V Štokholme odovzdali alternatívne Nobelove ceny aktivistom a mimovládkamX/Christina Beinhoff
StoryEditor

Aktivistom a mimovládkam odovzdali alternatívne Nobelove ceny. Je medzi nimi aktivistka za práva žien aj záchranári migrantov

TASR30.11.2023., 09:30h

Medzinárodná organizácia SOS Méditerranée, organizácia na ochranu životného prostredia Mother Nature Cambodia a aktivistky z Ghany a Kene si v stredu v Štokholme prevzali ocenenie Right Livelihood Awards.

Lajkuj Brainee.sk na

Mená laureátov ocenenia známeho aj ako alternatívna Nobelova cena, oznámili ešte v septembri. Slávnostné odovzdávanie sa uskutočnilo v stredu vo švédskej metropole.

Pomoc pri záchrane životov aj prírody

Tohtoroční držitelia sú svedkami nevysloviteľného utrpenia a svojím úsilím prispeli k záchrane životov, zachovaniu prírody i ochrane hodnôt a životných podmienok ľudí na celom svete, uviedla nadácia Right Livelihood (RLW), ktorá ceny udeľuje.

image

Čerstvý nositeľ Nobelovej ceny za chémiu: Na prvej skúške na Harvarde som vyletel, bol som najhorší v triede

Ocenená aktivistka za práva žien Eunice Brookman-Amissahová z Ghany prispela k liberalizácii zákonov v oblasti interrupcií a prístupu k takýmto zákrokom. Ochrankyňa životného prostredia Phyllis Omidová z Kene bojuje za územné a environmentálne práva miestnych skupín vo svojej krajine.

Desiatky tisíc utečencov

Mother Nature Cambodia sa usiluje o ochranu životného prostredia aj napriek prísnym obmedzeniam demokratických práv, dodáva RLW. SOS Méditerraneé pomáha utečencom a migrantom v Stredozemnom mori, kde podľa nadácie zachránila približne 39-tisíc migrantov.

Riaditeľ RLW Ole von Uexküll pripomenul vyjadrenia Omidovej, že kto chce zmeniť svet, musí s tým jednoducho začať. Right Livelihood Award udeľujú každoročne od roku 1980 jednotlivcom a organizáciám, ktoré podporujú ľudské práva, životné prostredie a mier.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 02:20