Lena Grochowska a Wladyslaw Grochowski (vedľa seba hore)UNHCR/Tarik Argaz
StoryEditor

Pár pomáhal, keď bolo najhoršie. Dvojica ubytovala cez 14-tisíc ukrajinských utečencov, teraz dostali vážené ocenenie

Miroslav Kamody30.11.2023., 13:00h

Manželia Grochowskí pomáhali dávno pred začiatkom vojny, keď však Rusko napadlo Ukrajinu, nezaváhali a ponúkli pomocnú ruku čo najviac ľuďom.

Lajkuj Brainee.sk na

Poľský pár, ktorý využíval svoju sieť hotelov na ubytovanie pre tisícky ukrajinských utečencov, získal cenu OSN za svoju humanitárnu prácu. Ako píše portál Notes from Poland, Lena Grochowska a Władysław Grochowski získali Cenu OSN pre utečencov Nansena za región Európy.

Sú prvými poľskými víťazmi ceny, ktorá „oceňuje jednotlivcov, skupiny a organizácie, ktoré idú nad rámec povinnosti chrániť utečencov, ako aj vnútorne vysídlené osoby a osoby bez štátnej príslušnosti“.

image

Ukrajinský ostreľovač Ghost osobne zneškodnil už 113 Rusov: Je jedno, aký si strelec, ak nevieš prežiť v teréne

Pol milióna prenocovaní

Grochowski je generálnym riaditeľom Arche, veľkej skupiny hotelov a nehnuteľností. Hneď po ruskej invázii na Ukrajinu spustili s manželkou program, ktorý niektorým z miliónov Ukrajincov utekajúcich pred vojnou ponúka bezplatné ubytovanie v ich nehnuteľnostiach. Odvtedy poskytli viac ako 500-tisíc nocí bezplatného ubytovania viac ako 14-tisíc utečencom.

Agentúra OSN pre utečencov UNHCR poznamenáva, že okrem toho charitatívna nadácia páru len v roku 2022 poskytla 4,5 milióna dolárov na dlhodobé bývanie pre ukrajinské rodiny vrátane otvorenia ubytovacích centier v šiestich rôznych poľských mestách.

„Filantropická práca manželov Grochowských mala nezmazateľný vplyv na tisíce utečencov, pretože im poskytla životne dôležitú podporu vrátane prístrešia, živobytia a sociálnej integrácie“, napísala agentúra, ktorá manželov ocenila aj za ich úsilie o zjednotenie podnikateľskej komunity a spoločnosti.

Dôstojnosť sa získava prácou

„Nansenovu cenu beriem ako poďakovanie za to, čo naša nadácia a ďalšie mimovládne organizácie v našej krajine robia, že vítajú tisíce utečencov, dávajú im strechu nad hlavou, pomáhajú im nájsť si prácu, vzdelanie a rozvíjať ich záujmy,“ povedali manželia podľa portálu Onet.

image

Chlapec sa stal hrdinom Ukrajiny. Hračkárskym dronom pomohol armáde zastaviť Rusov

Grochowskí založili svoju charitatívnu nadáciu v roku 2014 a ešte pred vojnou na Ukrajine využívali svoje hotely na ubytovanie utečencov. Okrem poskytovania prístrešia pomáha nadácia aj ľuďom bez domova a hendikepom prekonať vylúčenie z trhu práce.

„Dôstojnosť sa získava prácou,“ povedal Grochowski. „To je dôvod, prečo v našich utečeneckých domovoch ľudí len tak neopúšťame a poskytujeme im hotovú [pomoc]. Ľudia sú aktívni a hľadajú prácu.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 16:06