dôchodku.

Lajkuj Brainee.sk na

Nejedna celebrita si už na ňom vybila zlosť. Rino Barillari známy ako "kráľ paparazzov" sa počas svojej kariéry trvajúcej viac ako šesť desaťročí maskoval za kňazov, záhradníkov či lekárov v snahe zachytiť fotografie celebrít v nelichotivých situáciach. Často sa mu to však vypomstilo, píše portál iDnes.cz.

Zmrzlinový útok

Vyzerá ako rozzúrená levica. Spod blond hrivy jej sršia blesky z očí, ústa pootvorené v nemom výkriku, prsty ľavej ruky roztiahnuté ako pazúry. V pravej ruke zviera kornút so zmrzlinou, ktorý práve v nečakanom výpade prilepila prekvapenému fotografovi doprostred čela. Sladká pomsta otravnému fotografovi, ktorý novinám predal jej nelichotivé fotky!

image

Rino Barillari a herečka Sonii Romanoff.

X/clod Aurolo/

Kto je tá rozzúrená dáma na snímke, ktorá bola zachytená v roku 1966 na ulici Via Veneto? Meno juhoslovanskej hviezdičky Sonii Romanoff už dnes nikomu nič nepovie. Po krátkej kariére pri filme sa vydala za 81-ročného talianskeho grófa a navždy zmizla zo svetiel reflektorov.

Zostala po nej len táto slávna fotka, spomienka na éru, kedy si rímska smotánka užívala sladký život a Federico Fellini dal svetu slovo paparazzi. Stále aktívny je však muž, ktorý sa pred takmer šesťdesiatimi rokmi v centre Ríma stal obeťou zmrzlinového útoku. 79-ročný fotograf Rino Barillari, ktorého prezývajú "kráľ paparazzov" sa ani napriek svojmu vysokému veku na dôchodok nechystá.

image

Najbohatší človek, aký kedy žil, mal viac peňazí ako Musk a Bezos dokopy. Fuggera poslúchal cisár aj pápež, podnikal aj u nás

Z pouličného fotografa paparazzi celebrít

Mussolinimu zostávali posledné dva mesiace života, keď sa Rino Barillari narodil do chudobnej kalábrijskej rodiny. V štrnástich rokoch odišiel do Ríma a začal sa živiť ako scattino, otravný pouličný fotograf, ktorý turistov fotí pri pamätihodnostiach a potom ich presviedča, aby si od neho snímky kúpili. „Mama hovorila, že som príliš šikovný. Ak by som zostal v Kalábrii, tak by som skončil pri mafii,“ spomínal pre The Times.

Prvú fotku celebrity vydal v roku 1959, kedy sa mu pred objektív priplietla Rómy Schneider. Taliansko vtedy prežívalo hospodársky zázrak, v rímskych filmových štúdiách Cinecittà sa natáčali hollywoodske veľkofilmy ako Ben Hur, Quo Vadis alebo Kleopatra a po Via Veneto sa prechádzali filmové hviezdy prvej kategórie. Pokiaľ mal človek foťák a dostatok drzosti, mohol si za okamih zarobiť slušné peniaze.

Barillari mal oboje, protivní fotografi na mopedoch si ale z času na čas od slávnych hercov vyslúžili pár faciek. Jemu tu prvú dal írsky herec Peter O‘Toole. „Dopočul som sa, že je v klube na Via Veneto. Opitý a so ženou, ktorá nebola jeho manželkou. Dal mi takú ranu, až mi natrhol ucho,“ spomína Barillari. „Nahlásil som to polícii, on mi zaplatil odškodné, ja som kúpil jeho žene kyticu a uzmierili sme sa.“

image

Skutočný Mauglí v ženskom tele. Neuveriteľný príbeh Mariny Chapman, ženy, ktorú v džungli vychovali opice

Zlomené rebrá a rozbité foťáky

Ďalšie potýčky ale neskončili tak zmierlivo. Prefackali ho bodyguardi Franka Sinatru aj astronaut Buzz Aldrin. Kaderníčka Claudie Schiffer ho poliala šampanským, americká herečka Ava Gardner ho nakopala do rozkroku a ochranka Barbary Streisand mu rozbila fotoaparát.

Kolegovia z denníka Il Messagero napočítali, že kvôli svojej práci musel 180-krát vyhľadať ošetrenie lekára, jedenásťkrát mal zlomené rebrá a 82 fotoaparátov skončilo rozbitých na šrot.

Niektoré mu rozšliapali naštvané hviezdy, iné zničil pri pádoch z mopedu pri ich prenasledovaní. Vďaka odpočúvaniu policajných vysielačiek bol často ako prvý na mieste teroristických útokov, ktoré počas takzvaných "olovených rokov" zachvátili Taliansko. „Teroristi ani lupiči ma nikdy nedostali. Ale raz ma pobodali futbaloví chuligáni. Odvtedy nenávidím futbal,“ hovorí Barillari.

image

Existuje Boh? Stephen Hawking, jeden z najväčších géniov svojej doby, mal odpoveď, s ktorou sa nedá nesúhlasiť

Opäť sa pripomenul

Naposledy sa opäť pripomenul minulý týždeň, keď ho pred podnikom Harry‘s Bar napadol Gérard Depardieu. „Išiel som po Via Veneto a už z diaľky som ho videl. Chvíľu som počkal, nasadil objektív a začal fotiť. Vôbec sa mu to nepáčilo,“ opisuje Barillari stret s francúzskym hercom pre The Guardian. Depardieu mu potom ukázal prostredník a začal po ňom hádzať kocky ľadu. „Bol čím ďalej, tým viac naštvaný. Ale to, čo prišlo potom, som nečakal.“

Barillari tvrdí, že po ňom zo záhradky pred reštauráciou vyštartovala Magda Vavrusova, ktorá francúzskej hviezde robila sprievod. „Išla po mne a tak som urobil krok späť. A potom pribehol on. Je skutočne hrozne veľký. Trikrát ma udrel a potom odišli autom. Je to hanba, myslel som si, že je to super chlapík,“ rekapituloval Barillari potýčku, na ktorú mu v čase rozhovoru ako pamiatka zostávala náplasť na tvári.

image

Bizarný príbeh armády Lichtenštajnska. Nikdy neprehrali bitku, z posledného ťaženia sa vrátilo viac vojakov, ako ich odišlo

Boh odpúšťa, Barillari nie

Kvôli získaniu vytúžených snímok sa v minulosti prezliekol za doktora, záhradníka či kňaza. Niekoľkokrát dokonca v snahe preniknúť na uzavreté oddelenie nemocnice, kde sa práve zdržiavala celebrita, zbalil sestričku.

A čo novinárska etika? Také slovo do jeho výbavy nikdy nepatrilo. „Samozrejme poznám zákony. Ale ak objekt vášho záujmu plače, musíte odfotiť jeho slzy,“ povedal pre The Times.

„Boh odpúšťa, Barillari nie,“ zhrnuli jeho profesné krédo jeho kolegovia. Počas viac ako šesťdesiatich rokov sa z neho stala žijúca legenda a pred šiestimi rokmi sa dočkal súbornej výstavy v rímskom múzeu Maxxi. Ani na staré kolená však nemieni ísť do dôchodku. Stále sa premáva po Via Veneto alebo sedí vo svojom byte na Piazza Navona, kde má všetko, čo k životu potrebuje - fotoaparát, objektívy, krabičku cigariet a niekoľko vopred uviazaných kravát.

image

Pápež uznal zázrak „Božieho influencera”. Taliansky tínedžer, ktorý zomrel na leukémiu, sa už čoskoro môže stať svätým

„Viem, znie to bláznivo, kravatu si uviažete za dvadsať sekúnd. Ale dvadsať sekúnd sem, dvadsať sekúnd tam a najlepší záber je fuč. Prídete o kšeft. Lepšie je byť na mieste ako prvý,“ smeje sa neoblomný starček. Sám však priznáva, že jeho práca sa od čias, keď sa Anita Ekberg kúpala vo fontáne Di Trevi, veľmi zmenila.

Zlaté paparazzi časy zabili mobily, selfíčka a Instagram. „Zostal som už len ja, všetci ostatní sú po smrti... Všetko sa zmenilo. Hviezdy, ako bola Elizabeth Taylor alebo Ava Gardner, už v Ríme nestretnete. Via Veneto dnes skôr pripomína opustený roh cintorína,“ povzdychol si v rozhovore pre The Guardian.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. september 2024 07:51