Tom Hanks vo filme PhiladelphiaTristar Pictures
StoryEditor

Tom Hanks by dnes už oscarovú úlohu homosexuála odmietol. Keď pochopíš prečo, dáš mu za pravdu aj ty

kam16.06.2022., 12:00h

Obľúbený herec by dnes už oscarovú úlohu nezobral a myslí si, že Forrest Gump by už nefungoval tak, ako v minulosti. Čo je za jeho tvrdeniami?

Lajkuj Brainee.sk na

Tom Hanks patrí k najlepším a najznámejším súčasným hollywoodskym hercom. Vďaka jeho prirodzenému talentu sa väčšina filmov, v ktorých si doteraz zahral, stala veľkými kinohitmi, ktoré pozbierali mnohé ocenenia. Spomeňme napríklad Forresta Gumpa, Apollo 13, Zachráňte vojaka Ryana, Zelenú míľu, Strokotanca či Terminál. Na Oscara bol nominovaný celkom päťkrát, zo sošky sa nakoniec tešil dvakrát - za snímku Forrest Gump, druhýkrát za drámu Philadelphia.

image

História dúhovej vlajky. Vieš, že pôvodne mala osem pruhov a každý z nich niečo symbolizuje?

Práve druhý spomínaný film z roku 1993 sa stal hlavnou témou rozhovoru, ktorý herec viedol s novinárom Davidom Marchesom z New York Times. Herec sa totiž zveril, že keby mu úlohu ponúkli dnes, za žiadnych okolností by na ňu nekývol. Jeho vysvetlenie je však logické.

O čom je film Philadelphia?

Andrew Beckett (Tom Hanks) je nádejný mladý právnik, ktorý sa náhle ocitá na konci svojej kariéry nečakanou výpoveďou z úspešnej právnickej firmy, pre ktorú skvele pracoval. Údajne musí odísť, pretože neurobil to, čo mal. Ale Andrew vie, že to bolo kvôli predsudkom, strachu, panike, odporu a diskriminácii. Jeho nadriadení totiž zistili, že má AIDS. Odhodlaný na obhájenie svojej dôstojnosti a profesionálnej prestíže sa pokúša nájsť právnika, ale nikto sa do tohto prípadu nechce pustiť.

Právnik, ktorý mu môže pomôcť v súdnom procese s jeho materskou firmou, je Afroameričan Joe Miller (Denzel Washington). Sám spoznal bolesť predsudkov, ale nikdy predtým nemal potrebu konfrontovať svoje vlastné výhrady proti homosexualite a AIDS. Nie je taký úspešný, ako býval Andrew, ale jeho vytrvalá viera v právo z neho robí ideálneho spojenca. Nakoniec s prípadom súhlasí a začína sa tak boj o ľudskú dôstojnosť a toleranciu spoločnosti. (čt)

 

Zásadný príbeh pre LGBTQ+ komunitu

Tom Hanks je však dnes už presvedčený, že „ľudia by neprijali neautentickosť heterosexuálneho muža, ktorý hrá gaya“. Herec si myslí, že dnes by túto úlohu ani nezískal, pretože ide o mimoriadne zásadný príbeh pre LGBTQ+ komunitu. „Nie je možné, že by dnes vo Philadelphii obsadili heterosexuálneho herca a Forrest Gump by už jednoducho nefungoval,“ hovorí Hanks.

„Celým cieľom Philadelphie bolo nebáť sa. Jedným z dôvodov, prečo sa ľudia toho filmu nebáli, je, že som hral gaya. Teraz sme za tým a nemyslím si, že by ľudia akceptovali neautentickosť heterosexuálneho chlapíka, ktorý sa hrá na gaya.“ Herec ďalej povedal, že to, samozrejme, nie je žiadny zločin, ak by to tak bolo alebo že by niekto povedal, že požaduje viac filmov v modernej sfére autenticity. Vzhľadom na to, že doba je už úplne inde, hercove vysvetlenie je viac než logické.

Nepochopený Forrest Gump

Marchesa zaujal aj výrok o tom, že legendárny Forrest Gump by už podľa herca v dnešnej dobe nefungoval. Na to mu Hanks položil otázku: „Gary Sinise by nemohol hrať poručíka Dana, pretože má nohy?“ Novinár zostal zaskočený. 

„To nie. Som si istý, že samotná premisa by znamenala, že Forrest Gump by bol zosmiešňovaný a rozoberaný na sociálnych sieťach ešte predtým, než by to mal ktokoľvek možnosť vidieť,“ zareagoval na herca. „Nedá sa s tým nič robiť,“ uzavrel 65-ročný Hanks.

Herec sa už síce neobjavuje vo filmoch v takej kadencii ako v 90. rokoch, do dôchodku sa však rozhodne nechystá. Ako pripomína portál Unilad, už čoskoro sa objaví v životopisnom filme Baza Luhrmanna Elvis ako plukovník Tom Parker, ktorý robil kráľovi rock'n'rollu manažéra. Film zožal na festivale v Cannes 12-minútové standing ovation a predpokladá sa, že sa stane letným kinohitom.

8. septembra následne dorazí exkluzívne na streamovaciu platformu Disney+ remake milovaného Pinocchia, v ktorom Hanks stvárni Geppetta, rezbára a otca bábky, z ktorej sa stane živý chlapec.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 14:48