LichtenštajnskoUnsplash/Henrique Ferreira
StoryEditor

Bizarný príbeh armády Lichtenštajnska. Nikdy neprehrali bitku, z posledného ťaženia sa vrátilo viac vojakov, ako ich odišlo

Miroslav Kamody21.05.2024., 11:00h

Lichtenštajnsko je malé veľkosťou, no jeho vojnové príbehy sú také jedinečné, že sa stali legendárnymi.

Lajkuj Brainee.sk na

Lichtenštajnsko je malá a často prehliadaná krajina. Niet sa čomu čudovať, je to štvrtý najmenší štát v Európe a šiesty najmenší na svete.

Ako píše web We Are The Mighty, leží na Brehoch Rýna medzi Švajčiarskom a Rakúskom a názov dostal po kniežatách z Lichtenštajnska, ktorí v roku 1719 zjednotili grófstvo Vaduz a krajiny Schellenberg a vytvorili ich malé, ale očarujúce Lichtenštajnské kniežatstvo.

image

Kde sa naozaj oplatí žiť? Pozreli sme sa na priemerné platy, ceny nájmov aj bytov v európskych hlavných mestách

Krajine sa podarilo zostať neutrálnou a do značnej miery sa tak vyhla obom svetovým vojnám. V roku 1943 zašlo kniežatstvo dokonca tak ďaleko, že zakázalo nacistickú stranu. V tom čase Lichtenštajnsko nemalo ani len armádu, pretože ju v roku 1868 úplne rozpustilo.

Slávne posledné ťaženie

Posledné nasadenie armády sa datuje ešte do roku 1866 a zostáva notoricky známe hneď z dvoch dôvodov - po prvé, nikdy neprehrali žiadne bitky a neutrpeli žiadne straty, čo bolo spôsobené najmä tým, že sa vojaci úspešne vyhli všetkým bojom.

Druhý dôvod je však ešte bizarnejší - do boja odišli so silou 80 mužov, no keď sa vrátili, bolo ich o jedného viac. Minimálne tak hovorí legenda. A čo sa teda stalo?

image

Lichtenštajnsko

Unsplash/Mark de Jong

Počas rakúsko-pruskej vojny v roku 1866 vyslalo Lichtenštajnsko 80-člennú armádu, aby strážila Brennerský priesmyk medzi Rakúskom a Talianskom. Aj keď rozmiestnené sily mali brániť územie pred akýmkoľvek útokom Talianov, podľa War History Online sa „naozaj nedalo robiť nič iné, len sedieť v krásnych horách, piť víno a pivo, fajčiť fajku a brať situáciu pokojne.”

A zrazu ich bolo viac

V hlavnom dejisku vojny bitka pri Königgrätzovi priniesla Prusku víťazstvo a definitívne ukončila vojnu. Muži z Lichtenštajnska teda pochodovali domov. Keď sa však vrátili, ich počet vzrástol na 81. Podľa The World at War sa k nim pridal rakúsky styčný dôstojník.

image

Dovolenka vlakom? Pozreli sme sa, kde všade sa dostanete z bratislavskej Hlavnej stanice

Portál Lonely Planet zdieľal verziu označujúcu nováčika ako „talianskeho priateľa“ – iné zdroje naznačujú, že bol prebehlíkom, rozhodne však nie zajatcom. Jedno je isté, vojaci sa domov vrátili s pozitívnou bilanciou. 

Web We Are The Mighty dodáva, že žiadny z týchto príbehov nie je podložený, ale nikto ich nikdy ani nevyvrátil. Medzitým je dnes Lichtenštajnsko aj naďalej prosperujúcou a úspešnou krajinou, a to aj napriek tomu, že už celé desaťročia nemá armádu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. september 2024 08:38