Štúdiá uzavreli dohodu so scenáristami.Twitter/wgawest/
StoryEditor

Blíži sa koniec hollywoodskeho štrajku? Štúdiá uzavreli dohodu so scenáristami

iDnes.czČTK25.09.2023., 10:00h

Hollywoodske štúdiá podľa zahraničných agentúr v nedeľu dosiahli predbežnú dohodu s odborovým zväzom scenáristov WGA.

Lajkuj Brainee.sk na

Očakáva sa, že dohoda ukončí skoro päťmesačný štrajk, počas ktorého sa k scenáristom pridali aj herci. Na štrajkujúcich hercov sa však dohoda nevzťahuje, podotkla AP.

O uzavretí dohody v spoločnom vyhlásení informoval zväz WGA a združenie AMPTP, ktoré obhajuje záujmy veľkých štúdií, streamovacích služieb a produkčných spoločností. Dohodu sa podarilo dosiahnuť po piatich dňoch obnoveného intenzívneho vyjednávania.

Štrajk pokračuje

Štrajk však ešte odvolaný nebol, upozornilo na sociálnych sieťach združenie WGA a vyzvalo scenáristov, aby sa zatiaľ nevracali do práce. Dohodu musí totiž najprv potvrdiť rada združenia aj jeho členovia.

Podmienky dohody zatiaľ nie sú známe. Odbory ale požadujú od hollywoodskych štúdií zlepšenie finančného ohodnotenia scenáristov a tiež stanovenie pravidiel pre používanie niektorých nových technológií, napríklad umelej inteligencie. Podobné požiadavky má aj odborové združenie hercov SAG-AFTRA, ktoré sa k protestu pridalo v júli.

image

Novinky z Hollywoodu. Pripravujú sa noví Piráti z Karibiku, obsadia aj Johnnyho Deppa?

Štrajk do značnej miery ochromil hollywoodsku produkciu. Protest scenáristov pozastavil napríklad vznik nových radov obľúbených seriálov The Last of Us stanice HBO alebo Stranger Things streamovacej služby Netflix.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 14:20