Štrajk v HollywoodeTASR/AP Photo/Damian Dovarganes
StoryEditor

VYSVETĽUJEME Štrajk scenáristov končí. Čo to znamená pre Hollywood a kedy sa dočkáme nových projektov?

Miroslav KamodyTASR27.09.2023., 14:00h

Americkí televízni a filmoví scenáristi sa v utorok dohodli na ukončení štrajku, ktorý trval takmer päť mesiacov a ochromil Hollywood.

Lajkuj Brainee.sk na

Ukončeniu štrajku predchádzalo dosiahnutie platovej dohody s hollywoodskymi filmovými štúdiami, uviedlo v statuse na platforme X vedenie Združenia amerických scenáristov (WGA). Štrajk sa skončí v stredu na poludnie losangeleského času, informovala agentúra AP.

Predbežná dohoda v nedeľu prišla po tom, čo sa cech a AMPTP – ktorý zastupuje veľké štúdiá a streamovacie služby vrátane Warner Bros. Discovery, Disney a Netflix – stretli päť dní po sebe a vyjednávali, informuje portál Business Insider.

image

VYSVETĽUJEME Hollywood sa zastavil. Prečo štrajkujú herci aj scenáristi a čo to znamená pre zábavný priemysel?

Po ukončení štrajku však budú musieť aj samotní radoví scenáristi hlasovať o ratifkácii zmluvy uzavretej WGA s filmovými štúdiami. Počas tejto procedúry - medzi 2. a 9. októbrom - však budú môcť pracovať ako obvykle, uvádza sa v maili, ktorý členom rozposlalo vedenie WGA.

Herci v štrajku pokračujú

Teoreticky môžu scenáristi dohodu s filmovými štúdiami odmietnuť, ale väčšina odborníkov z filmového priemyslu verí, že ratifikácia bude formalitou a práca na televíznych a filmových projektoch sa obnoví. AP dodala, že hollywoodski herci zostávajú v štrajku a nateraz bez perspektívy na rokovania.

Dohoda, ktorú sa podarilo dosiahnuť WGA, však vniesla do ich radov optimizmus a v utorok sa zišli na demonštrácii - prvej od nedele, keď scenáristi dosiahli predbežnú dohodu s hollywoodskymi štúdiami a streamovacími platformami.

image

Štrajk v Hollywoode

Twitter/wgawest

AP konštatovala, že v zástupe hercov bolo vidno aj viacerých scenáristov, ktorí podporujú požiadavky svojich hereckých kolegov, pričom súčasne oceňujú, že bez podpory hercov, novinárov, spevákov, tanečníkov a ďalších združených v odborovom zväze SAG-AFTRA by ani WGA nedosiahla svoj cieľ.

Výnimočná dohoda

Nedeľný e-mail WGA pre členov označil dohodu za „výnimočnú – so zmysluplnými ziskami a ochranou pre autorov v každom sektore členstva“. Autori získali kľúčové výhry súvisiace s umelou inteligenciou, transparentnosťou údajov, zostatkami a minimálnym počtom zamestnancov, podľa súhrnu zmluvných podmienok poskytnutých WGA.

V dohode sa uvádza, že členovia AMPTP môžu používať materiál generovaný AI, ale nemôžu písať ani prepisovať literárny materiál, materiál generovaný AI sa nebude považovať za zdrojový materiál, čo má chrániť spisovateľov pred podkopaním ich kreditu. Od scenáristov tiež nemožno vyžadovať používanie softvéru AI.

image

Herecké esá podporujú štrajk scenáristov a hercov proti filmovým štúdiám. The Rock im dokonca poslal rekordný dar

Bloomberg v nedeľu informoval o niektorých častiach dohody, vrátane toho, že „scenáristi presvedčili štúdiá, aby zvýšili svoje platy, zdieľali viac údajov o sledovanosti, vyplácali im bonusy za vysokovýkonné relácie a zaručili minimálny počet zamestnancov v reláciách“.

Ochromený Hollywood

Vyše 11-tisíc hollywoodskych televíznych a filmových scenáristov vstúpilo začiatkom mája do štrajku po tom, ako nedosiahli dohodu o vyšších platoch a lepších pracovných podmienkach so štúdiami a streamovacími spoločnosťami. Požadovali tiež reguláciu využívania umelej inteligencie (AI).

V polovici júla sa k scenáristom s podobnými požiadavkami pridalo okolo 160-tisíc hercov, novinárov, spevákov, tanečníkov a ďalších združených v odborovom zväze SAG-AFTRA.

image

Štrajk v Hollywoode

Reuters/Mario Anzuoni

Štrajky hercov a scenáristov v USA po viac ako 60 rokoch takmer ochromili Hollywood, keďže sa nemôžu nakrúcať prakticky žiadne filmy a seriály. Herci pre štrajk nemôžu propagovať svoje filmy. Uvedenie filmov do kín bolo odložené a ovplyvnený bol aj harmonogram udeľovania rôznych cien. Napríklad odovzdávanie televíznych cien Emmy sa z polovice septembra odložilo na január 2024.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 02:26