Na snímke členovia odborového zväzu SAG-AFTRA pózujú pred štúdiami spoločnosti Netflix TASR/AP Photo/Chris Pizzello
StoryEditor

Hollywood sa vracia do normálu. Herci sa definitívne dohodli so štúdiami, môže sa opäť začať nakrúcať

iDnes.czČTK09.11.2023., 13:00h

Americký odborový zväz hercov SAG-AFTRA sa predbežne dohodol s hollywoodskymi štúdiami na ukončení druhého z dvoch štrajkov, ktoré otriasli americkým zábavným priemyslom.

Lajkuj Brainee.sk na

Stávka trvajúca 118 dní oficiálne skončila tesne po polnoci miestneho času, teda po deviatej hodine stredoeurópskeho času. Celoštátna rada odborov bude o dohode rokovať v piatok a po tomto zasadnutí zverejňovať ďalšie podrobnosti, uviedla SAG-AFTRA.

Členovia odborov prerušili prácu v polovici júla. Požadovali zvýšenie minimálnej mzdy, podiel na príjmoch zo streamovacích služieb a ochranu pred svojim nahradením „digitálnymi replikami“ vytváranými umelou inteligenciou (AI).

image

VYSVETĽUJEME Štrajk scenáristov končí. Čo to znamená pre Hollywood a kedy sa dočkáme nových projektov?

Problémom boli platové podmienky a umelá inteligencia

Podľa odborov sa vyjednávači predbežne dohodli na novej zmluve s Alianciou filmových a televíznych producentov (AMPTP), teda združením obhajujúcim záujmy veľkých štúdií, streamovacích služieb a produkčných spoločností. Prielom znamená, že Hollywood bude môcť prvýkrát od mája rozbehnúť plnú produkciu, akonáhle členovia odborov v nadchádzajúcich týždňoch odsúhlasia ratifikáciu dohody.

Protest hercov, podobne ako v prípade scenáristov, súvisí s platovými podmienkami pri práci pre streamovacie služby, ktoré sú podľa umelcov výrazne horšie ako tomu bolo pri tradičných televíznych produkciách.

Za oboma štrajkmi sú tiež obavy z nahradzovania ľudskej práce obsahom generovaným umelou inteligenciou. Hercov znepokojuje, že štúdiá by vďaka pokroku AI mohli manipulovať s ich podobizňami alebo nahrádzať ľudských hercov digitálnymi obrazmi.

Šesťmiliarová strata

Členovia odborového zväzu scenáristov sa vrátili na písanie scenárov koncom septembra. Kvôli pokračujúcemu štrajku hercov však bolo mnoho produkcií stále bez práce. Podľa odhadu Milken Institute stálo prerušenie práce v Hollywoode Kaliforniu viac ako šesť miliárd amerických dolárov (5,6 miliardy eur).

image

Daniel Radcliffe točí dokument so svojím kaskadérskym dvojníkom. Ten ochrnul, keď ho zastupoval pri jednej zo scén v Harry Potterovi

Prerušenie práce v Hollywoode prinútilo televízne stanice zaplniť svoje jesenné vysielanie reprízami, súťažnými reláciami a reality show. Filmové štúdiá potom museli odložiť premiéry a natáčanie série snímok vrátane filmu Duna: Časť druhá, najnovšieho dielu Mission: Impossible a hraného remaku animovanej klasiky od Disneyho Snehulienka, uviedla agentúra Reuters.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 03:44