Replika Paríža v Číne.X/the Spaces
StoryEditor

Čína má svoju vlastnú repliku Paríža s falošnou Eiffelovou vežou. Z vernej kópie mesta lásky sa však stalo strašidelné mesto duchov

Viktória Revajová28.05.2024., 10:30h

Megalomanský projekt skončil fiaskom. Verná replika Paríža v Číne zíva prázdnotou a chátra. Stalo sa z nej mesto duchov.

Lajkuj Brainee.sk na

Čína dokáže vyrobiť naozaj čokoľvek. Ich replika Paríža je vernou kópiou mesta lásky, v ktorom nechýba Eiffelova veža či legendárny bulvár Champs-Élysées. Pri pohľade na fotografie je takmer nemožné rozoznať skutočný Paríž od jeho napodobeniny. Úspech francúzskej metropoly sa im však napodobniť nepodarilo. Megalomanský projekt za miliardu dolárov skončil fiaskom.

image

Najbohatší človek, aký kedy žil, mal viac peňazí ako Musk a Bezos dokopy. Fuggera poslúchal cisár aj pápež, podnikal aj u nás

Očakávali úspech

Čínska verzia Paríža sa nachádza na východnom pobreží Číny v meste Chang-čou. Megalomanský projekt vyrástol na jeho predmestí v štvrti Tianducheng. Už z diaľky možno pozorovať jeho dominantu 108 metrov vysokú kópiu Eiffelovej veže. Hoci ide o druhú najvyššiu repliku Eiffelovej veže na svete, dosahuje len tretinu výšky originálu.

Projekt luxusných nehnuteľností v provincii Zhejiang, známy ako "Paríž východu", verne napodobňuje klasický európsky šarm. Mesto má vlastný Víťazný oblúk, Luxemburské záhrady, zámok Versailles či bulvár Champs Elysées. Aj okolité budovy sú postavené v neoklasicistickom štýle.

image

Ako to vyzerá v najhlbšej stanici metra na svete? Cestou do podzemia musia cestujúci prekonať až osem eskalátorov

Tianducheng prvýkrát svoje brány otvoril v roku 2007. Mesto do výstavby repliky slávnej metropoly investovalo miliardu dolárov. Od megalomanského projektu si sľubovalo, že priláka nových obyvateľov a turistov. Opak bol však pravdou. 

V luxusnej štvrti celé roky žilo len približne dvetisíc obyvateľov. Hoci má kapacitu pre 10-tisíc návštevníkov, jej ulice zívajú prázdnotou a dominanty chátrajú. Niet sa čomu čudovať. Romantickú ilúziu Paríža kazia nielen chátrajúce pamiatky, ale aj kúdole dymu z priemyselnej časti mesta.

Mesto duchov

Za neúspechom Tianduchengu môže byť aj jeho nevýhodná poloha. Luxusnú štvrť navyše obklopujú hektáre poľnohospodárskej pôdy a ku cti jej neslúži ani neďaleká priemyselná zóna.

„Myslím, že je to trochu zvláštne. Nepáči sa mi tu,“ povedala v minulosti obyvateľka štvrti pre portál ABC News. Do Tianduchengu sa však rozhodla presťahovať pre nízke ceny nájmov.

Po tom, čo mesto napumpovalo do projektu ďalšie peniaze a vybudovalo stanicu metra sa však situácia zlepšila. Do štvrti sa prisťahovali tisíce ďalších obyvateľov, aj napriek tomu majú jeho prázdne ulice stále strašidelnú atmosféru.

image

Japonský ostrov duchov skrýva temnú históriu. Stihli tu natočiť Bondovku, turisti ho milujú, aj keď je opustený už 50 rokov

Nejde o jedinú repliku

V Číne majú obľubu v rekreovaní populárnych turistických destinácií. Paríž nie je jediným mestom, ktoré skopírovali. V meste Huizou v čínskej provincii Guangdong sa nachádza kópia rakúskej dedinky Hallstatt. Jej originál, ktorý je zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO miestnym učaroval natoľko, že sa ho rozhodli postaviť v tajnosti, čím pobúrili obyvateľov rakúskej dedinky.

Okrem miest už Čína skopírovala aj niekoľko pamiatok. Nájdeš tam slávny londýnsky Tower Bridge, ikonickú budovu opery v Sydney, falošný Biely dom či Veľkú sfingu z Gíze. To je len časť z mnohých napodobenín, ktoré sídlia v Číne.

Nové repliky by už však vznikať nemali. V roku 2020 čínska vláda zasiahla proti kópiám zahraničnej architektúry, aby podporila miestnu architektúru. Prijala zákon, ktorý plagiátorstvo, napodobňovanie alebo kopírovanie vzorov v nových verejných zariadeniach zakazuje.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. jún 2024 10:55