Známe streamovacie platformy zdražejú.Braineexcanva/
StoryEditor

Známe streamovacie platformy zdražejú. Zvyšovanie cien sa dotkne aj Slovenska

Michal Čiernik21.10.2023., 12:00h

Streamovací giganti zvyšujú poplatky. Dotkne sa to aj Slovenska?

Lajkuj Brainee.sk na

Netflix zdražuje. Zvýšenie cien zatiaľ pocítili predplatitelia vo Francúzsku, vo Veľkej Británii a v Spojených štátoch. Tu napríklad zdražel v prepočte o takmer tri eurá.

Zvýšili cenu základného balíka bez reklám z 9,99 dolárov na 11,99 (11,30 eur) a aj cenu prémiového balíka z 19,99 dolárov na 22,99 (21,79 eur). Zvýšenie prišlo úplne z ničoho nič. Pred nedávnom sa totiž ešte šírili správy, že Netflix čaká na opätovné zvýšenie cien až po štrajku SAG-AFTRA.

Pomohol im zákaz zdieľania hesiel

Zvyšovanie predplatného prišlo spolu s finančnou správou za tretí štvrťrok. Spoločnosť vykázala medziročný nárast priemerných platených členstiev o 9 percent, pričom v minulom štvrťroku pridala 8,8 milióna predplatiteľov, cituje správu CNN. Celkovo Netflix v treťom štvrťroku oznámil 247 miliónov platených globálnych predplatiteľov.

image

S októbrovým Netflixom stuhne krv v žilách. Čakajú ťa nové mysteriózne horory ale aj pokračovania obľúbených Lupina či Elite

Netflix pripísal časť svojho silného rastu predplatiteľov pokračujúcemu zásahu proti zdieľaniu hesiel. Viacerí zákazníci, ktorí si predtým požičali heslá od iných, sa podľa Netflixu menia na plne platiacich predplatiteľov.

Spoločnosť dosiahla v minulom štvrťroku tržby vo výške 8,54 miliardy dolárov (osem miliárd eur), k čomu prispel vyšší rast členskej základne, ako sa očakávalo. Akcie Netflixu vyskočili až o dvanásť percent.

Zdražie aj konkurencia

Ďalšou streamovacou službou, ktorá zdražie je aj Disney +. Platforma zdražovanie na Slovensku avizovala už dávnejšie a do platnosti sa dostane 1. novembra. Od tohto dátumu mesačne služba zdražie z pôvodných 7,99 eur na 9,99 eur s možnosťou ročného predplatného 99,90 eur.

To, či sa zvyšovanie cien Netflixu bude týkať aj Slovenska zatiaľ nevieme. Keďže sa však už dotklo aj niektorých európskych krajín, je to dosť pravdepodobné.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 18:04