Zlaté glóbusy sú rozdanéReuters/Mario Anzuoni/
StoryEditor

Zlaté glóbusy ovládol film Oppenheimer. Barbie zostala v tieni inej komédie, sošku si odnáša aj Billie Eilish

ČTK08.01.2024., 10:00h

Zlatý glóbus za najlepšiu drámu získal film Oppenheimer, čím korunoval svoj veľmi úspešný večer pri odovzdávaní týchto filmových cien v Los Angeles.

Lajkuj Brainee.sk na

Snímka Christophera Nolana o vynálezcovi atómovej bomby dostala celkovo päť cien, vrátane tých za najlepšiu réžiu či mužské herecké výkony v dráme pre Cilliana Murphyho a Roberta Downeyho Jr. Za najlepšiu komédiu alebo muzikál vybrali porotcovia snímku Poor Things, ktorý tak porazil aj kasový hit Barbie, ktorý išiel do slávnostného večera ako jeden z favoritov.

image

Toto Oppenheimer nepovedal. Jeho úplne prvá atómová bomba zabíjala ešte pred Hirošimou, v USA vraždí dodnes

„Pracovať na tomto filme bola neuveriteľná skúsenosť,” povedala pri prevzatí ceny producentka Oppenheimera a Nolanova manželka Emma Thomasová, podľa ktorej na začiatku tvorivého procesu nebolo vôbec samozrejmé, že sa skutočne podarí natočiť „trojhodinový vypovedavý film...o jednej z najtemnejších udalostí v našich dejinách”.

Oppenheimer bodoval

„Bol som v rukách vizionárskeho režiséra, majstra,” poďakoval Nolanovi už predtým pri preberaní ceny za hlavnú mužskú úlohu Murphy, ktorý zaujal portrétom vedca Roberta Oppenheimera, ktorého po značnú časť života prenasledovali ničivé následky jeho vynálezu. Za mužskú vedľajšiu úlohu v dráme si cenu odniesol jeho kolega Downey Jr., bez zlatého ocenenia nezostal ani Ludwig Göransson, ktorý k filmu vytvoril hudobný sprievod.

image

Christopher Nolan a Emma Thomas

Reuters/Mario Anzuoni/

V druhej najsledovanejšej kategórii na 81. udeľovanie Zlatých glóbusov, ktorým v nedeľu večer miestneho času (v noci na dnes SEČ) sprevádzal komik Jo Koy, bodovala komédia Poor Things režiséra Jorgosa Lanthimosa. Snímka má aj cenu pre herečku v hlavnej úlohe v komédii alebo muzikáli, a to vďaka výkonu Emmy Stone ako viktoriánskej ženy Belly, ktorá prežíva surrealistický život a sexuálne prebudenie.

image

Emma Stone 

Reuters/Mario Anzuoni/

Barbie očakávania nenaplnila

Barbie, ktorá išla do večera s deviatimi nomináciami, čo bolo viac, ako mal akýkoľvek iný film, nakoniec premenila len dve. Komédia, ktorá do kás kín priniesla vyše 1,4 miliardy dolárov, získala cenu práve za kasovný úspech a tiež za najlepšiu pôvodnú pieseň, ktorou sa stalo What Was I Made For? od speváčky Billie Eilish.

Mužskú hereckú cenu za hlavnú úlohu v komédii či muzikáli si odniesol Paul Giamatti, ktorý vynikol ako učiteľ v snímke The Holdovers. Pre amerického herca je to už tretí Zlatý glóbus. Naproti tomu svoj prvý dostala Lily Gladstone za hlavnú úlohu v dráme Vrahovia mesiaca kvetov. „Je to historické víťazstvo,” uviedla herečka, ktorá je prvou takto ocenenou členkou jedného z amerických domorodých kmeňov.

Slávnostný večer priniesol radosť tiež tvorcom francúzskej drámy Anatómia pádu, ktorý získal cenu za najlepší neanglicky hovorený film. Jeho režisérka Justine Trietová spolu s Arthurom Hararim dostala aj Zlatý glóbus za najlepší scenár.

Boj o moc aj Medveď

V kategórii televíznych cien si najlepšie viedol seriál Boj o moc, ktorý sa stal najlepšou drámou a získal aj tri herecké ceny pre Kierana Culkina, Sarah Snook a Matthewa Macfadyena. Za najlepšiu televíznu komédiu porota zvolila seriál Medveď, ktorý si odniesol aj dva ďalšie Zlaté glóbusy pre herca Jeremyho Allena Whitea a herečku Ayo Edebiriovú.

Zlaté glóbusy odštartovali hlavnú sezónu udeľovania filmových cien v USA, ktorá vyvrcholí 10. marca odovzdávaním Oscarov. Ceny v posledných rokoch zažili turbulentné obdobie kvôli škandálom okolo Asociácie zahraničných novinárov v Hollywoode (HFPA), ktorá ich udeľuje.

image

Kieran Kulkin

Reuters/Mario Anzuoni/

V roku 2021 sa kvôli tomu ceremoniál Zlatých glóbusov vôbec nevysielal a organizátori boli nútení pristúpiť k reformám, ktoré viedli okrem iného k tomu, že počet ľudí, ktorí o cenách rozhodujú, vzrástol z 90 na zhruba 300. Podľa HFPA je medzi nimi skoro polovica žien a belosi nanovo tvoria len menšinu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:51